agnieszkakusi 14.06.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 no właśnie czy 50 cm to nie za dużo? Czy to ma jakiś sens? Pamiętam, że jak rozmawiałam z pracownikiem firmy, która u nas robiła ekofiber, żeby dać tego 30-35 cm to pan powiedział, że to jest bez sensu, że to pieniądze wyrzucone z błotem. Podobno nasypanie powyżej 25 cm nie ma już znaczenia. 25 czy 50 cm daje taką samą izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.06.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Spoko, już się otrząsnąłem Wszystko posprzątane a jutro zaczynam stelaż jeszcze raz! Poprawię jednak jedną rzecz, skręcę pchełkami wieszak obrotowy z profilem, po takim zabiegu nic nie będzie w stanie zerwać stropu, nawet metr wełny ! Poza tym odkopię wieszaki w innych pomieszczeniach i poskręcam również. Wklejam lepsze zdjęcia : http://img91.imageshack.us/img91/9779/img8912.jpg http://img198.imageshack.us/img198/5791/img8913.jpg zwilgotniała ta wełna czy za szeroko było Wełna sucha, stelaż gęsto, możliwe że wysypałem za dużo w jednym miejscu,możliwe że któryś wieszak był źle założony ( jak jeden puści to leci reszta !) ,,, jedno co wiem to to że wieszaki były najsłabszym "ogniwem" i polecam wszystkim skręcanie go do profila! zrób kilka mocowań na sztywno Możesz podpowiedzieć jak to zrobić ?Też o tym myślałem tylko nie wiem jak . Podsumowując napisałem o tym bo nie chcę aby ktoś z Was popełnił taki sam błąd, żeby było jasne dalej jestem za grubym ociepleniem i dalej uważam że granulat wełny jest ok.Trzeba tylko pamiętać że taki stelaż nie jest przystosowany do dźwigania takiego ciężaru, wystarczy kilka zabiegów aby Go wzmocnić i można spać spokojnie! Pamiętajcie że najważniejsze jest bezpieczeństwo , nikogo nie było na dole, nawet żadnych narzędzi, dobrze że stało się to teraz a nie później! Wielkie dzięki za wsparcie! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.06.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 aż dreszcz przechodzi po plecach jak człowiek sobie pomysli, że ktoś tam mógł być i nagle to spadło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.06.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Przewierć boki profilu głównego i po wypoziomowaniu zastosuj druty od wieszaków obrotowych zagięte na końcach jak haczyki. Włóż w otwory i przykręć do belek. Takie mocowania wykonaj zawsze dwoma drutami po bu stronach profilu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.06.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Zrobiłem coś takiego : http://img530.imageshack.us/img530/4651/78057179.jpg http://img38.imageshack.us/img38/8449/84965430.jpg W 6 miejscach na sztywno tymi prętami, poza tym wszystko poskręcane pchełkami ! Zrobiłbym tak wszędzie gdyby nie rozsypana wełna Dzięki Andrzej Wilhelmi za pomoc, pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.06.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Bez obaw nie ma takiego obciążenia, które by je wyprostowały! "Piczman" jest OK tylko otwory należy zrobić z boku profilu a nie od spodu bo będzie problem z zamontowaniem płyt gipsowych (powyższa uwaga bezzasadna w przypadku wykonania kratownicy). W przypadku wykonania kratownicy zwróć uwagę na łączniki krzyżowe do łączenia profili gdyż czasami dość łatwo się wypinają. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.06.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Spoko, to jest kratownica, drugi poziom co 40 cm a nawet gęściej spięty łącznikami krzyżowymi! Bardzo dokładnie sprawdzałem każdy łącznik, nawet musiałem kilka wymienić bo sie wypinały Dla mnie to nic tego nie ruszy Dziś przykręcam płyty a w Sobotę zasypuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 18.06.2009 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 o w mordkę jeża ! też mam zamiar robić samemu sufit , twoje zdjęcia rozjaśniły mi w głowie jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.06.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 twoje zdjęcia rozjaśniły mi w głowie jak to zrobić I o to chodziło kolego A więc do roboty i powoli,dokładnie sprawdzaj każde łączenie! Polecam także skręcanie wieszaków z profilem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 19.06.2009 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 jak rozumiem wełnę sam wdmuchujesz ? czy używasz jakiejś specjalnej dmuchawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.06.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Rozsypuję ,,, "tymi ręcami" Staram sie przy tym napowietrzać jak najbardziej bo po wysypaniu z worka jest zbita i jest Jej o 1/4 mniej niż powinno być! Robota paskudna, od 3 tygodni swędzi mnie wszystko jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.10.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Dopiero teraz tutaj trafiłem. Dobrze, że ostrzegasz innych : http://forum.muratordom.pl/post3688519.htm#3688519Jak wszędzie potrzebna jest doświadczenie przy tego typu pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siekieramotyka 13.10.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 A ja zamierzam robić to za pomocą wieszaków sztywnych od razu przykręcanych do jętek. Mam nadziej, że to wytrzyma. Tak jak na tym filmie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 15.05.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Wyciągam. Rozważam granulat wełny do ocieplenia stropu. Początkowo chciałam zrobić sufit z podwójnych płyt k-g na ruszcie (pod krokwiami), na tym folia, potem krokwie, nad krokwiami będą rury rekuperacji - stąd pomysł granulatu, który przykryje wszystko. Po obejrzeniu pewnych zdjęć zastanawiam się jednak nad innym pomysłem: na krokwiach cienkie płyty osb i dopiero na tym ułożona wełna (granulat lub nie). Rury do rekuperacji opcjonalnie zmieszczą się też pod krokwiami, a nad sufitem z k-g - jest spory zapas miejsca. Z drugiej strony - koszt płyt piechotą nie chodzi. A może jeszcze coś innego? jak zrobić dobrze i tanio ocieplenie stropu? racjonalnie grubą warstwą (wcześniej planowałam 30cm wełny/ 50cm granulatu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.05.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ja mam zasypany strop wełną w granulacie i w środku puszczone przewody wentylacji.W Dzienniku masz szczegóły. PS. Uwaga na solidność wykonania sufitu i ciężar wełny w granulacie ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 15.05.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 No właśnie obawiam się, czy będę w stanie spokojnie spać wiedząc, że sufit może na mnie spaść Czytałam w Twoim dzienniku o dociepleniu poddasza. Czy wariant (od dołu): - sufit z podwójnych płyt kg na ruszcie - folia izolacyjna (jakaś konkretnie?) - rury rekuperacji, nieocieplone - dolny pas wiązarów - płyty osb (8-10mm) - wełna w rolce/ granulat/ whatever ma sens? albo słabe punkty? Na dachu dachówka + membrana wysokoparoprzepuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 15.05.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 ale ja mam strop drewniany, a styropian całkiem niepalny nie jest - trochę się jednak boję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 16.05.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 no w sumie coś w tym jest, masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz s 12.09.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 witam wszystkichmam dom drewniany, wykonczony płytą gk, pomiedzy płytą a balem jest przestrzeń od 2- 10 cm . proponują mi różne materiały wełne , perlit, karamzyt, ekofiber. może ktoś wie co najlepiej zastosować? stelaże mam co 40 cm. jaki materiał najlepiej wypełni pustkę aby docieplić dom? poddasze mam na podwójnym stelażu a ochwyty pomoiędzy stelażami chyba nie są dodatkowo skręcone i tutaj lepiej chyba nie sypać niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.11.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Tel. 698 459 016 Nie wiem czy numer aktualny ale Ja kupowałem u nich, niecałe 60 zł za m3 płaciłem .Przywieźli mi 400 km bez przedpłaty, solidni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts