martao13 19.03.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 CZy ktos sie zainteresował na temat tego projektu? moim zdaniem jest na prawdę super.Jaki macie zdanie na temat tego projektu: http://wm.com.pl/projekty/domy/projekt-domu-036.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 19.03.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 mi sie podoba,ale mój MPZP wymaga 40st nachylania dachu; Na wizualizacjach pomieszczenia są podwyzszoneprzez izolację pod pokryciem, a nie na stropie,jakie tam ogrzewanie bys chciala miec? Oczywiscie takie rozwiazanie jest dosc drogie - podwieszanie,bo nie ma tej zalety ze ocieplenie na stropie jest tanie i proste;A i ciepło do góry ucieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość DAWID+T 20.03.2009 02:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 bardzo dobry belki zrob biale i bedzie wypas jedyne co ja bym zmienil - to wiatrolap - zrobic glebszy no i jeszcze tylko pamietaj o stronach swiata - wjazd od PN ... tylko tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martao13 20.03.2009 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Jak dostałam warunki zabudowy to nachylenie dachu było od 30stopni ale wnioskujemy o zmianę i może nam zmienią-liczę na to. Belki na biało-bardzo dobry pomysł-dzięki ten projekt wybrałam dlatego że pasuje idealnie mi wg stron świata.Strona gdzie są sypialnie i taras jest na południe:)))))chce stworzyć fajną grę światła przez to. bez stropu nad salonem i nad kuchnią Zlikwidować pralnie a zrobić z tego jeden pokój kąpielowy z wpuszczaną wanna Co myślicie o zadaszeniuu nad tarasem-moim zdaniem zabieraz za dużo światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość DAWID+T 20.03.2009 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 OK teraz widze o czym mowisz ... i to ja wlasnie lubie u niektorych architektow Robia fajne wizualki jak tutaj: salon, super slonca fala zalewa salon ... a tu sie okazuje ze nigdy tak nie bedzie przy tym zadaszeniu tarasu ... Moznaby powiedzieć oszustwo ale z drugiej strony liczy sie sprzedaz bo to projekt gotowy i tak bedą zmiany ... (przepraszam, ale musiałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martao13 23.03.2009 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 zastanawiam sie czy nie wybrać jednak projektu bardziej nowoczesnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość DAWID+T 23.03.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 osobiscie jestem ZA ale nadal parterówka? takze jestem ZA ... jezeli warunki na to pozwalaja? trudno o ladna, nowoczesna parterowke ale jest to mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumka_gumka 01.04.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Strasznie ciezko jest znalezc cos w miare nowoczesnego, prostego w budowie i do tego przekraczajacego 140m2, a przy tym funkcjonalnego.Z wiekszych prostych projektow z dachem dwuspadowym jest chyba tylko Jaskolka. Jezeli warunki zabudowy pozwolilyby mi postawic ta stodole (dowiem sie tego niebawem), to wtedy unowoczesnie ja oknami. Z projektow z uzytkowym poddaszem znalalzlam tylko Nowoczesnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 03.04.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam serdecznie. Rowniez jakis czas temu przegladalem projekty z tej pracowni i bylem gotow na Jaskolke z garazem, jednak gdy przysiadlem sie do niej by zaaranzowac rozklad do naszych potrzeb, niestety nie obylo sie bez ruszania scian nosnych. Bylismy prawie zdecydowani na te radykalne zmiany gdy zajalem sie aranzacja SIGNUM 036 i o dziwo bez ruszania jakichkolwiek scian nosnych (nie liczac powiekszenia garazu) udalo mi sie dostosowac go do naszych potrzeb. Same zmiany sicanek dzialowych nie musza byc konsultowane z architektem, jednak przeniesione zostaly nieco okna, lazienki, pralnia wiec oczywiste jest by zamowic projekt ze zmianami. Tak wiec chyba jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 03.04.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Oresund - o Ty chyba szukałeś tej wielkości, bez sufitów i dwuspad. Podoba mi się taka pełna wysokość i w środku jest ciekawy, ale nad elewacjami i tymi kolumnami to można by popracować i może by bardziej nowocześnie wyszło. Na moją działkę, która ma właśnie wjazd od zachodu to by mi szkoda było przesunięcia bryły na południe wymuszonej poprzez układ garażu i tym samym zmniejszenia południowego ogrodu - ale to zależy jaka jest działka. Co do zadaszenia to pewnie bym się zastanawiała czy nie uciąć i wstawić zamiast tego tego pergoli jakiejś czy jak to się nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katusia 28.06.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 mnie również podoba się ten domek. martwi mnie jednak to, źe okaże się drogi w realizacji. za mało jest również szczegółowych informacji o projekcie - podoba mi się sposób w jaki to robi na przykład archon - wymiar każdego pomieszczenia w domu jest starannie opisany, są również koszty budowy... tego mi właśnie w signum brakuje... dla potrzeb mojej działki pasowałoby jakoś zamienić wiatrołap z kotłownią i wjazd do garażu szkoda że jeszcze nikt nie zdecydował się na budowę tego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 28.06.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 ... szkoda że jeszcze nikt nie zdecydował się na budowę tego domu My z zona jestesmy na niego zdecydowani. Dostosowalem uklad pomieszczen do naszych potrzeb a bylo tego kilka wersji, na niektore z nich nie wyrazal zgody tworca projektu (przemieszczenie wejscia) ostatecznie po mozolnych pracach i konsultacjach udalo mi sie stworzyc to czego nam potrzeba i o dziwo prawie nie poszlismy z zona na zadne kopmromisy a mamy wszystko bardzo funkcjonalnie (jak dla nas) rozmieszczone. Niestety z powodu recesji musimy odlozyc nasze plany o jakis rok (mam nadzieje ze nie dluzej). Jednak projekt pozostanie bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 28.06.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Oresund - o Ty chyba szukałeś tej wielkości, bez sufitów i dwuspad. dzieki za pamiec, ale mam plan zagospodarowania i dach 40-50stopni... eh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katusia 29.06.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 wingerman czy dopytywałeś o bardziej szczegółowe koszty budowy? na ile szacujesz stan surowy zamknięty? może przy duzej dozie szczęścia udałoby mi się postawić domek do stanu surowego otwartego a potem reszta już sposobem gospodarczym nie myślę tu szaleć z dachówką ale pewnie zostałaby blachodachówka, a co do garażu... mam już dwustanowiskowy koło domu-szczerupy, stary trochę ale kupę gratów (a na zimę i dwa samochody) mieści więc może tylko wiata?? sama nie wiem... mój mąż ma ochotę remontować stary dom-szczerupę która też znajduje się na tej samej działce co budzi moją grozę bo niby koszty dużo mniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 29.06.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Nie nie dopytywalem sie o szczegoly m.in. z powodu o jakim pisalem (odroczenie budowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek L 10.07.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 do Katusia : jeśli jesteś zainteresowana mogę napisać kilka orientacyjnych słów o kosztach signum. Mam zrobiony kosztorys wszystkich prac (z dzwonkiem u bramy:)) i materiałów u rzeczoznawcy przy założeniu średniej półki (wiem że pojęcie średnia jest b. względna ale.....) Mam trzy oferty firm developerskich na zrobienie tego domu do stanu "developerskiego". Niestety jest to oczywiście najdroższy sposób budowania więc nie wiem czy Ci to pomoże. Z jedną mam podpisaną umowę.... Prace się rozpoczęły. Wprowadzamy się maj 2010. Co chciałabyś się dowiedzieć ? Całego kosztorysu nie zamieszczę bo to pdf z 40 stron Pozdrawiam, Jacek p.s. Fajnie że komuś się signum spodobał bo w 90-95% jest to projekt mojej żony... Powstał na zasadzie współpracy z WM. Przynieśliśmy do nich szkice i naszą wizję (żona jest początkującym architektem wnętrz) oni dorzucili od siebie kilka szczegółów np. doświetlanie przedpokoju i dogadaliśmy się na projekt indywidualno/gotowy, tzn. jest dla NAS ale WM może go sprzedawać dalej co dało nam oszczędności względem projektu indywidualnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 15.07.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Projekt świetny ! Ukazał się gazetce " ŁADNY DOM " NR7.Jako projekt domu do rozbudowy. Urzekł mnie ! Pozdrawiam wszystkich budujących ten dom. Będę śledzić Wasze dzienniki budowy ( mam nadzieję, że takie będą ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek L 15.07.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Ponieważ na priv dostałem kilka emali postanowiłem oprócz przesłania kosztorysu szczegółowego zainteresowanym zapisać kilka ogólników..... Kosztorys 1 : Program norma, ceny kwiecień- maj 2009, robocizna Lubelska, założenie : średnia półka z kilkoma dziwactwami : - dach z posypki ceramicznej "AHI ROOFING" koszt 35 000 - ogrzewanie podłogowe, piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania koszt około 7500 zł Podsumowanie brutto prac w rozbiciu na etapy budowy : Etap budowy Robocizna Materiały Sprzęt razem Stan Surowy 45 042 148 733 7 973 201 749,26 zł Dewelopersk 46 018 127 590 8 977 182 586,52 zł Finalny 34 299 95 127 4 650 134 077,51 zł Razem : 125 360 zł 371 451 zł 21 602 zł 518 413,29 zł Brutto czyli z Vat 7% Ponieważ możecie być ciekawi szczegółów oto one : Etap Wartość Procent STAN ZEROWY 44 528 zł 8.59% STAN SUROWY 36 315 zł 7.00% DACH 112 057 zł 21.61 % STROPY 16 058 zł 3.10% ŚCIANKI DZIAŁOWE< TYNKI< OKŁADZINY< MALOWANIE 38 504 zł 7.43% PODŁOGI POSADZKI 34 143 zł 6.59% ELEWACJA I ROBOTY ZEWNĘTRZNE 42 435 zł 8.18% STOLARKA OKIENNA I DRZWIOWA 51 123 zł 9.86% TRASY, PODJAZD, OPASKA 11 380 zł 2.19% OGRODZENIE 28 965 zł 5.59% INSTALACJE WOD-KAN 16 881 zł 3.26% INSTALACJA GAZOWA 632 zł 0.12% INSTALACJE C.O. 31 414 zł 6.06% INSTALACJE ELEKTRYCZNE 11 208 zł 2.16% SZAMBO Z PRZYŁĄCZEM 8 922 zł 1.72% RAZEM netto 484 563 zł 93.46 % VAT 33 919 zł 6.54% Razem brutto 518 482 zł 100.0 0% Uff, niestety nie potrafię robić tabelek więc wygląda to jak wygląda. Zaraz prześlę kilka szczegółów z umowy z developerem... ale to w drugim poście bo nie wiem czy nie ma jakiś ograniczeń co do wielkości postu... Pozdrawiam, Jacek L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek L 15.07.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Post 2 z 2. A teraz to co mam w umowie z developerem. Ceny netto bez : - materiału na dach (ten zamówiłem sam koszt 35 000 zł ) - okien ( jeszcze wybieram cena od 15 do 20 000 zł ) Stan zerowy 57 100 zł Stan surowy otwarty bez dachu 42 300 zł Dach z orynnowaniem 75 400 zł (tu b. drogie drewno na odkrytą więźbę nad salonem ) Izolacja dachu 9 400 zł Strop 21 400 zł Ściany Wewnętrzne, tynki gipsowe i posadzka 38 900 zł Elewacja 30 600 zł Instalacje sanitarne, ciepłownicze i elektryczne 39 600 zł Pozdrawiam, Jacek L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek L 15.07.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Jeszcze jedna errata do postu 2 z 2 Umowa z developerem nie obejmuje jeszcze :-bramy garażowej (od 4000 do 7 000 zł)-i drzwi wejściowych (od 3000 do 9000 zł kwestia bocznych doświetleń) Jacek L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts