Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACH śnieg w koszach - jak uszczelnić?

Recommended Posts

problem mam taki:

po ostatnich silnych wiatrach wzbogaconych w mokry śnieg i dodatnie temperatury zauważyłem (poddasze nie wykończone i mam małą mozliwosć zajrzenia w kilku miejscach pomiedzy membranę a blachodachówkę) że w jednym koszu a właściwie na jednej z połaci tego kosza na membranie zalega nawiany śnieg, przyczepiony do łat i kontrłat,

dach kryty blachodachówką, łaty, kontrłaty i membrana tyvek pro, w koszu długości ok. 5m jest obróbka (chyba nazywa się to rynna koszowa) o szerokości 25-30zm, zakończona 1,5cm-etrowym wywinięciem blachy do góry,

i pomimo tego przy mocnym wietrze śnieg znalazł się aż na membranie i tam się topi (a zauważyłem to bo kapać zaczęło w trzech miejscach z niezaklejonymi jeszcze małymi przekuciami gwoździem membrany)

i tak się zastanawiam czy nie powinno być jakiejś uszczelki (takiej piankowej klinowej na przykład) w koszu od zewnętrznej strony, pomiędzy tą rynną koszową a uciętą skosem blachodachówką? czy takie uszczelki wzogóle mo zna dawać w tym miejscu?

Śnieg na folii wstępnego krycia to rzecz normalna gdyż po to ta folia jest aby przed zawianym śniegiem chronić. Blachodachówka jest jednym ze szczelniejszych pokryć więc tego śniegu powinno tam być niewiele. Oczywiście przy kryciu dachu powinno się dążyć to tego aby maksymalnie ograniczyć to zjawisko. Uszczelki w koszu powinny być! Stosuję wyłącznie uszczelki puchnące gdyż tylko one dają gwarancję prawie 100% szczelności. Powszechnie jednak są stosowane uszczelki klinowe ale one idealnie nie dolegają do pokrycia. Natomiast kapanie z folii to już bardzo złe zjawisko. Skoro widać otwory po gwoździach to dość łatwo to naprawić stosując specjalną taśmę np. firmy IVT. Pozdrawiam.