Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaloryfer, grzejnik w kuchni

akinom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już w drugim mieszkaniu zlikwidowałam grzejnik w kuchni. W poprzednim miałam pod oknem, ale w tym nowym - na środku najlepszej ściany, 1,5 m nad podłogą. Nie dało się go ocalić. Mnie grzejnik w kuchni nie jest potrzebny. Fakt, obie były połączone z salonem, ale w tym mieszkaniu będą szklane suwane drzwi między obydwoma pomieszczeniami. Myslę, że i tak się sprawdzi to rozwiązanie.

Pozdrawiam

agata

mamy 7m2 kuchnie, chcemy zabudowac szafkami rowniez miejsce pod oknem, z tym, ze tam znajduje sie kaloryfer. Co zrobic - zrezygnowac z kalofyfera czy zabudowac go szafkami?

Co lepsze?

Poradzcie

u mnie jest identycznie - grzejnik pod oknem. Zrezygnowałam z szafek i zabudowy grzejnika - pod blatem jest wolna przestrzeń. Takie rozwiązanie okazało się bardzo praktycznie :)

mamy 7m2 kuchnie, chcemy zabudowac szafkami rowniez miejsce pod oknem, z tym, ze tam znajduje sie kaloryfer. Co zrobic - zrezygnowac z kalofyfera czy zabudowac go szafkami?

Co lepsze?

Poradzcie

u mnie jest identycznie - grzejnik pod oknem. Zrezygnowałam z szafek i zabudowy grzejnika - pod blatem jest wolna przestrzeń. Takie rozwiązanie okazało się bardzo praktycznie :)

bierzemy pod uwage taką opcję, ale mnie nie bardzo sie to podoba (czy masz może jakies fotki?)

• 10 months później...

Jeśli chcesz mieć go pod oknem, to są takie specjalne kratki, które się montuje w blacie, aby ciepłe powietrze miało ujście.

Tylko co zatrzyma te paprochy i śmiecie, które postanowią spadać przez te kratki?

Ja mam nadzieję, że grzejnik z jadalni wystarczy..., a jak nie?

ja mam grzejnik pod blatem; zrezygnowałam w tym miejscu z szafek. Nie ma problemu z rozprowadzaniem ciepła

• 1 year później...

Witam.

Jestem na etapie rozprowadzania instalacji grzewczej z kotłem na paliwo stałe.

Niestety, muszę zrezygnować z podłogówki, pozostają więc jedynie grzejniki. Czy ktoś ma może w kuchni lub jadalni zainstalowany grzejnik "inny" niż pozostałe (pod oknem planuję ciąg szafek, więc szukam czegoś co można powiesić nieco wyżej na innej ścianie)?

Chodzi mi o jakieś drabinki czy inne kształty - w miarę możliwości prośba o zdjęcie.

Pozdrawiam.

• 1 year później...
Chciałam ustawić meble kuchenne pod oknami. Czy Waszym zdaniem kaloryfer w kuchni powinien być pod oknem, czy może być na każej innej ścianie np. działowej. Jak to rozwiązaliście u siebie. Zdjęcia mile widziane.

Kaloryfer umiejscowiony w innym miejscu niż pod oknem ma znacznie niższą sprawność a więc jest o wiele mniej skuteczny. Naprawdę warto przekładać kaloryfer tylko z powodu jednej szafki kuchennej?

Wiem że to kwestia gustu, ale mi na przykład nie podoba się w ciągu szafek pustka pod blatem na kaloryfer :roll:

Może to nie kwestia gustu tylko rozsądku? Jeśli można podłogówkę to nawet lepiej ją zrobić, ale jeśli koniecznie musi być kaloryfer (nie zawsze da się zrobić podłogówkę) to ja przedkładam walory użytkowe nad estetycznymi. Taka po prostu praktyczna jestem.