Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOCIEPLAĆ nie DOCIEPLAĆ

waldemaro7

Recommended Posts

Dzień Dobry.Dom "kostka" '70 105m2 .Współczynnik k murów 1,7 (okna nowe 1,1) po dociepleniu było by k- 0,23.Koszt docieplenia ok 25-30 tyś .(na dachu jest już 20 cm styropapy).Rachunek za gaz za ostatnie trzy miesiące 2,6 tys zł.Temperatura we wewnątrz 19/17,5 C.Pytanie o ile mniej ,hipotetycznie zapłace za gaz po ociepleniu, bo jeżeli jest to suma np. około 600 zł za te trzy miesiące to mogę nie dożyć spłacenia się inwestycji.;-).DOCIEPLAĆ CZY NIE DOCIEPLAĆ OTO PYTANIE.PS mam 46 lat.Pozdrawiam.

Dzień Dobry.Dom "kostka" '70 105m2 .Współczynnik k murów 1,7 (okna nowe 1,1) po dociepleniu było by k- 0,23.Koszt docieplenia ok 25-30 tyś .(na dachu jest już 20 cm styropapy).Rachunek za gaz za ostatnie trzy miesiące 2,6 tys zł.Temperatura we wewnątrz 19/17,5 C.Pytanie o ile mniej ,hipotetycznie zapłace za gaz po ociepleniu, bo jeżeli jest to suma np. około 600 zł za te trzy miesiące to mogę nie dożyć spłacenia się inwestycji.;-).DOCIEPLAĆ CZY NIE DOCIEPLAĆ OTO PYTANIE.PS mam 46 lat.Pozdrawiam.

Teoretycznie można obliczyć ile ta inwestycja przyniesie oszczędności. Ważnym słówkiem jest "teoretycznie" bo w praktyce nie zależy to tylko od ilości izolacji, ale bardziej od jakości montażu. Również istotną sprawą jest sposób użytkowania. Jeśli dom przy tych kosztach ogrzewania nie jest w pełni dogrzany to może okazać się, że jeśli rachunki spadną to zaczniecie więcej dogrzewać co nie jest niczym dziwnym i oszczędności też się zmniejszą kosztem komfortu.

Jeśli za ostatnie 3 miesiące rachunek wynosi 2,6kPLN to za cały rok pewnie około 4kPLN. Przy dobrze zrobionej izolacji możesz zaoszczędzić 2kPLN, ale z powodów, o których pisałem powyżej jest to tylko strzał. Brać pod uwagę też trzeba, że koszt gazu pewnie wzrośnie, ale może gdy będziesz musiał wymienić kocioł to kupisz oszczędniejszy?

Generalnie zawsze będzie dużo niewiadomych. Jak dla mnie jeśli nie musisz poprawiać elewacji to bym sobie na razie odpuścił. Gdyby elewacja była do remontu to jak najbardziej robić. Spróbuj może obniżyć koszt tej inwestycji wtedy decyzja będzie łatwiejsza.

Dzięki. "Niestety" pod względem technicznym elewacji nic nie można zarzucić.Bardziej estetycznym , nie te kolory nie ta faktura :D .Po trochu cena idzie w parze z jakością.Ceny w zwjązku z globalnym kryzysem miały spaść,wygląda na to że kryzysu nie ma.Jest jeszcze inny argument za - walka z globalnym ociepleniem :p .Liczę na posty tych co się docieplili.

Też mam kostkę, ale szeregówkę - segment wewnętrzny, w związku z tym do ocieplenia były tylko 2 elewacje, każda o wymiarach szerokość 6 m x wysokość 7 m. W sierpniu 2008 r. ociepliłem je płytami poliuretanowymi z płytkami klinkierowymi na wierzchu, o łącznej grubości 8 cm, co stanowi pod względem przenikalności ciepła odpowiednik 15 cm styropianu. Koszt ocieplenia: około 30 tys. zł (na koszt wpłynęła duża liczba narożników wokół okien i we wnęce drzwiowej).

Powierzchnia ogrzewana: 130 m2. Plus nieogrzewana piwnica z garażem.

Mam ogrzewanie elektryczne z taryfą G12g (nocno-weekendową) w koncernie EnergiaPro Gigawat. Średnia cena 1 kWh na potrzeby grzewcze po styczniowej powyżce: 0,29 zł.

Różnica w kosztach ogrzewania między poprzednim a obecnym sezonem:

- przy założeniu stałych (aktualnych) cen energii - 31% (spadek z 2984,20 zł w sezonie 2007/08 do 2060,76 zł za ostatnich 12 m-cy, czyli kwotowo różnica 923,46 zł) - ta różnica może się jeszcze trochę zwiększyć, bo do końca sezonu został ponad miesiąc;

- z uwzględnieniem ruchu cen różnica wynosi 24,5%.

Mimo że okres zwrotu wydaje się długi, bo 30-letni, wliczam do ostatecznego bilansu trwałość i estetykę elewacji klinkierowej, która niewątpliwie podnosi estetykę i wartość domu.

Należy jeszcze dodać, że w przypadku domu wolnostojącego ocieplenie wzystkich elewacji może dać jeszcze lepsze rezultaty, gdyż łatwiej jest uniknąć mostków termicznych.

Też mam kostkę, ale szeregówkę - segment wewnętrzny, w związku z tym do ocieplenia były tylko 2 elewacje, każda o wymiarach szerokość 6 m x wysokość 7 m. W sierpniu 2008 r. ociepliłem je płytami poliuretanowymi z płytkami klinkierowymi na wierzchu, o łącznej grubości 8 cm, co stanowi pod względem przenikalności ciepła odpowiednik 15 cm styropianu. Koszt ocieplenia: około 30 tys. zł (na koszt wpłynęła duża liczba narożników wokół okien i we wnęce drzwiowej).

Powierzchnia ogrzewana: 130 m2. Plus nieogrzewana piwnica z garażem.

Mam ogrzewanie elektryczne z taryfą G12g (nocno-weekendową) w koncernie EnergiaPro Gigawat. Średnia cena 1 kWh na potrzeby grzewcze po styczniowej powyżce: 0,29 zł.

Różnica w kosztach ogrzewania między poprzednim a obecnym sezonem:

- przy założeniu stałych (aktualnych) cen energii - 31% (spadek z 2984,20 zł w sezonie 2007/08 do 2060,76 zł za ostatnich 12 m-cy, czyli kwotowo różnica 923,46 zł) - ta różnica może się jeszcze trochę zwiększyć, bo do końca sezonu został ponad miesiąc;

- z uwzględnieniem ruchu cen różnica wynosi 24,5%.

Mimo że okres zwrotu wydaje się długi, bo 30-letni, wliczam do ostatecznego bilansu trwałość i estetykę elewacji klinkierowej, która niewątpliwie podnosi estetykę i wartość domu.

Należy jeszcze dodać, że w przypadku domu wolnostojącego ocieplenie wzystkich elewacji może dać jeszcze lepsze rezultaty, gdyż łatwiej jest uniknąć mostków termicznych.

To są realne fakty, których nie wszyscy zdają się zauważać. Gratuluję ocieplenia i zmniejszenia kosztów, ale 30 lat na zwrot inwestycji to długi czas. Rozumiem, że ceny energii mogą rosnąć,co może ten czas skrócić, ale biorąc na taką inwestycję kredyt jego koszty mogą to zniwelować. Poza tym przez 30 lat wiele rzeczy może się wydarzyć z wymianą elewacji włącznie. Oczywiście bez tej izolacji też może okazać się to konieczne, ale nie takim kosztem. Jestem zwolennikiem ocieplania, ale gdybym wiedział, że w moim przypadku przyniesie to takie oszczędności jak u ciebie to raczej bym zrezygnował.

Zbigmor

Przypadek mojego domu może nie jest na tyle reprezentatywny, by kogoś zachęcić do ocieplenia, ale chciałbym nadmienić, że wybierając taki system, kierowałem się głównie względami estetycznymi. Po prostu "byłem chory na klinkier", a jednocześnie chciałem dostosować zapotrzebowanie na ciepło do obecnych standardów. Dlatego trzeba tę decyzję traktować jako podwójną inwestycję, w ramach której trudno jest określić, jaki procent przypada na samo ocieplenie. Stosując styropian pokryty tynkiem, wydałbym o wiele mniej, ale wówczas elewację trzeba by odnawiać co 10-15 lat. Poza tym ptactwo lubi dziobać w styropianie, czego przykłady mogłem zaobserwować. Wykorzystałem fakt, że miałem do pokrycia tylko dwie elewacje, więc mogłem sobie pozwolić na odrobinę luksusu. W przypadku segmentu zewnętrznego o takiej samej kubaturze koszt tego systemu byłby dwukrotnie wyższy, a w przypadku domu wolnostojącego - trzykrotnie.

Zbigmor

Przypadek mojego domu może nie jest na tyle reprezentatywny, by kogoś zachęcić do ocieplenia, ale chciałbym nadmienić, że wybierając taki system, kierowałem się głównie względami estetycznymi. Po prostu "byłem chory na klinkier", a jednocześnie chciałem dostosować zapotrzebowanie na ciepło do obecnych standardów. Dlatego trzeba tę decyzję traktować jako podwójną inwestycję, w ramach której trudno jest określić, jaki procent przypada na samo ocieplenie. Stosując styropian pokryty tynkiem, wydałbym o wiele mniej, ale wówczas elewację trzeba by odnawiać co 10-15 lat. Poza tym ptactwo lubi dziobać w styropianie, czego przykłady mogłem zaobserwować. Wykorzystałem fakt, że miałem do pokrycia tylko dwie elewacje, więc mogłem sobie pozwolić na odrobinę luksusu. W przypadku segmentu zewnętrznego o takiej samej kubaturze koszt tego systemu byłby dwukrotnie wyższy, a w przypadku domu wolnostojącego - trzykrotnie.

Oczywiście popieram takie przemyślane decyzje jak u ciebie. Zrobiłeś to świadomie z rozpatrzeniem konsekwencji. Po prostu niepotrzebnie zwracasz uwagę na czas zwrotu bo to w tym przypadku bez sensu. Nie wiem kiedy będziesz musiał odnawiać swoją elewację, ale wierzę, że wytrzyma sporo dłużej niż typowy system. Napisałem tak bo ludzie na tym forum najczęściej szukają systemów kosztowo proporcjonalnych do jakości i trwałości. Twoja decyzja zadowala ciebie i bardzo dobrze bo to jest najważniejsze. Z ekonomiką nie ,musi mieć nic wspólnego, ale jednak trochę ma co dodatkowo cieszy.

Pozdrawiam