gosja 18.03.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Jak w temacie- liczę wszelakie koszty- stąd pytanie- ile kosztuje tzw. papierologia, koszty zanim wbiję tzw. pierwszą łopatę pod budowę domu? Dodam- działka prawie już moja, prawie bo na tą chwilę umowa przedwstępna. Właściciel płaci za geodetę, który zrobi granicę (działka wydzielana z większej właściciela), na jego głowie jest załatwienie mapki, założenie księgi wieczystej. (potrzebujemy tego do kredytu) Działka ma uzbrojenie (woda, kanalizacja, prąd, gaz) ale nie ma skrzynek itp. Proszę o radę i pomoc- co po kolei załatwiać i z jakimi kosztami się liczyć, tak by w miarę szybko załatwić sobie przyjemność użycia tej przysłowiowej pierwszej łopaty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 18.03.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 gosju, zanim zjedza Cie postami w stulu "uzyj funkcji szukam" albo "to zalezy" to musisz bardziej sprecyzowac... czy np. do papierologii zaliczasz dociagniecie mediow? jesli nie, to sam projek+adaptacja to koszt jakies 2000+2000-3000 zł do tego geodeta za 600-800 (w aleznosci od rejonu) i jakies drobiazgi (np. wypis z miejscowego planu 50 zl...); podany rpzeze mnie ksozt adaptacji zaklada sporo zmian, jesli bedzie ich mniej to adapracja bedzie kosztowala kolo 1000 zl...czyli "papierologia" liczona na oko to jakies 5000-6000 zl.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 18.03.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 bombel79 masz dużego plusa właśnie za to, że nie zjadłeś gosi ..... a napisałeś +/- o kosztach - papirologii, choć faktycznie pytanie w tym wątku do najtrafniejszych nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 19.03.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 potwoerdzam koszy bez przyłączy to ok 1. projekt gotowy ok 2000 zl2. plan zagospodarowania działki 20003. geodeta do wytyczenia domu na dzialce ok 5004. mapki do celow projektowych 600 przylacza u mnie 1. gaz do dzialki 910zl z dzialki do domu 1500zl okolo 35 metrów2 woda 1500zl ok 50 metrówprad 2500 -kabel ziemny 40 metrów do granicy działki, na dzialce ok 35 metrów 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 19.03.2009 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 bardzo dziękuję za POMOC i W Y R O Z U M I A Ł O Ś Ć !! i nie zjedzenie mnie już na wstępie za pytanie i miejsce.... BARDZO DZIĘKUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 19.03.2009 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 a jeśli mogę jeszcze w sprawie przyłączy- zapytam... na działce jest kanalizacja, woda, gaz ( przy ogrodzeniu) słup prądowy za siatką na drodze. Nie mam skrzynek- jaki jest koszt "wyciągnięcia z ziemi i ze słupa" tych przyłączy tak by wszystko działało? oj tylko proszę, nie zastrzelcie laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ya 19.03.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 U mnie wyszło więcej. Projekt gotowy 2000, mapa do celów projektowych 1000, adaptacja projektu+projekty przyłączy i oczyszczlni ścieków+projekt zagospodarowania 5600. W sumie 8600.PozdrawiamYa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 25.03.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Ja też z Rzeszowa, więc może pomoże Projekt 1600 Odpis z księgi wieczystej 12 Wypis i wyrys do kredytu 22 Zaliczka przy umowie przedwstępnej zakupu działki 1000 Notariusz / akt warunkowy 488 Wycena do kredytu 100 Notariusz / akt przeniesienia własności (właściwy) 1971 Mapka zasadnicza 30 Ekspertyza geologiczna 450 Wypis i wyrys z rejestru gruntów 37 Odpis z księgi wieczystej do banku 12 Projekt garażu 305 mapa do celów projektowych 650 Poprowadzenie wszystkich papierów do PnB (w tym zmiany konstrukcyjne i projekt zagospodarowania działki) 1800 Adaptacja projektu domu i garażu 300 Adaptacja instalacji elektrycznej z projektu 150 Adaptacja instalacji gazowych - '' - 100 Adaptacja instalacji wodno-kanalizacyjnej -''- 100 prowizja za aneks do kredytu (zmiana transz) 100 W sumie do przysłowiowej pierwszej łopaty ok 9-10 tys., bo możliwe, że czegoś nie uwzględniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 25.03.2009 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Kruszon- WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!siedzę od kilku dni i spisuję, co po kolei i za ile- a tu TAAAKA POMOC!dziękuję i pozdrawiam!gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 26.03.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 a na czym wyrobisz beton??????potrzeba "prunda" i wody...,koszty bagatelka..... u nas 3 + 2,5 prąd + 600projekt bo ziemny...1+ 2,5 +500 woda(juz z geodeta i wrysowaniem w mapy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 26.03.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 a na czym wyrobisz beton?????? potrzeba "prunda" i wody..., koszty bagatelka..... u nas 3 + 2,5 prąd + 600projekt bo ziemny... 1+ 2,5 +500 woda (juz z geodeta i wrysowaniem w mapy) A od czego dobrzy sąsiedzi ??? Ja prądu do siebie nie mam jeszcze podłączonego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 26.03.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 a jeśli mogę jeszcze w sprawie przyłączy- zapytam... na działce jest kanalizacja, woda, gaz ( przy ogrodzeniu) słup prądowy za siatką na drodze. Nie mam skrzynek- jaki jest koszt "wyciągnięcia z ziemi i ze słupa" tych przyłączy tak by wszystko działało? oj tylko proszę, nie zastrzelcie laika U mnie woda - studnia - koszt robocizna + materiał 3000 gaz - 45 metrów - sam przyłącz do skrzynki 3300 kanalizacja - 130 metrów - 10000 prąd - słup mam na działce - przyłącz 7kW 1100 z groszami Do tego instalacje policznikowe, bo skrzynki gazu i prądu w ogrodzeniu...... Gaz od skrzynki do zaworu pożarowego ok 1000 zł (18 metrów) i dodatkowo dojdzie do zaworów w domu, jeszcze nie wiem ile. Prąd od skrzynki do domu, materiał, czyli niecałe 500 zł (kabel YKY 1kV 5x10) z zapasem wzięte 50 mb. Elektryk dodatkowo za tą przyjemność weźmie 100 zł... Kopanie moje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 26.03.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Aaaaa i jeszcze muszę dopisać: Projekt prądu - 750 zeta (przepłaciłem, ale szybko i sprawnie idzie z prądem, we wrześniu czy październiku zaczęte, luty skrzynka stoi - i tak z opóźnieniem, bo wykonawca umawiał się ze mną ze trzy razy i nie przyjeżdżał) Projekty wody, kanalizy i gazu - 600 zł za wszystkie. Cena okazyjna... Zanim wbiliśmy pierwszą łopatę, musiałem zrobić wjazd na działkę (to akurat "indywidualny" przypadek) niecałe 1800 materiały jak dobrze policzyłem.....robota własna ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 26.03.2009 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 jasna dupa!! sorki, sporo tego!!! Dzięki za info, pewnie w trakcie turnee po urzędach pozwolę sobie podpytywać o szczegóły, Twoje Kruszon doświadczenie- o ile mogę oczywiście, obiecuję, nie będę nachalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 28.03.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 gosja, tak się powoli zbiera w czasie budowy. luzik..... Tyle się papierków zbiera, bo ponoć trza Pisz kiedy Ci pasuje. W czym będę umiał to chętnie pomogę. Ja też na początku chciałem sam za wszystkim łazić po urzędach, ale nasza rzeczywistość szybko zweryfikowała moje optymistyczne nastawienie na samodzielne załatwianie spraw "budowlanych"..... Np. poszedłem do Wiadomego Urzędu, zajmującego się wydawaniem PNB: - Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć jakie dokumenty potrzebuję zebrać, skompletować na pozwolenie na budowę.... Urzędnik za biurkiem obiera pęczek rzodkiewek......wiosna już była...... : - Architekta pan masz ? - Nie, chciałem tylko wstępnie się zorientować... - To niech sobie znajdzie architekta, on będzie wiedział, po co pan do urzędu przychodzisz... Uznałem, że raczej rozmowa jest zakończona. A był to urząd zajmujący sie wydawaniem PnB powtarzam... Takich sytuacji można by mnożyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 29.03.2009 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 zawaliście- ręce opadają....ale dostałam namiar na biuro architektoniczne i jak przyjdzie czas- zlecę im choć część papierologii.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalr82 29.03.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 gosja ja też jestem z Rzeszowa i powiem ci tak załatwiaj sobie papiery te co możesz to sama. ja tak robiłem i wiem na czym stoję . projektant owszem ale jak już będziesz miała pierwsze papiery czyli warunki budowy dokumenty od energetyki , wodociągów i takie tam po co płacić za coś skoro możesz zrobić to sama i podejrzewam że szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 30.03.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 gosja ja też jestem z Rzeszowa i powiem ci tak załatwiaj sobie papiery te co możesz to sama. ja tak robiłem i wiem na czym stoję . projektant owszem ale jak już będziesz miała pierwsze papiery czyli warunki budowy dokumenty od energetyki , wodociągów i takie tam po co płacić za coś skoro możesz zrobić to sama i podejrzewam że szybciej To prawda, te pierwsze świstki z powodzeniem można załatwić samemu i nawet dużo czasu na to nie potrzeba..... Sam tak robiłem... Racja, że dzięki temu jest się trochę zorientowanym .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts