Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterowanie ogrzewaniem (grzejniki i podłogówka)

Recommended Posts

Witam,

Właśnie myślę sobie nad sterowaniem ogrzewania w moim przyszyłym domku (ok 160m2) - parterowy z poddaszem użytkowym. Na dole jest mała łazienka, wiatrołap, hall, salon, jadalnia, kuchnia i pokój gościnny. Na górze są trzy sypialnie i łazienka.

Założenie są takie:

1. Podłogówka dół: kuchnia, jadalnia, salon hol- wszystko jest otwarte, oraz odzielony wiatrołap i łazienka.

2. Grzejniki dół: pokój gościnny i ręcznikowiec w łazience.

3. Góra podłogówka - łazienka

4. Góra grzejniki: łazienka(ręcznikowiec), trzy sypialnie i jakiś maly w holu.

5. Piec na gaz z jakimś sterownikiem pogodowym(jeszcze nie wybrany).

6. Sterowanie każdej pętli ogrzewania termostatami. (na każdej pętli zawór).

Chciałem uzyskać trzy stan sterowania:

1. domownicy w domu - temperatura od 20 do 25 stopni w zależności od pomieszczenia

2. domownicy tymczasowo poza domem (praca, szkoła) temperatura od 16-18 stopni

3. Urlop (przez dwa tygodnie dom stoi pusty) - wszędzie 12 stopni.

Tak sobie podzieliłem dom na strefy grzewcze:

1. Salon+jadalnia+kuchnia+hol+wiatrołap - termostat w salonie

2. Łazienka - termostat

3. Pokój gościnny - termostat

4. Łazienka na górze - termostat

5. Sypialnia 1 - termostat

6. Sypialnia 2 - termostat

7. Sypialnia 3 + hol na poddaszu - termostat

W trakcie lektury forum doczytałem, że o sterowaniu podłogówki mogę zapomnieć. Także termostat w salonie będzie miał za zadanie utrzymać stałą temperaturę przez cały okres grzewczy, oczywiście poza urlopami.

Może jakoś minimalnie poprubuję tym sterować.

Największa wątpliwość naszała mnie odnośnie sterowania w łazienkach - grzejnik i podłogówka. Załóżmy grzejnik szybko podgrzeje pomieszczenie, podłogówka dopiero zacznie rozgrzewać, a tu termostat zamyka mi elektrozawory. W efekcie podłogówka w łazienkach będzie bezużyteczna. Wymyśliłem, że dołożę ręczny zawór na ręcznikowcu i będę go tylko odkręcał w razie potrzeby. Czy może jest jakieś inne rozwiązanie nie wymagające późniejszej obsługi przez użytkownika?

Dalej znalazłem następny problem, co będzie w sytuacji jak wszystkie siłowniki w tym samym czasie się opuszczą - czyli zamkną wszystkie pętle? Co wtedy z piecem, z pompką cyrkulacyjną? Jak to obejść zachowująć możliwość sterowania każdej strefy grzewczej.

Z góry dziękuję za rady.

R.R

troche to zagmatwane. co do grzejnikow w lazience albo zawory termostatyczne albo zwykle wystarcza jezeli jest podlogowka grzejnik lazienkowy jest raczej przy takim ukladzie dodatkowym medium do suszenia nie do ogrzewania.co do reszty wystarczy jeden termostat programowalny tygodniowy w ktorym okresla sie temp na poszczegolne dni i godziny on steruje wtedy piecem a jezeli chcesz w kazdym pokoju termostat to rownolegle polaczenie kilku powinno zdac egzamin ale wtedy grzejniki tez musza miec elektorzawory pompie to nie zaszkodzi gdyz termostaty przekaza ze temp jest ok i bedzie ograniczac pompowanie i temp na piecu