Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

krążki akumulacyjne - warto?

Recommended Posts

używa ktoś krążków akumulacyjnych producenta kratki.pl ? Jakie wrażenia?

jeden krążek waży 21kg czyli zestaw 5szt ponad 100kg - robi wrażenie

http://www.kratki.com/product_info.php?products_id=2723

faktycznie zauważalnie obniża to temperaturę spalin (czyli odzyskuje ciepło które idzie w komin) ?

zestaw 5szt tych krążków to razem z tymi 2 nakładkami to pewnie około 1500zł - raczej chyba nie warto... ale może taki zwykły kawałek rury z radiatorem za 100zł?

http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=81&products_id=1673

bo tak się zastanawiam... skoro te krążki akumulują ciepło to po 2 godzinach palenia w kominku i tak już więcej nie są w stanie akumulować...

ciekawi mnie jak długo takie krążki są w stanie jeszcze oddawać ciepło jak w kominku wygaśnie...

Warto zrobic ceramiczna akumulacje. Dla mnie najwazniejsza zaleta jest to ze moge zapalic rano wygasic palenisko i jak wracam z pracy to mam ciepło w domu i nie zostawiam ognia w mieszkaniu jak nikogo nie ma.

Jednym słowem piecokominek to jest najlepsza rzecza jaka staneła u mnie w domu.

Radiator odda ci szybko temperature ale i szybka ja wytraci. Przy temp. zewn w okolicy 0 st pale jeden raz dziennie. Tej zimy przy ostrych minusach max 2x dziennie.

1palenie = okolo 4 godziny i wklad jest wygaszony.Mozna załadowac od nowa i czekac az temperatura spadnie z nastepnym odpaleniem.

A dom 90m2 kominek Hajduk Prisma K 8 kształtek CMA

• 1 year później...
Witam.

Te żeliwne - nie warto.

Jakiekolwiek szamotowe - jak najbardziej.

Pozdrawiam.

Odgrzeję temat aby nie zakładać nowych wątków.

Forest - czy w kominku konwekcyjnym warto zamiast radiatora na rurę spalinową zastosować żeliwne krążki akumulacyjne? Chodzi o to aby zwiększyć zdolność oddawania ciepła. Dodatkowo ciepło które zostanie zakumulowane przez masę żeliwną - to będzie chyba zawsze na plus w stronę akumulacyjności. Mam wrażenie wręcz, że dobrym rozwiązaniem byłoby zrobić rurę spalinową "krótką" bez radiatora dla rozpalania która miałaby szyber umożliwiający po rozpaleniu i rozgrzaniu układu zamknięcie go i skierowanie spalin drogą długą właśnie przez wymienione żeliwne krążki. Te krązki są tanie podczas gdy ceramika już jest kilka razy droższa.

Dla jasności dodam, że będę miał wkład schmid ekko L67 z wermikulitem w domu ok 200m2, rekuperator, otwarte przestrzenie - salon (tam gdzie będzie kominek), kuchnia, jadalnia, klatka schodowa. Dom jest murowany i ma dużą bezwładność cieplną dlatego nie chcę wchodzić w koszty w postaci kominka akumulacyjnego z kaflami. Wolę raczej lżejszą i tańszą konstrukcję która efektywnie odda mi ciepło. Ceramika zawarta w ścianach i ciężka konstrukcja bydynku wówczas będzie działać jako akumulator ciepła.

Doświedczenie do tej pory nauczyło mnie, że w moim domu nawet w mroźne dni bez ogrzewania temp. w budynku z np 21 na 20stC spada przez prawie 2 dni.

Z góry dzięki wielkie za odpowiedź, i pozdrawiam.

Edytowane przez lonewolf