Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w wykopie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wstawiam zdjęcie po raz pierwszy, nie wiem, czy mi się uda

http://images46.fotosik.pl/89/1599edcea5ec0ff0med.jpg

czy mi się wydaje czy tylko zdjęcie tak zrobione , po prawej stronie teren wygląda jakby był niżej , jeśli tak to pompuj w tamtą stronę .

piszesz że masz już pobudowanych sąsiadów , zapytaj jak oni sobie poradzili z wodą .

Ale o czym nie ostrzegł?

pytanie było raczej do elli3, ale nie szkodzi ... :)

KB nie ostrzegł o tym, ze jesli roboty ziemne robi sie w porze wczesnowiosennej czy późnojesiennej /inaczej mówiac porze mokrej/ - to nalezy sie liczyc z napływem wody ...

a jesli tak to roboty powinny byc albo odłozone na "lepsze czasy"

albo ekipa/inwestor/ powinna posiadac taki sprzet, który pomimo napływajacej wody pozwoli na kontynuowanie robót ...

bo taki pospiech na łapu capu - nie tylko niczego nie przyspiesza a wręcz dezorganizuje prace i powoduje wzrost kosztów ...

Ale to bank sugerował nam rozpoczęcie prac jak najwcześniej tzn luty-marzec :(

nalezało by zatem wziąść Pana/Panią/ z banku nad ten zalany wykop i zanurzyć w wodzie gruntowej łeb - jak temu psu ...http://www.gazeta.razem.pl/panel/load/news/25.10.200811.42.52_big.jpg moze nie będzie innych klientów banku wpędzał/a/ w podobny ambaras ...

KB nie ostrzegł ? czy nie był powiadomiony o podjęciu robót ?

kierbud u mnie w zeszłym roku jeszcze odebrał podwalinkę i nawet zdążyłam ją zasypać i zagęścić (piaskiem zasypowym zresztą) o czym jest parę postów wyżej.i nawet badania geotechniczne mam zrobione i płytę zaprojektowaną extra na ten mój gliniasty teren.

ale ani on ani ja nie dostaliśmy ostrzeżenia z "góry" o wyjątkowo śnieżnej zimie i bardzo mokrym przedwiośniu. no i drenaż jeszcze niepodłączony tam gdzie trzeba bo już nie zdążyliśmy.ważniejsze było zasypanie podwaliny przed zimą.

a nawiasem mówiąc jak kopaliśmy w zeszłym roku to ani grama wody nie było.

a teraz aż nadto :o cuda panie cuda.......... :D

Miałem podobny problem. W moim przypadku zrobiona była studnia i częściowo wypompowywana była woda do rowu.

Też mam kredyt w transzach w Kredyt Banku. Akurat ten bank bardzo elastycznie podchodzi do terminu transz. Z drugą transzą miałem przesunięcie o 2 miesiące - zero problemów. Z trzecią obsuwa jakieś pół roku i mam nadzieję że nie będzie problemów.

Miałem podobny problem. W moim przypadku zrobiona była studnia i częściowo wypompowywana była woda do rowu.

Też mam kredyt w transzach w Kredyt Banku. Akurat ten bank bardzo elastycznie podchodzi do terminu transz. Z drugą transzą miałem przesunięcie o 2 miesiące - zero problemów. Z trzecią obsuwa jakieś pół roku i mam nadzieję że nie będzie problemów.

A informowałeś bank o przesunięciu terminu wypłaty transz?