Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Średnica rur kanalizacji pod chudziakiem, a podłączenie POŚ

Recommended Posts

Witam

W projekcie piony kanalizacji fi 110 mm przechodzą w ziemi w rury o średnicy 150 mm. Problem polega na tym, że podłączenia (wloty) w przydomowych oczyszczalniach ścieków są najczęściej przekroju 110 mm.

Jak rozwiązać tą sytuację? Czy mam wyjść z budynku rurą fi 150 i dać zwężkę poza budynkiem przed oczyszczalnią, czy dać zwężkę już wewnątrz. A może zrezygnować z rur fi 150 pod chudziakiem i zastąpić je rurami 110 mm?

Proszę o rady

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Kanalizację wewnątrz budynku mam już rozlożoną - rury 110 mm.

Chcę podlączyć teraz POŚ, ale powstal spór o wywiewkę ponad dach. To jak to w końcu jest ? Czy można poprzestać tylko na jednej rurze którą doprowadza się ścieki do zbiornika i jednocześnie ma pelnić funkcję wywiewki. Czy też musi być osobne wyprowadzenie gazów ze ziornika ponad dach ? Ale wtedy będą musialy być dwa niezależne rurociągi lączące zbiornik z wywiewkami na dachu - jedna to wywiewka z instalacji kanalizacyjnej a druga odpowietrzenie zbiornika na ścieki ?

Śmiało odpowietrzeniem POŚ'a może być pion kanalizacyjny, warunek by wychodził na dach i by konstrukcja zbiornika POŚ przewidywała taką opcję ( musi być po prostu przepływ powietrza przez zbiornik ). Pewne na 100% bo ja tak mam i działa bez zarzutów :wink: . Dodam jedynie że najskuteczniejsze jest odprowadzenie zapaszków jeśli odpowietrzenie wychodzi 30-50 cm ponad kalenicę. Kiedyś miałem dużo niżej i śmierdziało. Obecnie 30 cm nad kalenicę i zero zapaszków :wink:

Śmiało odpowietrzeniem POŚ'a może być pion kanalizacyjny, warunek by wychodził na dach i by konstrukcja zbiornika POŚ przewidywała taką opcję ( musi być po prostu przepływ powietrza przez zbiornik ). Pewne na 100% bo ja tak mam i działa bez zarzutów :wink: . Dodam jedynie że najskuteczniejsze jest odprowadzenie zapaszków jeśli odpowietrzenie wychodzi 30-50 cm ponad kalenicę. Kiedyś miałem dużo niżej i śmierdziało. Obecnie 30 cm nad kalenicę i zero zapaszków :wink:

Prawo to odpowiednio reguluje i takie odpowietrzenie powinno być wyprowadzone min. 60 cm ponad górną krawędź najwyżej położonego okna.

Prawo to odpowiednio reguluje i takie odpowietrzenie powinno być wyprowadzone min. 60 cm ponad górną krawędź najwyżej położonego okna.

Jak miałem zrobione zgodnie z prawem to śmierdziało bardzo mocno wieczorami po zachodzie słońca.

Wystawiłem wyżej problem zniknął.

Kamień z serca, uff ...

Podpowiedz jeszcze proszę , o co chodzi dokladnie z tą konstrukcją zbiornika.

Albo inaczej , która z oczyszczalni (firma) spelnia takie kryterium ? Jakiej firmy oczyszczalnię masz u siebie ? Ja planuję SOTRALENZ , zbiornik 2 m3 i drenaż 48 mb. Będzie ok ?

Najważniejsze to by był przepływ powietrza przez zbiornik. Czy SOTRALENZ ma zapewniony przepływ to nie wiem. Są takie konstrukcje gdzie w zbiorniku jest dodatkowa rura wychodząca ze zbiornika służąca do odpowietrzenia którą trzeba wypuścić osobno na dach.

U mnie w zbiorniku wchodzi kawałek rury poziomo dalej kolano 90 st. i pionowo rura schodząca prawie do dna zbiornika. W kolanie nad lustrem ścieków zrobiony jest fabrycznie otwór który to właśnie zapewnia przepływ powietrza przez POŚ dlatego odpowietrzeniem jest u mnie pion kanalizacyjny.

Oczyszczalnię mam tej firmy

U mnie akurat POŚ jest zamontowana zgodnie z tym schematem

http://www.pozplast.com.pl/schemat1.gif

Ścieki gospodarcze i bytowe doprowadzane są do zbiornika gnilnego (1), gdzie ulegają sedymentacji zawiesin opadających, flotacji tłuszczów i piany fermentacyjnej oraz fermentacji zgromadzonych osadów. Mniej obciążone ścieki przepływają przez filtr doczyszczający i zostają skierowane do studzienki rozgałęźnej (2), która dzięki swojej konstrukcji zapewnia ich równomierny rozpływ do nitek drenażowych (3) i do złoża rozsączającego (4), gdzie odbywa się końcowy proces biologicznego oczyszczania przy udziale bakterii tlenowych. Ścieki rozsączane za pomocą rur perforowanych przesiąkają przez różne warstwy gruntu, w których następuje proces

biologicznego rozkładu na substancje mineralne, które ostatecznie przenikają do wody gruntowej. Oczyszczone ścieki uzyskują skład zgodny z rozporządzeniem Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa w sprawie kwalifikacji oraz warunków, jakim powinny odpowiadać ścieki odprowadzone do wód

powierzchniowych lub do ziemi ( Dz.U.nr116, poz. 503 z 16 grudnia 1991r ).

Układ napowietrzająco - wentylacyjny systemu działa dzięki grawitacyjnemu przepływowi powietrza w wyniku powstałej różnicy ciśnień między kominkami napowietrzającymi (5), a wylotem odpowietrzenia kanalizacji wewnętrznej (6), który jest odprowadzony ponad dachem budynku.

• 4 weeks później...

Najważniejsze to by był przepływ powietrza przez zbiornik. Czy SOTRALENZ ma zapewniony przepływ to nie wiem. Są takie konstrukcje gdzie w zbiorniku jest dodatkowa rura wychodząca ze zbiornika służąca do odpowietrzenia którą trzeba wypuścić osobno na dach.

I tu się mylisz kolego.

Wręcz przeciwnie, w zbiorniku nie powinno być tlenu. Na tym etapie następuje rozkład przez bakterie beztlenowe.

Bakterie tlenowe działają na drugim etapie, czyli tam gdzie ścieki są rozsączane. Napisali to nawet w tekście powyżej.

I teraz znów się doczepię, bo niby jak tlen ma dotrzeć do ścieków, które wpłynęły między kamienie jak na przedstawionym schemacie? Zwłaszcza że ścieki dopływają najczęściej ponacinana rurą fi 110. Więc tlen może się przedostać przez te naciecia - 5 cm2 na nacięcie co 0,5 metra?

Układ rozsączania powinien być tak skonstruowany aby zapewnić jak największa powierzchnię dostępu tlenu - powierzchnię czynną oczyszczalni. Ja mam u siebie to rozwiązanie:

http://www.haba.pl/oferta/oczyszczalnie/48-przykadowe-rozwizania-oczyszczalni.html#Tunele

w którym jest wyraźna duża przestrzeń na dostęp powietrza i tlenu.

PS. Chyba fi 160 a nie fi 110?

Najlepiej zrobić 160 i kupic zbiornik z wejściem na fi 160.