Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasobik podłączony odwrotnie

bladyy78

Recommended Posts

Mam zbędny używany zasobnik 150 i zastanawiam się jak go wykorzystać i czy nie zrobić z niego małego buforka lub wymiennika. Chciałbym podłączyć ten bojler odwrotnie. Tzn. wodę z wodociągów podłączyłbym do wężownicy w bojlerze, a resztę bojlera podłączyłbym pod kominek. Tylko czy woda w tym bojlerze zagrzana do 75*- 80*C dogrzała by wodę w wężownicy na tyle żeby można było zmywać nią naczynia. Mam w kuchni mały kącik do zabudowy zaraz koło zlewu wiec to rozwiązanie by było jak znalazł.

Bojler Vaillant 150l 35kW wężownica spiralna ma chyba pojemność 5 litrów.

W kuchni w sumie nie potrzeba dużo ciepłej wody wiec te 5 litrów które jest wężownicy po z mieszaniu z zimna starczyło by na małe zmywanie.

A ten zład 150l bym wykorzystał jako dodatkowy mały bufor.

Albo mam jeszcze jeden pomysł : kominek podłączyć do bojlera normalnie czyli do wężownicy, a do reszty podłączyć podłogówkę i bojler spełniał by wtedy role wymiennika. Kominek nagrzewałby te 150l z których by korzystała podłogówka. Przy tym rozwiązaniu podłogówka by pracował sobie w układzie zamkniętym

Co sądzicie o tych pomysłach.

150 litrów wydaje się zbyt małe na bufor do ogrzewania podłogowego. Czy rezygnujesz z ogrzewania podłogi innym źródłem ( np gazem).

Co do CWU- myślę że woda nagrzeje się na tyle aby umyć parę garnków. Pomyśl jednak jak niestabilna byłaby to temperatura- w początkowej fazie zmywania prawie wrzątek,a pod koniec prawie zimna... Na dłuższą metę to denerwujące musi być. Poza tym koszt takiej instalacji przewyższy koszt zmywarki...

Żeby nie leciał wrzątek stosuje się mieszacz lub baterie termostatyczną. Co do zmywarki to też będzie, ale ciepła woda w kuchni czasem też się przydaje.

Wiem że 150l to nie dużo ale nagrzany zbiornik do 80*C po wygaszeniu kominka zanim podłogówka go całkiem rozładuje pociągnie jeszcze z 1,5-2 godzinki.

Ogrzewanie mam tylko kominkowe i nawet jak kiedyś nie będzie mi się chciało palić w kominku zawsze mogę do tego bojlera podłączyć grzałkę i podłogówkę ogrzewać prądem.

A dobrego zasobnika nie wyrzucę na złom bo go szkoda. Dlatego zastanawiam się gdzie go wykorzystać w kuchni czy do podłogówki.