Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niepopularne paliwo?!

Recommended Posts

Akurat z węglem brunatnym górnicy nie mają aż takich problemów - wszystko idzie do elektrowni. Ostatni raz wiedziałem takie brykiety ładne parę lat temu w okolicach Konina (jak wiesz, tam m.in. kopią taki węgiel), ale potem słyszałem, że jedyna brykietownia w Koninie ma być zamknięta. Proponuję dzwonić w okolice Bełchatowa, choć nie jestem pewien czy tam produkują brykiety.

Na dniach miałem kontakt z firmą "HABITA", Poznań, ul. Grunwaldzka 6.

Telefonu nie pamiętam.

Właśnie uruchamiają produkcję i sprzedaż brykietów z węgla brunatnego.

Mają nawet jakieś własne patenty na tego rodzaju produkcję.

Z tego co wiem, ponieważ są na rozruchu - jak powietrza poszukują zbytu.

Chcą sprzedawać w całej Polsce.

Dowiadywałem się o ceny - wagowo wychodzi 50% ceny węgla kamiennego.

Gość Karol N.
Dzięki za info w poniedziałek sprawdzę Habita.Gwoli wyjaśnienia potrzebuje go do kominka(mam prostego Kornaka) Znajomy dokładał kilka szt do drewna i trzyma toto żar na skręconym kominku do 8 godzin.Mam już zamówienia od kilku osób i razem ze mną śledzą temat.

Mam Hajduka, ktory winstrukcji pisze, ze mozna palic brykietami z wegla brunatnego.

Jak to sie ma w porownaniu do palenia suchym drewnem? Co jest lepsze, wady, zalety?

Pozdr. Karol N.

Mój kominek nawet jak jest skręcony do bólu to na suchej brzozie dłużej niż 4 godziny nie pociągnie-trzeba dołożyć.

Zalety wg mnie to:

1 czestotliwość dokładania

2miejsce na składowanie opału(mam na razie jeden kominek za rok będą już dwa,rodzice i siostra mieszkają na tym samym podwórku i mają dwa to już nie będzie podwórko tylko magazyn tartaku

3a chyba(?) i kaloryczność brykietów jest sporo większa

Wad na razie nie znam nie paliłam nim osobiście ale spytam tego który palił on był zadowolony(piszę był bo też mu się zapasy pokończyły i też szuka)Heya

Gość Karol N.

Wad na razie nie znam nie paliłam nim osobiście ale spytam tego który palił on był zadowolony(piszę był bo też mu się zapasy pokończyły i też szuka)Heya

Dowiedz sie prosze przy okazji jak wyglada przypaleniu brykietami z wegla brunatnego z brudzeniem szyby, osadu na sciankach kominka i sadzy w kominie. Drewno (suche) jest paliwem "czystym" a brykiety.

Jest jeszcze jeden aspekt. Mimo, ze mieszkam wsrod lasow sa klopoty z kupieniem drewna. Trzeba sie rozejrzec za paliwem zastepczym.

Pozdr Karol N.

Sprawdzilam dzis (telefonicznie) sprawe osadu w kominie w trzech firmach kominiarskich,w kazdej powiedzieli mi co innego zglupiec mozna i przedstawiam kolejno:

firma 1.nie wolno :evil: palic brykietem w kominkach(w instrukcji mozna!) b.duzo sadzy

firma 2 powinno sie czasem :) przepalic czyms takim usuwa(spala) sie sadza na odcinku kominek-pion(przewod) kominowy-wyzsza temp.spalin

firma 3 nie ma to znaczenia :roll: bo i tak z reguly co 1-1,5 roku powinno czyscic sie kominy.

Na dodatek przeczytalam na forum watek o "szkodliwym paleniu drewnem" i wiem ze nic nie wiem........

Do JerzyB blagam o telefon do Habita- znalazlam taka firme w Poznaniu ale nie zgadza sie adres ani profil, nie znalazlam nic o nich w necie i utknelam w martwym punkcie.pozdr

Gość Karol N.
Właśnie, przydałby się telefon, albo strona internetowa, może ktoś zna jeszcze jakiś inny punkt, najlepiej w południowej Polsce

Niestety w polnocnej Polsce:

Nazwa firmy : Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe "EKO-PLON"

Nazwa skrócona : "EKO-PLON"

Ulica, numer : Polna 32

Miasto : Bolszewo

Kod pocztowy : 84-239

Osoby kontaktowe : Tomasz Konieczko

Nowe województwo : pomorskie

Stare województwo : gdańskie

Telefon(y) : (58)6724427

Fax(y) :

Email :

WWW :

Forma własności : prywatna

Forma prawna : zakład prywatny

Zatrudnienie :

Rok założenia : 1990

Obrót roczny :

NACE (EKD) : 24.15 Produkcja nawozów sztucznych i związków

azotowych

10.24 Brykietowanie węgla brunatnego

SIC : 2875 Nawozy mieszane, produkcja

299902 Brykiety i parafiny paliwowe, produkcja

Opis działalności : nawozy organiczne, brykiety węgla brunatnego,

podpałki

Pozdr Karol N

Sprawdziłam wydajność energetyczną i mam zagwozdkę polskie źródła podają 18 dla drewna i 16-18 dla brykietu a czeskie 14-16 dla drewna i18-20 dla brykietu. Drewno oczywiście liściaste i suche w obu przypadkach,brykiet z węgla brunatnego l-go gatunku.

Z praktyki znajomego wynika,że przy przepalaniu brykietem wnętrze kominka w tym także szyba są czystsze(czyściejsze?) niż przy paleniu samym drewnem a co do komina to kominiarz nie zwracał mu uwagi na zbyt dużą ilość sadzy (odwiedza go raz na 3-4 lata).Po przeczytaniu Świata Kominków-2 już sama nie wiem co myśleć-wychodzi na to że praktyka i teoria wybrały sobie dwie różne drogi!

Pozdrawiam

Dzięki za info w poniedziałek sprawdzę Habita.Gwoli wyjaśnienia potrzebuje go do kominka(mam prostego Kornaka) Znajomy dokładał kilka szt do drewna i trzyma toto żar na skręconym kominku do 8 godzin.Mam już zamówienia od kilku osób i razem ze mną śledzą temat.

Mam Hajduka, ktory winstrukcji pisze, ze mozna palic brykietami z wegla brunatnego.

Jak to sie ma w porownaniu do palenia suchym drewnem? Co jest lepsze, wady, zalety?

Pozdr. Karol N.

Dołączam się do zapytania(odchodząc trochę od kominków).Mam kociołek z ferrum na węglu kamiennym potrafi dojść nawet do ponad 30 godzin(oczywiście nie na mocy max).Ja palę drewnem i jest ok.8-15 godz.,ale ciekawi mnie spalanie węgla brunatnego w nim dlatego chętnie poczytam sobie o Waszych efektach palenia w kominku.

Pozdrowionka