nsea 19.03.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witam,na działce około 1200 m2 będą stać dwa domy. Jeden już jest, drugi czeka na pozwolenie na budowę. Niestety na działce zbiera się woda - po roztopach, po intensywniejszym deszczu itd. Zastanawiam się nad rozwiązaniem tego problemu - proszę o porady najlepiej z autopsji:). Kiedyś "za Niemca" na mojej działce i przyległych był zrobiony drenaż, ale nie został uwzględniony na mapach i niestety został uszkodzony podczas budów. Z góry dziękuję i pozdrawiamnsea[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 19.03.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Jaki grunt masz na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 sprzedac te działke i kupic nową /wyżej połozoną/lubpodnieśc teren /nawieźć ziemi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek01 19.03.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 W pierwszej kolejności nalezy wg mnie okreslic rodzaj gruntu na działce poprzez wykonanie conajmniej 2-3 wierceń do ok. 3 m głędbokoci. Okreslić poziom wody gruntowej. Następnie zorientowac się, czy jest możliwość odprowadzenia wody gruntowej poprzez wybudowany drenaż do np. rowu przydrożnego, kanalizacji deszczowej, zbieracza melioracyjnego lub innego odbiornika wód. jest mozliwośc też wykonania studni chłonnej, ale to zależy od rodzaju gruntu i poziomu wody gruntowej.W/W sprawy są wg mnie podstawowe.....Potem mozna myśleć co z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts