woy1 20.03.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam, Mam na oku działkę, wspólnota wsi ( info ze starostwa powiatowego). Sołtys nie ma pojęcia, iż działka ma taki status. Pierwszy raz spotykam się z takim stanem prawnym. Na działce w domku mieszkał samotny pan, zmarł w tym roku. Nie płacił żadnych podatków ( z racji zapewne formy własności, czy jak to nazwać, wspólnoty). Czy sprzedaż takiej działki leży w gestii sołtysa, zgody wszystkich mieszkańców wsi? pozdrawiam woy1 (kiedyś woy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 20.03.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Może byc trudna sprawa - prowadziłem gazociąg przez takie działki - zgodę wyrażał mi sołtys, ale jeśli chodzi o wykup - zorientowałbym się w gminie. Obawiam się że w sprawie jej sprzedaży muszą być prowadzone jakieś konsultacje społeczne z mieszkańcami wsi. Myślę że najwięcej do gadania będzie mial tu wójt gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 21.03.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Czy działka ma założoną księgę wieczystą? Jeżeli tak, to kto jest wpisany jako właściciel? Wspólnota wsi to raczej władający niż właściciel (to jest ujawniane w ewidencji gruntów prowadzonej przez Starostwo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 22.03.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Ja osobiście nie spotkałam się z pojęciem "wspólnoty wsi". Sądzę, że prędzej będzie to mienie sołeckie, które zostało przekazane sołectwu na mocy uchwały rady gminy. Dlatego faktycznie w pierwszej kolejności należy zgłosić się do urzędu gminy i tam sprawę wyjaśnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woy1 23.03.2009 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedzi, czyli najpierw wizyta w gminie następnie wydział ksiąg wieczystych. Dłuższa wycieczka, 300 km pozdrawiam w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woy1 25.03.2009 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Z gminy dostałem info bym udał się do Agencji Własności Rolnej Państwa...pozdrawiamw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts