Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rury PVC "pomarańczowe" markowe vs hipermarket

Recommended Posts

Jestem na etapie latania po sklepach i składach z notesem i długopisem i tak mnie naszło:

Cena metrowej rury fi160 w hipermarketach obecnie wynosi od 17,70 do 20,80zł. W składzie budowlanym natomiast za taką rurę krzyknęli mi cenę 40zł. Minę musiałem mieć trochę zdziwioną, bo sprzedawca zaczął się ostro tłumaczyć, że oni mają markowe rury, bez porównania lepsze od tego chłamu sprzedawanego w hipermarketach, te markowe są lepiej spasowane, mają w komplecie cały system uszczelnień i tak dalej.

Sprzedawcę rozumiem, chciał sprzedać. Natomiast z punktu widzenia inwestora... jest sens płacić ponad 2x tyle za markowość? Tak na chłopski rozum rura to rura, i ta z hipermarketu i ta ze składu mają ścianki 4mm, uszczelki też podobne (choć nie wiem, na czym miałby polegać ów "system uszczelnień", może to coś więcej niż gumowy a'la oring?), w dywagacje typu "a bo tu jest lepsze PVC" szczerze mówiąc nie chce mi się wierzyć. Jest coś, o czym nie wiem?

J.

spytaj sie o producentow ow rurek gdyz mozsze dostac made in china i tak jak pex z hipermarketu giol sie jak makaron gdyz jakas cienka warstwa aluminium byla w nim lub jakas podroba tego aluminium poza tym tanszy byl np od kana o 40%

te markowe to jakaś firma na "V", nie pamiętam dokładnie. To z hipermarketu natomiast to bodajże Plastmal. Wygląd na oko identyzny, grubość ścianki jak pisałem taka sama.

J.

koledze chodzi o rury kanalizacyjne

Te markowe to na pewno Wavin, te zaś z marketu to Plastmal, Pipelife i inne

Generalnie rury oprócz średnicy różnią sie również grubościa ścianki - w marketach zazwyczaj 2.2 a Wavina pewnie chcieli sprzedać 3.2 -- tak tylko symuluje z mojego doświadczenia.

Co wziąć - ja kupiłem na cały dom Wavina 3.2. W hurtowni instalacyjnej gosć miał i Pipelife taniej, On twierdził że przy takiej samej grubości "na oko" nie ma różnicy.

Wójek instalator polecił mi Wavina -ale z tego co widze całe mnóstwo korzysta z Plastmali, Pipelifów i innych i jakoś to działa - ważna jest jednak grubość ścianki.

Najlepiej policz całość ile potrzebujesz i wtedy się udaj ale do jakiegoś sklepu z akcesoriami kanalizacyjnymi i tp. a nie na składzie gdzie mają tylko kilka rurek - wtedy masz szansę wyrwania rabatu. Ja za całość na dom zapłaciłem 1600 - cena z wyjściowej 2300!!

Słusznych wyborów życzę :D

acha,gwoli wyjasnienia ,rury maja rozne grubosci i dopuszczalny nacisk na cm/kw.Pzdr

Pisałem, że grubości ścianek porównywałem, wszędzie jest to 4mm i z tego, co widzę, jest to najpopularniejsza grubość ścianki, dlatego też ją biorę pod uwagę. 3,2mm widziałem jedynie w Bricomanie (z ceną zresztą na poziomie tych 4mm z innych marketów), o rurach 2,2 (pomarańczowych) do tej pory nie słyszałem nawet, nie widziałem ich też w specyfikacjach dostępnych w internecie.

Te ze składu budowlanego, to faktycznie był Wavin.

J.

Zrobisz jak bedziesz uwazał ale ja osobiscie myśle, że nie ma co tutaj przesadzać. Ja zrobiłem tak, że udałem się do składu, który specjalizuje się w kanalizach pokazałem projekt, w którym oczywiście Wavin, 4,7 mm kineta super hiper. Gość się pyta: Chce Pan pójść z torbami? Czy ma być dobrze i taniej? Mówie: Pewnie, że dobrze i taniej 8) Rury co prawda dali Wavin ale nie 4,7 tylko 3,5 (przecież czołgiem po tym jeździć nie będziesz?), za kinetę Wavina mósiałbym zapłacić ze dwa razy tyle co zapłaciłem, wszystkie kształtki też jakiejś innej firmy. Ogólnie nabrałem wszystkiego ze trzy przyczepki :D na WZ, a potem co mi zostało to zwróciłem i zapłaciłem. Wyszło dużo taniej niż liczyłem na początku i jestem zadowolony. W Castoramie też troche kształtek kupowałem i nie zauważyłem żeby odbiegały one od tych na składzie.

Konkluzja: Idź do porządnego składu z projektem i niech Ci ktoś rozsądny doradzi czego tak na prawde potrzebujesz.

koledze chodzi o rury kanalizacyjne...

fi 160 mm ... a ktoś myślał że do podłogówki :lol:

Generalnie rury pomarańczowe z zasady są bardzie wytrzymałe mechanicznie i są przeznaczone do kanalizacji w ziemi a piony w budynku robi się z szarych.

Jak poprzednicy napisali najważniejsze jest ich obciążenie, jeśli będą pod chodnikiem czy podjazdem do domu gdzie będzie jeździć osobówka to nie ma co przepłacać moim zdaniem. Rury są wykonane i tak wg. norm więc o wymiary i szczelność nie ma się co obawiać a zawsze jest szansa że w portfelu zostanie coś więcej . :wink:

Jak poprzednicy napisali najważniejsze jest ich obciążenie, jeśli będą pod chodnikiem czy podjazdem do domu gdzie będzie jeździć osobówka to nie ma co przepłacać moim zdaniem. Rury są wykonane i tak wg. norm więc o wymiary i szczelność nie ma się co obawiać a zawsze jest szansa że w portfelu zostanie coś więcej . :wink:

Główny gównociąg przebiega u mnie wzdłuż podłogi w garażu, ale ta przecież nie będzie go obciążać punktowo, dodatkowo gównociąg będzie przebiegał blisko jednej ze ścian, więc nie powinno go to zbyt mocno obciążać. Gorzej z przykanalikiem - ten będzie w podjeździe do garażu. Tak czy tak myślę, że kupię te hipermarketowe, tyle że 4mm ścianki.

J.