Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje papierologia?

gosja

Recommended Posts

Jak w temacie- liczę wszelakie koszty- stąd pytanie- ile kosztuje tzw. papierologia, koszty zanim wbiję tzw. pierwszą łopatę pod budowę domu?

Dodam- działka prawie już moja, prawie bo na tą chwilę umowa przedwstępna. Właściciel płaci za geodetę, który zrobi granicę (działka wydzielana z większej właściciela), na jego głowie jest załatwienie mapki, założenie księgi wieczystej. (potrzebujemy tego do kredytu) Działka ma uzbrojenie (woda, kanalizacja, prąd, gaz) ale nie ma skrzynek itp. Proszę o radę i pomoc- co po kolei załatwiać i z jakimi kosztami się liczyć, tak by w miarę szybko załatwić sobie przyjemność użycia tej przysłowiowej pierwszej łopaty :) ?

gosju, zanim zjedza Cie postami w stulu "uzyj funkcji szukam" albo "to zalezy" to musisz bardziej sprecyzowac... czy np. do papierologii zaliczasz dociagniecie mediow?

jesli nie, to sam projek+adaptacja to koszt jakies 2000+2000-3000 zł do tego geodeta za 600-800 (w aleznosci od rejonu) i jakies drobiazgi (np. wypis z miejscowego planu 50 zl...); podany rpzeze mnie ksozt adaptacji zaklada sporo zmian, jesli bedzie ich mniej to adapracja bedzie kosztowala kolo 1000 zl...

czyli "papierologia" liczona na oko to jakies 5000-6000 zl....

potwoerdzam koszy bez przyłączy to ok

1. projekt gotowy ok 2000 zl

2. plan zagospodarowania działki 2000

3. geodeta do wytyczenia domu na dzialce ok 500

4. mapki do celow projektowych 600

przylacza u mnie

1. gaz do dzialki 910zl z dzialki do domu 1500zl okolo 35 metrów

2 woda 1500zl ok 50 metrów

prad 2500 -kabel ziemny 40 metrów do granicy działki, na dzialce ok 35 metrów 1000zł

a jeśli mogę jeszcze w sprawie przyłączy- zapytam...

na działce jest kanalizacja, woda, gaz ( przy ogrodzeniu) słup prądowy za siatką na drodze. Nie mam skrzynek- jaki jest koszt "wyciągnięcia z ziemi i ze słupa" tych przyłączy tak by wszystko działało? oj tylko proszę, nie zastrzelcie laika :oops: :oops: :oops: :roll: :oops: :oops:

Ja też z Rzeszowa, więc może pomoże :)

Projekt 1600

Odpis z księgi wieczystej 12

Wypis i wyrys do kredytu 22

Zaliczka przy umowie przedwstępnej zakupu działki 1000

Notariusz / akt warunkowy 488

Wycena do kredytu 100

Notariusz / akt przeniesienia własności (właściwy) 1971

Mapka zasadnicza 30

Ekspertyza geologiczna 450

Wypis i wyrys z rejestru gruntów 37

Odpis z księgi wieczystej do banku 12

Projekt garażu 305

mapa do celów projektowych 650

Poprowadzenie wszystkich papierów do PnB (w tym zmiany konstrukcyjne i projekt zagospodarowania działki) 1800

Adaptacja projektu domu i garażu 300

Adaptacja instalacji elektrycznej z projektu 150

Adaptacja instalacji gazowych - '' - 100

Adaptacja instalacji wodno-kanalizacyjnej -''- 100

prowizja za aneks do kredytu (zmiana transz) 100

W sumie do przysłowiowej pierwszej łopaty ok 9-10 tys., bo możliwe, że czegoś nie uwzględniłem.

a jeśli mogę jeszcze w sprawie przyłączy- zapytam...

na działce jest kanalizacja, woda, gaz ( przy ogrodzeniu) słup prądowy za siatką na drodze. Nie mam skrzynek- jaki jest koszt "wyciągnięcia z ziemi i ze słupa" tych przyłączy tak by wszystko działało? oj tylko proszę, nie zastrzelcie laika :oops: :oops: :oops: :roll: :oops: :oops:

U mnie

woda - studnia - koszt robocizna + materiał 3000

gaz - 45 metrów - sam przyłącz do skrzynki 3300

kanalizacja - 130 metrów - 10000

prąd - słup mam na działce - przyłącz 7kW 1100 z groszami

Do tego instalacje policznikowe, bo skrzynki gazu i prądu w ogrodzeniu......

Gaz od skrzynki do zaworu pożarowego ok 1000 zł (18 metrów) i dodatkowo dojdzie do zaworów w domu, jeszcze nie wiem ile.

Prąd od skrzynki do domu, materiał, czyli niecałe 500 zł (kabel YKY 1kV 5x10) z zapasem wzięte 50 mb. Elektryk dodatkowo za tą przyjemność weźmie 100 zł... Kopanie moje....

Aaaaa i jeszcze muszę dopisać:

Projekt prądu - 750 zeta (przepłaciłem, ale szybko i sprawnie idzie z prądem, we wrześniu czy październiku zaczęte, luty skrzynka stoi - i tak z opóźnieniem, bo wykonawca umawiał się ze mną ze trzy razy i nie przyjeżdżał)

Projekty wody, kanalizy i gazu - 600 zł za wszystkie. Cena okazyjna... :D :D

Zanim wbiliśmy pierwszą łopatę, musiałem zrobić wjazd na działkę (to akurat "indywidualny" przypadek) niecałe 1800 materiały jak dobrze policzyłem.....robota własna .....

gosja, tak się powoli zbiera w czasie budowy. luzik..... Tyle się papierków zbiera, bo ponoć trza :p :p

Pisz kiedy Ci pasuje. W czym będę umiał to chętnie pomogę.

Ja też na początku chciałem sam za wszystkim łazić po urzędach, ale nasza rzeczywistość szybko zweryfikowała moje optymistyczne nastawienie na samodzielne załatwianie spraw "budowlanych"..... Np. poszedłem do Wiadomego Urzędu, zajmującego się wydawaniem PNB:

- Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć jakie dokumenty potrzebuję zebrać, skompletować na pozwolenie na budowę....

Urzędnik za biurkiem obiera pęczek rzodkiewek......wiosna już była...... :

- Architekta pan masz ?

- Nie, chciałem tylko wstępnie się zorientować...

- To niech sobie znajdzie architekta, on będzie wiedział, po co pan do urzędu przychodzisz...

Uznałem, że raczej rozmowa jest zakończona.

A był to urząd zajmujący sie wydawaniem PnB powtarzam... Takich sytuacji można by mnożyć....

gosja

ja też jestem z Rzeszowa i powiem ci tak załatwiaj sobie papiery te co możesz to sama. ja tak robiłem i wiem na czym stoję . projektant owszem ale jak już będziesz miała pierwsze papiery czyli warunki budowy

dokumenty od energetyki , wodociągów i takie tam po co płacić za coś skoro możesz zrobić to sama

:D

i podejrzewam że szybciej :D

gosja

ja też jestem z Rzeszowa i powiem ci tak załatwiaj sobie papiery te co możesz to sama. ja tak robiłem i wiem na czym stoję . projektant owszem ale jak już będziesz miała pierwsze papiery czyli warunki budowy

dokumenty od energetyki , wodociągów i takie tam po co płacić za coś skoro możesz zrobić to sama

:D

i podejrzewam że szybciej :D

To prawda, te pierwsze świstki z powodzeniem można załatwić samemu i nawet dużo czasu na to nie potrzeba..... Sam tak robiłem...

Racja, że dzięki temu jest się trochę zorientowanym ....