Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec C.O. prawo i gwarancja

angelhod

Recommended Posts

Witam

Mama takie pytanie które zaczęło mnie ostatnio męczyć. Nazwy pieca nie wymienie..... przynajmniej na razie....

mam taka sytuacje :

piec kupiłem przed zimą jednofunkcyjny na dość spory dom i grzeje wode i c.o.

i teraz po ok 2-3 miesiacach działania zaczął robić cuda nie właczał sie... potem jak się włączał to jakoś dziwnie sie zachowywał wyskakiwał błąd dostawy gazu.... przyjechał serwisant wymienił 2-3 części włącznie z płytką (więcej części tam juz wymienić nie można) na końcu i wszystko znowu ruszyło... po kilku dniach znowu ten sam błąd no ale po resecie poszło... no wiec minął kolejny tydzień i znowu błąd ten sam.... reset znowu pomógł.... kolejne 3 dni i znowu ten błąd ale juz nic nie pomogło.... serwisant przyjechał no i po oględzinach powiedział że w sieci mam za duzą dostawe gazu.... że ok 27 milibarow... no i żeby do gazowni z tym.... to ja oczywiście jak kazał do gazowni... a oni mi mówią że raz że na ich stacji na reduktorze puszczają 25 milibarów to ja nie mogę mieć więcej bo na przesyle zawsze są straty ---- aha tu dodam że mój piec jak i wszystkie znaczące marki na rynku mają w specyfikacji napisane że ciśnienie gazu powinno być 20-25 milibarów ....---- no a ten przychodzi i mi pokazuje na takim śmiesznym urządzeniu na wodę że jest 27 a czasem 24.... no ale gazownia mówi że według prawa oni mogą nawet 30 czy 50 milibarów puścić w sieci niskociśnieniowej....

no i teraz pytanie.... czy gazownia mówi prawdę ile mogą puścić ??? bo sprawdziłem 5 najbardziej znanych firm robiących kotły i wszyscy to samo w specyfikacji mają....

dalej skoro jakaś firma sprzedaje produkty na rynek naszego kraju to nie ważne co ma w specyfikacji powinien być wodstosowany do rozwiązań w tym kraju.....

gdzie mogę znaleść wiecej info na ten temat żeby mnie znowu nie przerzucali jeden od drugiego....

fakt że nic nie płacę za te naprawy ale raz mi zasugerował że za jakieś tam podkręcenie powinienem ale że jest łaskawy.....

chce wiedzieć na od kogo mogę wymagać.... czy od gazowni mogę wymóc żeby ciśnienie było do 25 milibarów?

pozdrawiam i dzieki za jakiekolwiek info

Sieci niskiego ciśnienia to sieci o ciśnieniu do 50 mbarów więc tyle możesz od nich wymagać. Jest rozporządzenie na temat warunków technicznych jakim powinny odpowiadać sieci gazowe. Ustal tylko z którego roku masz sieć i zastosój odpowiednie do tego roku rozporządzenie. Na gazie się nie znam ale wydaje mi się,że są jakieś reduktory które dadzą ci ciśnienie mniejsze niż w sieci jeśli takie jest ci potrzebne. W drugą stronępewnie było by trudniej.