Karolla 19.03.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witam, bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie. Nie zrobiliśmy na etapie budowy doprowadzenia powietrza z zewnątrz do kominka. Czy takie doprowadzenie jest niezbędne ażeby taki kominek wogóle mógł funkcjonować? Czy są może wkłady, które takiego doprowadzenia nie potrzebują? Błagam o pomoc bo znajomy napędził mi stracha mówiąc, że wogóle niemożliwe jest zrobienie kominka bez tego doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 19.03.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Jeśli nie masz rury doprowadzającej powietrze bezpośrednio do kominka, to będziesz musiała zadbać o napływ większej ilości świeżego powietrza do pomieszczenia, na przykład rozszczelnianie okien, albo montaż nawiewnika. Ponieważ jest to zimą upierdliwe, więc lepiej jednak dorobić sobie taką rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 19.03.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Doprowadzenie powietrza z zewnątrz podnosi komfort użytkowania i bezpieczeństwo. Tym nie mniej na tym forum znajdzie się mnóstwo przykładów/użytkowników, którzy nie mają zrobionego doprowadzenia. Ważne jest jednak, żeby utrzymać bilans powietrza (ciśnienia) w domu. W tym celu montowana sa nawiewniki w oknach, uchyla się okna podczes poalenia itp. Jeżeli nie masz jeszcze podłóg wykończonych może warto pomyśleć o tym żeby coś podkuć i jeszcze zrobić doprowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.03.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Błagam o pomoc bo znajomy napędził mi stracha mówiąc, że wogóle niemożliwe jest zrobienie kominka bez tego doprowadzenia powietrza z zewnątrz. BeZeDuRa... a masz już wylany jastrych na chudziaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.03.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Można, ale pomieszczenie w którym zainstalowano kominek musi zapewniać:minimum 4m3 na każdy 1kW mocy nominalnej kominka, dopływ powietrza nie mniejszy niż 10m3 na każdy 1kW mocy nominalnej kominka. W pomieszczeniu w którym jest kominek, nie może mieć wyciągu, co może (ale nie musi) być problemem dla odbioru „kominiarskiego” jeśli to pomieszczenie jest „połączone z kuchnią”, a kuchnia posiada wyciąg mechaniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolla 19.03.2009 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Błagam o pomoc bo znajomy napędził mi stracha mówiąc, że wogóle niemożliwe jest zrobienie kominka bez tego doprowadzenia powietrza z zewnątrz. BeZeDuRa... a masz już wylany jastrych na chudziaku? Tak, mam już jastrych... Może dodam, że potrzebuję kominek jedynie w celach rekreacyjnych. Nie chcę nim ogrzewać czy dogrzewać domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.03.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 czyli kominek będzie musiał pobierać powietrze z wewnątrz domu - mały kominek + jakieś nawietrzaki w oknach albo tak jak pisali poprzednicy - pozostaje rozszczelnianie okien Możesz też od biedy zrobić sobie jakąś zetkę w salonie. Otwieraną na czas palenia. A kominek nie będzie przypadkiem stał przy ścianie zewnętrznej domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 19.03.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 W domu w którym teraz mieszkam mam kominek bez doprowadzenia powietrza zewnętrznego i powiem tak - TRAGEDIA!W ścianie jest nawiewnik, który teoretycznie powinien zapewnić napływ powietrza, okna są rozszczelnione, w kominku pale bo lubie ale jak czasem zawieje do środka...fakt,że ktoś pożałował na komin i jest za krótki(nie wystaje poza połać dachu), w okolicy wysokie drzewa, kuchnia półotwarta a jeszcze jak włącze wyciąg to w ogóle duje do środka, że hoho. Poza tym jak nawet nie pale to czasem czuć smród z kominka. A najgorzej jak wieje na zewnątrz. Jeśli masz jeszcze możliwość położenia rury w posadzce to zrób to koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolla 19.03.2009 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 czyli kominek będzie musiał pobierać powietrze z wewnątrz domu - mały kominek + jakieś nawietrzaki w oknach albo tak jak pisali poprzednicy - pozostaje rozszczelnianie okien Możesz też od biedy zrobić sobie jakąś zetkę w salonie. Otwieraną na czas palenia. A kominek nie będzie przypadkiem stał przy ścianie zewnętrznej domu? Tak naprawdę to będą dwa kominki bo to jest dom dwurodzinny z dwoma oddzielnymi mieszkaniami. Obydwa kominki miałyby stać przy ścianach wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragonfly 19.03.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witaj moi teściowie mają kominek bez doprowadzenia rury z zew. Jest on ich głównym źródłem ciepła. Palą nim ciągle już od kilku lat. Okien nie rozszczelniają, nawiewników nie mają, ale dom ma dużą powierzchnię. Z tego co wiem to strasznie im się kopcą szybki i przy każdym dorzucaniu drewna bucha dym. Generalnie narzekają ale nic z tym nie robią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 19.03.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 W domu w którym teraz mieszkam mam kominek bez doprowadzenia powietrza zewnętrznego i powiem tak - TRAGEDIA! W ścianie jest nawiewnik, który teoretycznie powinien zapewnić napływ powietrza, okna są rozszczelnione, w kominku pale bo lubie ale jak czasem zawieje do środka...fakt,że ktoś pożałował na komin i jest za krótki(nie wystaje poza połać dachu), w okolicy wysokie drzewa, kuchnia półotwarta a jeszcze jak włącze wyciąg to w ogóle duje do środka, że hoho. Poza tym jak nawet nie pale to czasem czuć smród z kominka. A najgorzej jak wieje na zewnątrz. Jeśli masz jeszcze możliwość położenia rury w posadzce to zrób to koniecznie. Ale czy to nie jest oby problem z marnym ciągiem (piszesz o krótkim kominie) a nie brakiem doprowadzenia powietrza. A jaki komin na przekrój ? Może i krótki komin i przekrój jakiś w typie 14x14 ? Dopytuje bo znajomi mają kominek bez doprowadzenia powietrza (szeregowiec stawiany przez dewelopera). Odpalają czysto rekreacyjnie i ciągnie jak głupi. Nic nie śmierdzi, nie nawiewa do środka (jak uchylą drzwiczki przy rozpalaniu). Zasadniczo bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 19.03.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 W domku w którym obecnie mieszkam kominek 24kW bez doprowadzenia powietrza z zewnątrz komin d250 coś ok 5m Podczas rozpalania uchylam okno, jak się komin nagrzeje to zamykam. Zero problemów przy paleniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 19.03.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Nic nie śmierdzi, nie nawiewa do środka (jak uchylą drzwiczki przy rozpalaniu). Zasadniczo bezproblemowo. No to super, że nie mają problemów. Na temat spapranej sprawy wykonania sytemu "kominek" w domu w którym mieszkam nie będę sie rozwodził bo to nie mój dom i na tym poprzestanę... Ja osobiście wolałbym podkuć jastrych, położyć rurę i zapomnieć o sprawie. W domku który buduję rura z zewnątrz do kominka to obowiązek nie ewentualność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.03.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Tak naprawdę to będą dwa kominki bo to jest dom dwurodzinny z dwoma oddzielnymi mieszkaniami. Obydwa kominki miałyby stać przy ścianach wewnętrznych. to zrobić nawiew przez ścianę i po sprawie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolla 20.03.2009 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Tak naprawdę to będą dwa kominki bo to jest dom dwurodzinny z dwoma oddzielnymi mieszkaniami. Obydwa kominki miałyby stać przy ścianach wewnętrznych. to zrobić nawiew przez ścianę i po sprawie .... nawiew przez ścianę wewnętrzną??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 20.03.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam, bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie. Nie zrobiliśmy na etapie budowy doprowadzenia powietrza z zewnątrz do kominka. Czy takie doprowadzenie jest niezbędne ażeby taki kominek wogóle mógł funkcjonować? Czy są może wkłady, które takiego doprowadzenia nie potrzebują? Błagam o pomoc bo znajomy napędził mi stracha mówiąc, że wogóle niemożliwe jest zrobienie kominka bez tego doprowadzenia powietrza z zewnątrz. ... no bo palić to w tym będziesz mogła jak sobie okna otworzysz nie wiem czy sami to budujecie czy ktoś to wam buduje ale to są elementarne rzeczy ! Nie chciało się czytać ? ba jakiś cudem na to forum trafiłaś ? A macie jakiegoś kierownika budowy , sami to nadzorujecie ? Bo jeśli tak to może zatrudnijcie kogoś chociaż z podstawowym zakresem wiedzy i doświadczenia bo po tej linii to niezłego bubla postawicie Aż strach pomyśleć czego jeszcze nie wiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolla 20.03.2009 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 ... no bo palić to w tym będziesz mogła jak sobie okna otworzysz nie wiem czy sami to budujecie czy ktoś to wam buduje ale to są elementarne rzeczy ! Nie chciało się czytać ? ba jakiś cudem na to forum trafiłaś ? A macie jakiegoś kierownika budowy , sami to nadzorujecie ? Bo jeśli tak to może zatrudnijcie kogoś chociaż z podstawowym zakresem wiedzy i doświadczenia bo po tej linii to niezłego bubla postawicie Aż strach pomyśleć czego jeszcze nie wiecie Napisałam na forum, aby ktoś mnie poratował jakąś radą co z tym fantem zrobić. Stało się tak a nie inaczej. Pewnie mogłam poczytać o doprowadzeniu powietrza... gdybym nie urodziła w tym czasie dziecka... Może gdyby budowa domu nie zbiegła się z powiększeniem rodziny to mielibyśmy więcej czasu na dopilnowanie wszystkiego... ale wyszło tak jak wyszło. Pewnie Ty trafiałeś na wszystkich super fachowców. Tylko pozazdrościć! Nie napisałam na forum po to, aby czytać o tym, że jestem niedouczona. Jeżeli nie masz żadnej konstruktywnej rady to proszę daruj sobie swoje "mądrości". Grunt, że Ty pewnie jesteś alfą i omegą w każdym budowlanym temacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 20.03.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 ... no bo palić to w tym będziesz mogła jak sobie okna otworzysz nie wiem czy sami to budujecie czy ktoś to wam buduje ale to są elementarne rzeczy ! Nie chciało się czytać ? ba jakiś cudem na to forum trafiłaś ? A macie jakiegoś kierownika budowy , sami to nadzorujecie ? Bo jeśli tak to może zatrudnijcie kogoś chociaż z podstawowym zakresem wiedzy i doświadczenia bo po tej linii to niezłego bubla postawicie Aż strach pomyśleć czego jeszcze nie wiecie Napisałam na forum, aby ktoś mnie poratował jakąś radą co z tym fantem zrobić. Stało się tak a nie inaczej. Pewnie mogłam poczytać o doprowadzeniu powietrza... gdybym nie urodziła w tym czasie dziecka... Może gdyby budowa domu nie zbiegła się z powiększeniem rodziny to mielibyśmy więcej czasu na dopilnowanie wszystkiego... ale wyszło tak jak wyszło. Pewnie Ty trafiałeś na wszystkich super fachowców. Tylko pozazdrościć! Nie napisałam na forum po to, aby czytać o tym, że jestem niedouczona. Jeżeli nie masz żadnej konstruktywnej rady to proszę daruj sobie swoje "mądrości". Grunt, że Ty pewnie jesteś alfą i omegą w każdym budowlanym temacie. Pozdrawiam. proszę bardzo rozwal obudowę kominka , udar jedziesz przez salon do najbliższej zewnętrznej ściany ( pomijam tu kwestię stron świata i z której najlepiej to powietrze brać ) w odkutą posadzkę wkładasz rurę spinasz ja z dolny doprowadzeniem powietrza do kominka o ile takowy kupiłaś i masz prawidłowe rozwiązanie ( no by się jeszcze przepustnica przydała ale to też pominę ) wszelakie nawiewniki itd. są jakimś rozwiązaniem ratunkowym , niestety do d ..py bo nie rozwiązują problemu , że kominek czerpie powietrze z pomieszczenia , którym Ty masz oddychać a nie wkład , z nawiewników bedzie wiało więc i tak będziesz je przymykać a jeszcze pozostaje kwestia załączenia okapu w kuchni co zakłóci dodatkowo ciąg generalnie czeka Ci przyszłość walki z dymem w salonie a co do rad to nawet ni chciało Ci się napisać na jakim etapie masz dom , czy np. pod posadzką nie masz podłogówki itd jeśli stan surowy z wylaną posadzką ale bez podłogówki to jeszcze bym wstawiał rure chyba , że masz zamiar palić 2 razy w miesiącu jeszcze małą dygresja - a przepraszam jeśli nie jesteś samotną matką to mąż co dupa wołowa Ty masz myśleć o rurze doprowadzającej powietrze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 20.03.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Karolla nie obraź się ale wydaje mi się że chcesz uzyskać "rozgrzeszenie" i usłyszeć, że bez rury z zewnątrz też będzie dobrze! Jak macie jeszcze taką możliwość to kurde zagoń małża do roboty daj mu wiertarę w ręce i niech kuje! Po co sobie życie komplikować nawiewem w ścianie zewnętrznej??? Na zachodzie gdzie nie ma mrozów -10 to i tak robią. W Polsce w kominku palisz jak zimno na zewnątrz. Wyobraż sobie ten chłód jaki ci duje do środka przez tą dziurę.....brrrrr - i wiem co mówie bo ja mam te wloty zamknięte cały czas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 20.03.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam, bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie. Nie zrobiliśmy na etapie budowy doprowadzenia powietrza z zewnątrz do kominka. Czy takie doprowadzenie jest niezbędne ażeby taki kominek wogóle mógł funkcjonować? Czy są może wkłady, które takiego doprowadzenia nie potrzebują? Błagam o pomoc bo znajomy napędził mi stracha mówiąc, że wogóle niemożliwe jest zrobienie kominka bez tego doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Kominek stoi przy ścianie wewnętrznej. A nad nią jest coś? Jest to może parterówka? To może ciągnąć to powietrze ze strychu, pionowo po tej ścianie lub jej wnętrzem? Jak nie ze strychu to wyjść jeszcze wyżej. Ktoś tu pisał, że wykorzystał do tego sąsiadujący z kominkiem szyb wentylacyjny. Nie pamiętam na ile było to skuteczne. Gratuluję urodzin dziecka. Będzie pięknie, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts