Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

INSTALACJA C.O. POMOCY !!!

Kluseknsk

Czym poprowadzić instalację C.O. ?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym poprowadzić instalację C.O. ?

Recommended Posts

Witam

Od razu piszę żeby nie było że nie szukałem czy coś... :)

Mam domek stojący, chcę się tam wprowadzić od Lata...

trzeba zrobić tam/wymieć system C.O

Dom nie jest ocieplony... MAX((chyba)proterm) + pustak biały

Nie znam się na tym dobrze ale myślę sobie żeby zrobić to tak:

Kocioł Zębiec KWK 16kW + sterowanie

Grzejniki DIAMONT (allegro) coś w stylu markietówek

układ otwarty

i teraz moje pytanie czy...

-Rura PEX Kisana + rodzielacz

-System Boryszew (to raczej chyba do C.W.U)

-Rury miedziane, postawić na stary system-poprzez przejścia tak by wrazie czego działało gdy zabraknie prądu i będzie musiało działać grawitacyjnie (ale zawsze można dać UPS)

-... czekam na propozycje

Aha jesli kisan to jaki ? skręcany a może zaciskany (ponoć lepszy)

Jest również fajny system Wavina na szybko złączki... ale tylko do 80`C

Chce coś co będzie mi dobrze, ciepło i ekonomicznie grzało... chce kocioł typu (całodobowy)

Niestety liczę się pieniędzmi... (student-na dorobku) więc proszę o poważne odpowiedzi i propozycje

rzut na parter (to coś czerwone to miejsce na grzejnik)

http://sklep.refleks-chlodnictwo.pl/images/PARTER.jpg

rzut na piwnice

http://sklep.refleks-chlodnictwo.pl/images/PIWNICA.jpg

Ps. Zdjęcia są umieszczone na serwerze firmy w której pracuje, w żadnym stopniu nie jest to reklama...[/img][/url]

A wiec tanio i bardzo dobrze to będzie tak-

Rury z pieca CO do rozdzielaczy- miedź ( na szczęście nie jest tego dużo)

- ruty od rozdzielaczy do grzejników- PEX ( czy kisan). System zakręcany, można zrobić samemu należy tylko dysponować kluczem 32 zdaje się.

Tak jak mówisz- grawitacyjnie to już ten system nie podziała, jednak UPS załatwia sprawę.

Praca w miedzi- odpadają Ci relatywnie drogie rozdzielacze, jednak per saldo wychodzi drożej i to dużo, poza tym jest trochę bardziej skomplikowany w budowie.

Czyli polecam system PEX tak jak pisałem

Tak ale jak dam na rozdzielaczu nie będzie działać "grawitacja" pompka musi chodzić na III stopień żeby wszystkie grzejniki działały... więc UPS załatwia mnie na max 2 godziny...

Jednak wybiorę miedź... czytam, pytam i każdy sobie chwali... teraz jest relatywnie do roku wcześniej sporo tańsza... saldo z pex`em wyjdzie mi podobne... zrobię poprzez "przejścia fi"

Zrobiłem instalację CO sam. Mam mieszkanie w kamienicy 100m2 podpiwniczone. Instalacje rozprowadziłem w piwnicy rurami stalowymi czarnymi 1 cal do rozdzielaczy, z rozdzielaczy pionami z PEXa 1/2' do grzejników i podłogówki w mieszkaniu. Zainstalowałem 3 pompy( grzejniki, podłogówka, CWU). Po 3 latach zmodernizowałem w.w.instalację dając bypass z zaworem kulowym pomiędzy wyjściem z pieca (Ekocentr na ekogroszek) a powrotem. Powodem była zbyt niska temperatura na powrocie do pieca spadająca czasami poniżej 45stopni (grozi to perforacją kotła przez skropliny powstające ze spalania mokrego węgla zawierające kwas siarkowy). Zamontowałem również termometr na powrocie do kotła i ustawiłem zawór na bypassie tak aby temp. nie spadała poniżej 45 stpni, a jednocześnie tak żeby nie zakłucić działania obiegu. W międzyczasie okazało się że instalacja dzała grawitacyjnie. Zdemontowałem więc dwie pompy pozostawiając jedną bezpośrednio na wyjściu z pieca (pracuje na 2 biegu). Jedyne co zrobiłbym inaczej to rozprowadzenie w piwnicy. Zamiast stali (70mb rury) użyłbym odpowiedniej średnicy PEXa. Napewno drożej, ale o ile mniej pracy! Mam tak złe doświadczenia z hydraulikami i nie tylko że nawet gdyby mnie było stać na "fachowców"to i tak zrobiłbym to sam.

Witam

O, a to mnie Pan zaskoczył, rozmawiałem z dwoma hydraulikami, rozmawiałem ze sprzedawcami z zaprzyjaźnionego sklepu hydraulicznego, i odpowiedz była jedna NIE BĘDZIE DZIAŁAĆ hmmm. dzięki wielkie za odpowiedz, ale jednak się zdecyduję na miedź, uzdatnia wodę, ma mniejsze opory hydrauliczne dla wody itp... Aha gdybym robił podłogówkę to bym robił na wymienniku ciepła i przy zaworze trójdrożnym... a u Ciebie tego nie widziałem... powiedz mi jaką masz temperaturę nastawioną na podłogówkę i jaka jest rzeczywista temperatura...