Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmora- owady!!!

Izabela Wawrzeń

Recommended Posts

witam

ja tak troche w temacie nadchodzącej wiosny mam pytanie odnośnie środków owadobójczych t.z mój nowy dom jest postawiony na obrzeżach miasta i w pobliżu na dodatek jest kurnik lata mnóstwo MUCH czy ktoś zna bardzo skuteczny środek np aby móc owym środkiem dom wysmarować i tym samym uniemozliwić wlatywania much

mam zamiar wstawić na początek 1 moskitiere ale do całego domu to raczej nie!

witam

ja tak troche w temacie nadchodzącej wiosny mam pytanie odnośnie środków owadobójczych t.z mój nowy dom jest postawiony na obrzeżach miasta i w pobliżu na dodatek jest kurnik lata mnóstwo MUCH czy ktoś zna bardzo skuteczny środek np aby móc owym środkiem dom wysmarować i tym samym uniemozliwić wlatywania much

Zamiast chemii polecam jednak moskitierę na wszystkich oknach, które zamierzasz otwierać. Zdrowsze to też i dla Ciebie oraz skuteczniejsze.

Są też rozwiązania do takich drzwi, tyle, że kosztują sporo. My właśnie ze względu na cenę jeszcze ich nie mamy. Dlatego drzwi tarasowe otwiera się tylko wtedy gdy chce się wyjść, ale na wszystkich pozostałych oknach mamy (lub będziemy mieć) moskitiery - kupujemy stopniowo, a w okresie przejściowym korzystamy z pacek :lol: . Nauczyliśmy się z nich korzystać. A muchy najczęściej siadają na szybach, więc pozostaje przetrzeć szybę po akcji . :wink:

no tak może moskitiery to najlepsze wyjście ale w drzwi tarasowowe w salonie nie bardzo jak wychodzić przez te drzwi tym bardziej ,że mam otwierane bez słupka środkowego t.z 2 skrzydła otwierane jednoczesnie

jak napisał helism: specjalne drzwi z siatką,

montowałem w zeszłym roku, koszt 400 zle z montażem za skrzydło, czyli podwójne to osiem setek .... niemało ;-)

specjalne drzwi z siatką,

montowałem w zeszłym roku, koszt 400 zle z montażem za skrzydło, czyli podwójne to osiem setek .... niemało ;-)

Ja się pocieszam, że do wychodzenia wystarczą 1 drzwi (drugie otwieramy baaardzo rzadko - praktycznie tylko do mycia i wynoszenia dużych rzeczy)

witam

Odżałuj, zainwestuj w moskitiery, bo to jedyny naprawdę skuteczny środek.

Gdybyś mieszkała w Warszawie, albo okolicach to poleciłabym Ci pana, który opryskuje dom jakimś środkiem i problemu nie ma jakieś dwa miesiące. Owady wlatują do domu i żyją dopóki nie usiądą na ścianie, oknie itp. czyli tam gdzie było spryskane. Wtedy wchłaniają truciznę i padają. Tylko trzeba codziennie zamieść z parapetu i podłogi :D Środek działa tylko na bezkręgowce, więc jest bezpieczny dla ludzi i zwierzątek domowych, podobno jest używany w szpitalach dziecięcych (w tym samym celu).

Ze 4 lata temu za dom ok. 140m2 zapłaciłam niecałe 200 zł, spokój miałam praktycznie cały sezon owadowy. Dodam, że ów pan wytępił mi bardzo skutecznie całe gniazdo szerszeni (ale już innym środkiem), nie pojawiły się już nigdy.

U mnie żadne moskitiery nie wchodzą w rachubę, bo od wiosny do jesieni drzwi są na okrągło pootwierane ze względu na kręcące się psy.

Gdybyś mieszkała w Warszawie, albo okolicach...

Obawiam się, że to trochę mniejszy kaliber niż sąsiedztwo kurników. Osobiście to chyba bym nie chciała mieszkać z trucizna na ścianie. Poza tym jaki ma sens zabijanie absolutnie każdego owada jaki się dostanie do domu?

Obawiam się, że to trochę mniejszy kaliber niż sąsiedztwo kurników.

No niekoniecznie, bo kurnik miałam za płotem.

Osobiście to chyba bym nie chciała mieszkać z trucizna na ścianie.

Wolny wybór :D Osobiście mieszkałam i mnie tam trucizna na ścianie w ogóle nie przeszkadzała, tym bardziej, że na mnie nie działała, a owady zabijała.

Poza tym jaki ma sens zabijanie absolutnie każdego owada jaki się dostanie do domu?
Taki, że nie lubię mieć owadów w domu, przeszkadzają mi :D

moi drodzy

dziekuje za propozycje, co do trucizny to mi ktos powiedział że są środki stosowane np w oborach i kurnikach czyli tam gdzie żyją zwierzęta i pracują ludzie i owe środki owadobójcze są naprade skuteczne ale gdy pytam w sklepach ogrodniczych rozkładają ręce ze zdziwienia

napewno zamontuje na początek ze 2 moskitiery ale to nie jest skuteczne gdy ma się małe dziecko i wciąż otwiera się drzwi lub zapomina zamykać :wink:

Wydaje mi się,że firma BROS produkuje dwuskładnik na owady.Smaruje się nim futryny i ramy okien.Podobno działa

Cosik mi po głowie chodzi, że to był jakiś właśnie dwuskładnik, jeszcze przed przeprowadzką miałam gdzieś rachunek i taką jakby gwarancję gdzie była nazwa preparatu, ale teraz... marna szansa, że znajdę :roll: