BeataSlawek 03.08.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Łazienki prawie gotowe na koniec dobijają nas szklarze z cenami za kabinę i drzwi, więc póki co zostawiamy to do dalszych przemyśleń: http://images62.fotosik.pl/42/72b26065f7c75c0c.jpg http://images62.fotosik.pl/42/78df0a4794b23757.jpg http://images61.fotosik.pl/42/8bf38d299170e6a3.jpg http://images63.fotosik.pl/42/64e6d9cc71ff1b23.jpg http://images65.fotosik.pl/42/940dd627f8379969.jpg http://images63.fotosik.pl/42/156f2460be7ffa31.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomigr 04.08.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Lux. My tak będziemy mieć w przyszłym roku. Póki co doktoryzuję się z wełny i styropianu. Przeżyłem temat słupów, jeden zastąpiłem betonowym, dwa zabuduję gipsem, na jednym pękł tynk ale nie groźnie. Teraz walczę z nadbiciem jętek bo wyszły za nisko. Gdzie był kierbud fu...k, Gdzie ja byłem rok temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomigr 04.08.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 U nas wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomigr 04.08.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Tylko wylewki bardziej suchsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 08.08.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Idziesz ostro, moja budowa juz zajela 3 lata, ale nam sie nie spieszy, za rok pewnie bedzie do zamieszkania. Co do jetek to u mnie po zabudowie sufit wyszedl na 235 ale nie ma jakiejs tragedii bedzie przytulniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomigr 08.08.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Czy aż tak ostro? Chyba nie choć staram się zapieprzać bo z pewnych względów muszę zakończyć do maja 2014 ;-(. Stan SSO osiągnęliśmy rok temu w sierpniu. Potem nie robiłem nic poza dokumentacją i pozwoleniami na budowę WLZ na media bo pozwolenie na budowę dostaliśmy bez projektów przyłączy i ZUDP dla tras tych przyłączy. W marcu kwietniu były instalacje, w maju tynki, w czerwcu wylewki. Przeplecione mediami. Na przyłącza wydałem 18 tyś i jeszcze gaz został (sierpień-wrzesień). U nas jest droga gruntowa ale publiczna. Przy wod-kan byłykoszmarek - projekty objazdów, znaki, opłaty za zajęcie pasa drogowego, jak w mieście. A wszystko to poukładał jeden gość, który brał odpowiednią kasę za metr. Warto było dopłacić. Teraz jest susza - fajnie schnie. Jeśli dla odmiany jesienią nie będzie powodzi do zimy będzie deweloperka z uruchomioną kotłownią. Z mediami mógłbym grzać, suszyć i wykańczać.Widziłalem po fotkach że Rockwoola dawałeś. 25 cm TOPROCK? Ja też dam Rock. Jeszcze raz gratuluję łazienek, macie za sobą. Dla nas czy też bardziej dla mnie to koszmar - w sensie gorzej wybrać wannę i płytki niż postawić SSO. WC na dole extra. Reprezentacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomigr 08.08.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na zmiany jakich dokonałem w projekcie. Na górze garderoba ma wejście z holu - nie żałuję. W sypialni w części nad wejściem do budynku będzie szafa przesuwna i zakryje tego słupa lub jego zabudowę. Na dole nie ma drzwi bocznych z zadaszeniem przy kotłowni - trochę żałuję. Z drugiej strony będzie tam kiedyś wiata na drugi samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabajas 09.08.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Witam wszystkich budujących! Czy ktoś z Was buduje/wybudował ten dom gdzieś w Małopolsce? Zamierzam budować APS 191 (który jest wielkościowo i elewacyjnie bardzo podobny) i byłbym wdzięczny gdyby ktoś pozwolił rzucić okiem na swój dom. Na Mazurach też ewentualnie mogłoby być . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 13.08.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Czy aż tak ostro? Chyba nie choć staram się zapieprzać bo z pewnych względów muszę zakończyć do maja 2014 ;-(. Stan SSO osiągnęliśmy rok temu w sierpniu. Potem nie robiłem nic poza dokumentacją i pozwoleniami na budowę WLZ na media bo pozwolenie na budowę dostaliśmy bez projektów przyłączy i ZUDP dla tras tych przyłączy. W marcu kwietniu były instalacje, w maju tynki, w czerwcu wylewki. Przeplecione mediami. Na przyłącza wydałem 18 tyś i jeszcze gaz został (sierpień-wrzesień). U nas jest droga gruntowa ale publiczna. Przy wod-kan byłykoszmarek - projekty objazdów, znaki, opłaty za zajęcie pasa drogowego, jak w mieście. A wszystko to poukładał jeden gość, który brał odpowiednią kasę za metr. Warto było dopłacić. Teraz jest susza - fajnie schnie. Jeśli dla odmiany jesienią nie będzie powodzi do zimy będzie deweloperka z uruchomioną kotłownią. Z mediami mógłbym grzać, suszyć i wykańczać. Widziłalem po fotkach że Rockwoola dawałeś. 25 cm TOPROCK? Ja też dam Rock. Jeszcze raz gratuluję łazienek, macie za sobą. Dla nas czy też bardziej dla mnie to koszmar - w sensie gorzej wybrać wannę i płytki niż postawić SSO. WC na dole extra. Reprezentacyjne. Ja miałem podobnie z kanalizą jak Ty, też robił mi to koleś PWiK dzieki niemu dostałem zgodę od odstąpienia na nadbudowę studzienki, musiałem za to wykonać tą w drodze bo nie było ale i tutaj fachowiec sprawił się na medal zamiast 600 jak w projekcie dostałem zgodę na 425, w sumie zapłaciłem tyle ile wyniosłoby mnie gdybym robił sam bo sam koszt studzienek był wysoki. U nas też droga gruntowa, o zajecie pasa nie wystepowałem bo przy zakładaniu wody sami w gminie mi to doradzili. No te łazenki to był koszmar, to ogólnie chyba najwiekszy stres przy wykończeniówce, dolna na zdjęciach wygląda okazale bo jest mocny kontrast pomiędzy fuga i kaflami jaki pomiędzy samymi kaflami, górna na zdjeciach tak nie chce wyjśc poza tym obie jeszcze nie ukończone. Co do ocieplenia to dawałem 2x15 Toprock, to dopiero jest rzeźna jak się kładzie samemu. Ostatnio na krótko miałem znowu styczność z watą przy okazi instalacji sat i stwierdzam, że mój organizm po ubiegłorocznej akcji kładzenia waty ma na nia teraz alergie, więcej się już tego nie dotknę. Co do zmian które zrobiłes ja akurat u siebie garderób nie ruszałbym ale boczne drzwi owszem, póki co nie widze z nich pożytku. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Beata&Slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomigr 30.08.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich budujących! Czy ktoś z Was buduje/wybudował ten dom gdzieś w Małopolsce? Zamierzam budować APS 191 (który jest wielkościowo i elewacyjnie bardzo podobny) i byłbym wdzięczny gdyby ktoś pozwolił rzucić okiem na swój dom. Na Mazurach też ewentualnie mogłoby być . Cześć, my budujemy pod Wieliczką więc masz na... miejscu. Jak coś pisz. Tomasz --- Edytowane 25 Września 2013 przez tomigr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario772 19.09.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Już prawie koniec budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomigr 25.09.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 (edytowane) . Edytowane 15 Października 2013 przez tomigr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 01.11.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 [ATTACH=CONFIG]213332[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]213333[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]213334[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]213335[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]213336[/ATTACH] Już prawie koniec budowy. Super APS, już byłem na 99% pewny, że będą barierki kute na balkonach ale teraz już nie jestem tego taki pewny. Robił już ktoś odeskowanie stryszku? Ile tam będzie m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 01.11.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 [ATTACH=CONFIG]213332[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]213333[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]213334[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]213335[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]213336[/ATTACH] Już prawie koniec budowy. Super APS, już byłem na 99% pewny, że będą barierki kute na balkonach ale teraz już nie jestem tego taki pewny. Robił już ktoś odeskowanie stryszku? Ile tam będzie m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raku2008 03.11.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 A to mój aps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomigr 05.11.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Cześć. Na strychu ostatecznie przykręciłem OSB 3 gr. 22 mm na legarach 5cm rozstawionych co 45 cm, weszło 13 płyt 3,12 m2 w części głównej dachu. Nad sypialnią 3 x 3,5 m jeszcze nic nie przykręcałem. Dodałem zmiany na elewacji. Tomek Edytowane 10 Listopada 2013 przez tomigr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabant 18.12.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Witamy; No wreszcie udało się przed zimą zakończyć dach. Było nerwowo, ale już na szczęście się nie leje. Załączamy kilka zdjęć, żeby pochwalić się postępami. Teraz przerwa zimowa. Pozdrowienia i Wesołych Świąt, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomigr 20.12.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Gratulujemy. Pierwszy i jak ważny etap za Wami! Teraz niech schnie. APSy-188 rosną w siłę. Pochwalę się że wystartował pierwszy sezon grzewczy. Ponieważ mamy gaz udało się przed mrozami odpalić prowizoryczną kotłownię na kondensacie i podłogówce. Moc tego grzejnika nie pokryje zapotrzebowania dla +20 przy silnych mrozach ale zawsze będzie sporo na +. Utwardziłem podjazd i wreszcie mogłem pierwszy raz zaparkować w garażu. A teraz szaleństwo z wyborem płytek, sanitariatów i wszystkiego innego co można jeszcze kupić do końca grudnia i starać się na zwrot VAT. Gabant, na wiatę robiłeś osobny projekt czy od razu przy adaptacji miałeś dorysowany i w pozwoleniu na budowę? Chcemy taką wiatę w przyszłości ale z tego co wiem trzeba otrzymać kolejne pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabant 22.12.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Cześć; My już sobie odpuściliśmy kupowanie płytek i reszty oprzyrządowania w tym roku. Wiem, że stracimy zwrot VAT, ale z glazurą to trochę ryzyko tak wcześnie kupować. Wiatę zaplanowaliśmy na etapie adaptacji. W twoim przypadku chyba potrzebne jest nowe pozwolenie.Została nam paleta dachówek i zastanawiamy się czy w przyszłości nie powiększyć śmietnika (część na śmietnik i część na małą szopkę) . Czy może ktoś się orientuje czy są na to jakieś obostrzenia prawne? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomigr 22.12.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Cześć. Taki śmietnik to chyba jest jak wiata, jeśli mała i nie związana z gruntem to pewnie nie ma przeszkód aby wybudować ją na zgłoszenie pod pewnymi warunkami. Ja dachówkę liczyłem sam, długo liczyłem bo żona chciała mnie wyrzucić z domu. Ale policzyłem dobrze. Zostało mi 10 sztuk Majster policzył tak że zostałbym z dwiema paletami Wyszło na moje. Jak kupowałem XPS zostawiłem to hurtowni. Nacięli mnie na 3 m3. A płytki i materiały - faktycznie teraz to bez sensu. Trzeba to jeszcze składować, ma to swój gabaryt i wagę. Może odnieść wrażenie że jest to pewnego rodzaju niesprawiedliwość, ktoś może odliczyć "a ja nie mogę". Na pocieszenie: sklepy podnoszą ceny żeby jak najwięcej zarobić pod koniec grudnia więc zwrot Vat niweluje się, a i też budujemy w czasach kiedy ceny na materiały już opadły. Ja np. instalacje wewnętrzne, tynki robiłem, okna, brama, drzwi robiłem na umowę z 8%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts