Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odczytanie charakterystyki pompy co

Recommended Posts

No właśnie o to mi chodzi - chcę zrobić taki miernik, który będzie wykazywał zmiany w poborze energii przez układ - pomiar co sekundę.

W warunkach rzeczywistych różne będą te wskazania - u mnie np palę raz na dobę i pali się ok 9 godzin. Początkowo delta T to 13 stopni a przy końcu palenia 9.

Chciałbym to dokładnie przeliczyć i podjąć decyzję o zmianie źródła - na podstawie dokładnych pomiarów energii, którą dostarczam do systemu.

Jednym z parametrów jest informacja o przepływie - myślałem, ze dane z tabelki wystarczą.

Jadnak nie wiem co z oporami przepływu, np u mnie przez wymiennik - jak to uwzględnić przy danych katalogowych pompy.

Mam pomysł - najprościej będzie tam zamontować jakiś przepływomierz i obserwować, czy przepływ jest stały. Drugie rozwiązanie to zwykły licznik wody z czujnikiem impulsów - zaprzągnę do pracy jakiegoś atmela i pokaże mi chwilowy przepływ w jednostce czasu.

Jednak w pierwszej kolejności chciałbym chociaż wstępnie przeliczyć to tylko na podstawie serii pomiarów temperatury. Mówisz, że mam przyjąć tą wartość 2,5? A co z oporami tego mojego wymiennika płytowego? Masz jakiś pomysł?

Wymiennik na pewno da jakieś opory, ale trudno będzie stwierdzić empirycznie jakie. Sprawdź przepływ wody przez swój wodomierz korzystając z jednego kranu, a następnie poprzez wąż podłącz do tego samego kranu wymiennik. Porównanie ilości wylanej wody w czasie da jakiś obraz oporów wymiennika.