mendi 19.03.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 moje pytanie jest nastepujace. W planie mam kominek i zastanawiam się nad nawiewem ogrzanego powietrza . Chodzi o ogrzanie poddasza,dół otwarty: salon,kuchnia ,jadalnia, więc dół zostawiam . Teraz tak znajomy twierdzi ,że przy takim rozwiązaniu{tylko góra ogrzewana} nie potrzeba wspomagania mechanicznego a więc wentylatory i tego typu tam... wystarcza same kanały a ciepło sobie dojdzie. Ma ktoś doswiadczenie w tym temacie?...... i czy jest to droga inwestycja?dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.03.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 moje pytanie jest nastepujace. W planie mam kominek i zastanawiam się nad nawiewem ogrzanego powietrza . Chodzi o ogrzanie poddasza,dół otwarty: salon,kuchnia ,jadalnia, więc dół zostawiam . Teraz tak znajomy twierdzi ,że przy takim rozwiązaniu{tylko góra ogrzewana} nie potrzeba wspomagania mechanicznego a więc wentylatory i tego typu tam... wystarcza same kanały a ciepło sobie dojdzie. Ma ktoś doswiadczenie w tym temacie?...... i czy jest to droga inwestycja?dzieki Powietrze ogrzane zwiększa swoją objętość przez co staje się lżejsze co powoduje, że unosi się do góry co oznacza, że nie potrzebujesz wentylatora aby je doprowadzić na poddasze. Ograniczeniem może być odległość w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 19.03.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 moje pytanie jest nastepujace. W planie mam kominek i zastanawiam się nad nawiewem ogrzanego powietrza . Chodzi o ogrzanie poddasza,dół otwarty: salon,kuchnia ,jadalnia, więc dół zostawiam . Teraz tak znajomy twierdzi ,że przy takim rozwiązaniu{tylko góra ogrzewana} nie potrzeba wspomagania mechanicznego a więc wentylatory i tego typu tam... wystarcza same kanały a ciepło sobie dojdzie. Ma ktoś doswiadczenie w tym temacie?...... i czy jest to droga inwestycja?dzieki Powietrze ogrzane zwiększa swoją objętość przez co staje się lżejsze co powoduje, że unosi się do góry co oznacza, że nie potrzebujesz wentylatora aby je doprowadzić na poddasze. Ograniczeniem może być odległość w poziomie. Potwierdzam, Byłem u znajomych, którzy zastosowali takie rozwiązanie i jestem pod wrażeniem ilości i wydajności tej instalacji. Sam też planuję tak zrobić. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.03.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 unosić można się tylko do góry, podobnie jak cofać do tyłu .... poza tym wszystko OK ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.03.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 unosić można się tylko do góry, podobnie jak cofać do tyłu .... poza tym wszystko OK ! Kajam się i przyznaję rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mendi 20.03.2009 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 słyszałem takie opinie choć raczej odnoszę się do nich negatywnie ,ze może wystąpić brudzenie ścian szczególnie przy wlotach.....ciekawe czy to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.03.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam.Prawda. Zwłaszcza przy grawitacyjnym DGP. Przy mechanicznym stosuje się siatkowy filtr główny i ewentualnie można zakładać jeszcze filtry na poszczególnych wylotach.Kurz, który przypala się w obudowie kominka powoduje podobne zabrudzenia jak te, widoczne na ścianie nad kaloryferami.Dużo jednak zależy od tego w jaki sposób jest wykonane wnętrze kominka, i od sumy pola przekroju wlotów i wylotów z niego. Im większe, tym brudzenie mniejsze, bo temperatury ogrzanego powietrza też bardziej przyjazne (niższe).To tak w skrócie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts