Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palenie awaryjne w piecu z podajnikiem

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do użytkowników pieców z podajnikiem oraz rusztem awaryjnym lub dwupaleniskowych. Jak wygląda sprawa przejścia na palenie drewnem. Czy trzeba coś wmontowywać, wygaszać, zmieniać nastawy?.

Pęka nam stary piec i szukamy jakiegoś na ekogroszek z podajnikiem, żeby nie latać 4-6 razy na dobę do piwnicy. Ale mam też ojca-emeryta pracującego na pół etatu, który chce rąbać i dokładać (po przyjściu z pracy).

Czy da się to połączyć, bez kłopotliwego zakładania rusztu

Pzdr

Mer

W kotłach z podajnikiem tłokowym zwykle jest to tak, że wysuwa się dodatkowy ruszt, uchyla się nieco drzwiczki od popielnika i już można palić. Na sterowniku nic nie trzeba zmieniać, pali się równocześnie na palenisku awaryjnym i automatycznym, z tym że na palenisku automatycznym kocioł pracuje w trybie podtrzymania, czyli utrzymuje tylko żar żeby nie wygasło. Sam palę tak dosyć często i nie ma żadnych problemów.

Dzięki za odpowiedź neokowal2 , o coś takiego mi chodzi. Czyli piec z podajnikiem TŁOKOWYM;-) Będę szukał modelu. Jeszcze jedno, rozumiem, że po rozpaleniu i nałożeniu drewna, można potem iść spać, czy trzeba poczekać aż drewno się wypali i schować ten ruszt?

Pzdr

Mer

U mnie po skończeniu palenia trzeba ten ruszt chować, ponieważ do palenia awaryjnego umieszcza się go między paleniskiem automatycznym a szufladą na popiół. Tu masz link na bardzo podobny kocioł. Widać na czym polega palenie automatyczne i awaryjne.

http://www.sas.busko.pl/pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=37&Itemid=55