bladyy78 18.03.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Mam zbędny używany zasobnik 150 i zastanawiam się jak go wykorzystać i czy nie zrobić z niego małego buforka lub wymiennika. Chciałbym podłączyć ten bojler odwrotnie. Tzn. wodę z wodociągów podłączyłbym do wężownicy w bojlerze, a resztę bojlera podłączyłbym pod kominek. Tylko czy woda w tym bojlerze zagrzana do 75*- 80*C dogrzała by wodę w wężownicy na tyle żeby można było zmywać nią naczynia. Mam w kuchni mały kącik do zabudowy zaraz koło zlewu wiec to rozwiązanie by było jak znalazł.Bojler Vaillant 150l 35kW wężownica spiralna ma chyba pojemność 5 litrów. W kuchni w sumie nie potrzeba dużo ciepłej wody wiec te 5 litrów które jest wężownicy po z mieszaniu z zimna starczyło by na małe zmywanie. A ten zład 150l bym wykorzystał jako dodatkowy mały bufor. Albo mam jeszcze jeden pomysł : kominek podłączyć do bojlera normalnie czyli do wężownicy, a do reszty podłączyć podłogówkę i bojler spełniał by wtedy role wymiennika. Kominek nagrzewałby te 150l z których by korzystała podłogówka. Przy tym rozwiązaniu podłogówka by pracował sobie w układzie zamkniętym Co sądzicie o tych pomysłach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/119031-zasobik-pod%C5%82%C4%85czony-odwrotnie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 18.03.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 150 litrów wydaje się zbyt małe na bufor do ogrzewania podłogowego. Czy rezygnujesz z ogrzewania podłogi innym źródłem ( np gazem). Co do CWU- myślę że woda nagrzeje się na tyle aby umyć parę garnków. Pomyśl jednak jak niestabilna byłaby to temperatura- w początkowej fazie zmywania prawie wrzątek,a pod koniec prawie zimna... Na dłuższą metę to denerwujące musi być. Poza tym koszt takiej instalacji przewyższy koszt zmywarki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/119031-zasobik-pod%C5%82%C4%85czony-odwrotnie/#findComment-3136080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 18.03.2009 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Żeby nie leciał wrzątek stosuje się mieszacz lub baterie termostatyczną. Co do zmywarki to też będzie, ale ciepła woda w kuchni czasem też się przydaje. Wiem że 150l to nie dużo ale nagrzany zbiornik do 80*C po wygaszeniu kominka zanim podłogówka go całkiem rozładuje pociągnie jeszcze z 1,5-2 godzinki. Ogrzewanie mam tylko kominkowe i nawet jak kiedyś nie będzie mi się chciało palić w kominku zawsze mogę do tego bojlera podłączyć grzałkę i podłogówkę ogrzewać prądem.A dobrego zasobnika nie wyrzucę na złom bo go szkoda. Dlatego zastanawiam się gdzie go wykorzystać w kuchni czy do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/119031-zasobik-pod%C5%82%C4%85czony-odwrotnie/#findComment-3136312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts