if22 29.11.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Chciałbym ocieplic dach ekofibrem. Krokwie mają 20cm na nich jest pełne deskowanie i membrana. Kalenica jest wentylowana. pomiędzy styropianem na ścianach na deskowaniem są zostawione otwory aby była wentylacja dachu. Dach jest już częsciowo ocieplny wełną, pod wełną jest folia (patrz https://app.box.com/s/ugktd63ek4qdgzqljzdj ). Czy mogę ocieplic dach ekofibrem? Jaką grubosc zastosowac pomiędzy krokwiami (15/20cm) i pod krokwiami. Na strychu (składzik na graty + rekuperator) planowałem dac płytę osb. Na poddaszu płyty kartonowogipsowe do tego folia paroizolacyjna. Da radę to ocieplic? Co z wentylacja dachu? [ATTACH=CONFIG]227462[/ATTACH] ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 01.12.2013 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 który EKOFIBER jest lepszy: Isofloc czy Ekovata? cena za 28cm / m2 do przyjęcia?56zl skosy36,4zl sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Nowacki 19.12.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) który EKOFIBER jest lepszy: Isofloc czy Ekovata? cena za 28cm / m2 do przyjęcia? 56zl skosy 36,4zl sufit Wiem że przyjęło się mówić EKOFIBER ogólnie na celulozę (coś jak adidasy nike ale starajmy się być poprawni. Ekofiber to polski producent celulozy z Kielc - parametry produktu bez szału ale cena dobra. Ma wszystkie wymagane w PL dokumenty żeby go zgodnie z przepisami wbudować. Isofloc to celuloza szwajcarskiego koncernu - dostępna na rynku od wielu lat, lambda = 0,037. Papiery też ok. Zarówno na temat ekofibru jak i isofloca znajdziesz bez problemu więcej informacji na tym forum. Ekovata to celuloza litewska - niestety nie jestem w stanie znaleźć Europejskiej Aprobaty technicznej ani certyfikatu CE. Polska strona dystrybutora nie zawiera nawet podstawowych informacji o stosowanych gęstościach ani żadnych dokumentów do pobrania. Lambda deklarowana niby 0,038, obliczeniowa 0,041 ale nie mają czym tego udowodnić. Jedyny certyfikat zgodności jaki znalazłem dotyczy badania tylko jednej próbki dla jednej gęstości a metoda badania (kondycjonowanie próbki) była inna niż w normach stosowanych w EU. Odpuściłbym sobie bo na razie to takie niewiadomo co Ogólnie zwróć uwagę żeby produkt miał certyfikat CE - to właściwie jedyna gwarancja spełniania deklarowanych właściwości materiału. Wiem że na pewno CE mają ekofiber, isofloc, thermofloc, isocell, thermocell. Pozdrawiam Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Adam Nowacki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geno83 27.01.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Ekofiber czy Thermocel, ktory produkt jakosciowo lepszy . Celuloza bedzie na 100% u mnie na poddaszu tylko nie wiem jakiego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Nowacki 28.01.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Ekofiber wg aprobaty technicznej ETA-09/0354:Lambda: 0,041 [W/mK]Klasa reakcji na ogień: C-s2, d0 (dla warstwy powyżej 5 cm)Osiadanie: 15% (to oczywiście bierzemy pod uwagę przy otwartym nadmuchu)Zużycie: izolacja pozioma od 28 kg/m3, skosy od 42, pionowa od 50 Thermocel wg aprobaty technicznej ETA-06/0086:Lambda: 0,039 [W/mK]Klasa reakcji na ogień: EOsiadanie: 15%Zużycie: izolcja pozioma od 30 kg/m3, pozostałe od 40 Jednym słowem - Thermocel lepsza lambda, mniejsze zużycie, gorsze zachowanie w przypadku pożaru. Dla porównania:Isofloc wg aprobaty technicznej ETA-04/0080:Lambda: 0,037 [W/mK]Klasa reakcji na ogień: B-s2, d0 (dla warstwy powyżej 10 cm)Osiadanie: 8%Zużycie: izolacja pozioma od 25 kg/m3, skosy od 40, pionowa od 44 Isocell wg aprobaty technicznej ETA-06/0076:Lambda: 0,039 [W/mK]Klasa reakcji na ogień: B-s2, d0 - (dla gęstości 30-65 kg/m³ i grubości >10 cm, bez szczeliny powietrznej, w innych przypadkach E)Osiadanie: 8%Zużycie: izolacja pozioma 28 kg/m3, pozostałe od 38 Te aprobaty miałem pod ręką - może komuś przyda się takie zestawienie Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Adam Nowacki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geno83 28.01.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Adam dziekuje za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 16.03.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Na stronie dmuchamy.com.pl znalazłem deklarację zgodności dla celulozy Isocell http://dmuchamy.com.pl/wp-content/uploads/2014/02/Celuloza_isocell_karta_charakterystyki_produktu.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 26.03.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Ja odnośnie celuozy mam dwa pytania do użytkowników. Po pierwsze o ile dobrze rozumiem 15% siadanie celulozy daje mi na wysokości ściany 2,6 m jakieś 39cm, czyli teoretycznie po paru latach mam 40 cm pustki w ścianie? Po drugie czy jak przypadkiem wywiercę w ścianie lub w suficie otwór na halogen, gniazdko, cokolwiek to nie zostanę zasypany lawiną celulozy? Jestem na etapie planowania swojej budowy, więc proszę o wyrozumiałość, ale szukam najlepszego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fofo 04.07.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Osiadanie dotyczy tylko luźnego zasypu na stropie. W ścianie celuloza ma gęstość 60km/m3 i nie osiada, więc nawet jak odkręcisz jedną płytę GK to pozostanie na swoim miejscu. Moja ocena popularnych izolatorów; Ekofiber -ma papiery ale nie polecam, mierna. Ekovata - omijaj szerokim łukiem Isofloc - trochę ściema z tymi gęstościami, na Polski rynek robią inną niż dla Niemców - gorszą Isocel - warty zainteresowania Thermofloc - jedyny w tym gronie ma certyfikat NaturePlus, warty zainteresowania. Tylko dwa ostatnie nie zawierają BORU, który od 2012 jest dyrektywą UE zabroniony w celulozie. Jeśli ktoś Ci powie że na strop gęstość 25kg/m3 wystarczy lub skos tylko 45kg/m3 to takie kalkulacje włóż między bajki, musi być 30 na stropie i 50-55 w skosach. Warto z wykonawcą rozliczyć się na podstawie zużytych worków, masz wtedy pewność że nie "oszczędzał". Tylko zobacz jakie worki bo są 11,5kg jak i 14kg. Izolacja tylko celulozą !!! Tylko dobrą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fofo 18.07.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Strasznie się Derowerk zapieniłeś Ok na pudle są trzy miejsca - wy też się zmieścicie. W jednej z dyskusji chwalę Sige którą w też sprzedajecie, więc mozemy się umówić że nie będę się Isofloca "dla PL' czepiał Znając te wszystkie cyferki napiszcie lepiej co to jest Ekofiber bo to jest utożsamiane z celulozą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi6969 10.09.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Niezły reklamowy wykład , a jakie są plusy porównując do wełny mineralnej a jakie minusy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fofo 22.10.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Niezły reklamowy wykład , a jakie są plusy porównując do wełny mineralnej a jakie minusy ? PLUS: nie ma połączeń materiału, grubości izolacji nic w zasadzie nie ogranicza MINUS: nie zrobisz metodą "zrób to sam", nie jest całkowicie niepalna i waga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seweryn22 07.11.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 a jeszcze cena produktu według mnie to jest nie bardzo opłacalne używać niesprawdzonych materiałów na przykładzie izolacji dachu to wełna jest według mnie najtańszym i najlepszym materiałem .(można ją ułożyć samemu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.11.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Kolega Nydar ma wykonaną izolację z ekofibru.. Wełna może za adsorbować 0,3% wody ... ekofiber 18-20% swoje masy .. bez szkody na parametry izolacyjne.Wełna to stos prętów szklanych czy bazaltowych ... nie bardzo takie coś ma gdzie schować "wodę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.11.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Kolega Nydar ma wykonaną izolację z ekofibru.. Wełna może za adsorbować 0,3% wody ... ekofiber 18-20% swoje masy .. bez szkody na parametry izolacyjne. Wełna to stos prętów szklanych czy bazaltowych ... nie bardzo takie coś ma gdzie schować "wodę" Powiedział bym obrazowo,,spróbuj nasączyć wodą garść gwoździ " To se ne da.Stąd woda jest miedzy gwoździami i przewodzi . Celuloza ma olbrzymią powierzchnie do wchłonięcia ,gwoździe zerową. Produkt naturalny i doskonały ,tyle że dystrybucja i aplikacja w systemie para mafijnym .Chory system dla doskonałej izolacji . Jak ktoś będzie przeciwny mafijnym układom ,zalecam odkwaszony ,rozdrobniony torf. To też celuloza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.11.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Ujmę obrazowo... a po jaką cholerę ktoś chce moczyć gwoździe, chować wodę w wełnie czy ekofibrze? To jakiś nowy trend w modzie poddaszowej o którym nic nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.11.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 A co powiecie na alternatywa dla "ekofibru" od steico ? http://www.steico.com/pl/produkty/materialy-izolacyjne-z-drewna/steicozell/opis.html UWAGA: nie jestem zwiazany z zadnym sprzedawca i nie jest to reklama ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.11.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Produkt naturalny i doskonały ,tyle że dystrybucja i aplikacja w systemie para mafijnym . Na czym polega ten system para mafijny ? Izolacje wykonaną z papieru widziałem wielokrotnie i " się mi podoba " . Poważnie zastanawiam się nad zastosowaniem tego materiału do zaizolowania poddasza bo wełna jakoś dziwnie słabo trzyma ciepło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.11.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Ujmę obrazowo... a po jaką cholerę ktoś chce moczyć gwoździe, chować wodę w wełnie czy ekofibrze? To jakiś nowy trend w modzie poddaszowej o którym nic nie wiem? Może nie tyle ktoś chce chować ,co ona-ta woda chce tam się chować. Nie moda a trend taki ,w dodatku stały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.11.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Na czym polega ten system para mafijny ? Izolacje wykonaną z papieru widziałem wielokrotnie i " się mi podoba " . Poważnie zastanawiam się nad zastosowaniem tego materiału do zaizolowania poddasza bo wełna jakoś dziwnie słabo trzyma ciepło . Trzy lata temu próbowałem kupić celulozę bez usługi.Prawie nie wykonalne. Prawie bo jednak udało się. Co do właściwości ,to masz rację .Doskonale zabezpiecza przed przegrzaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts