zbigmor 21.03.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 No właśnie o to mi chodzi - chcę zrobić taki miernik, który będzie wykazywał zmiany w poborze energii przez układ - pomiar co sekundę. W warunkach rzeczywistych różne będą te wskazania - u mnie np palę raz na dobę i pali się ok 9 godzin. Początkowo delta T to 13 stopni a przy końcu palenia 9. Chciałbym to dokładnie przeliczyć i podjąć decyzję o zmianie źródła - na podstawie dokładnych pomiarów energii, którą dostarczam do systemu. Jednym z parametrów jest informacja o przepływie - myślałem, ze dane z tabelki wystarczą. Jadnak nie wiem co z oporami przepływu, np u mnie przez wymiennik - jak to uwzględnić przy danych katalogowych pompy. Mam pomysł - najprościej będzie tam zamontować jakiś przepływomierz i obserwować, czy przepływ jest stały. Drugie rozwiązanie to zwykły licznik wody z czujnikiem impulsów - zaprzągnę do pracy jakiegoś atmela i pokaże mi chwilowy przepływ w jednostce czasu. Jednak w pierwszej kolejności chciałbym chociaż wstępnie przeliczyć to tylko na podstawie serii pomiarów temperatury. Mówisz, że mam przyjąć tą wartość 2,5? A co z oporami tego mojego wymiennika płytowego? Masz jakiś pomysł? Wymiennik na pewno da jakieś opory, ale trudno będzie stwierdzić empirycznie jakie. Sprawdź przepływ wody przez swój wodomierz korzystając z jednego kranu, a następnie poprzez wąż podłącz do tego samego kranu wymiennik. Porównanie ilości wylanej wody w czasie da jakiś obraz oporów wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 21.03.2009 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 A co Byś powiedział, jakbym wodomierz założył w obieg? Są wodomierze na CWU - tutaj pewnie by się sprawdził - jak Myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.03.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 A co Byś powiedział, jakbym wodomierz założył w obieg? Są wodomierze na CWU - tutaj pewnie by się sprawdził - jak Myślisz? Sprawdziłby się w 100%. Kup tylko taki do wody ciepłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 23.03.2009 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Tak właśnie zrobię - mam ofertę na Wodomierz JS 2,5 NK - 125,00 zł. netto z przystwką do wysyłania impulsów. Będę miał do stworzenia miernika ciepła. BTW - takie mierniki są po ok 700 pln najtańsze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts