kamamichał 08.03.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 w kuchni nie musi byc bardzo cieplo-dlatego jesli chcesz kaloryfer to wstaw go gdzie ci pasuje,uwazam ze lepiej miec ustawna kuchnie niz kaloryfer pod oknem.ja w 3pokojach mam okna balkonowe,dlatego kaloryfery beda pod sciana-nie rozpaczam z tego powodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwka2007 08.03.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Kuchnia jest mało ustawna, więc szafki muszą być pod oknem, a kaloryfer ukryty pod blatem jest pewnie bardzo mało wydajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 08.03.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 ja przedkładam walory użytkowe nad estetycznymi No ja akurat wolę cieszyć oko W sypialni też nie mam kaloryfera pod oknem (bo nie mam okna tylko drzwi balkonowe) i jest tam tak ciepło że czasem zakręcam go całkowicie. Wydaje mi sie że w dzisiejszych czasach przy tak szczelnych oknach i dociepleniu jakie się stosuje nie ma aż takiego znaczenia czy grzejnik jest pod oknem czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamamichał 08.03.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 więc w gre wchodzi podłogówka albo kaloryfer na scianie kaloryfer pod blatem schowany w szafki jest mniej wydajny niz kazdy inny ustawiony gdziekolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.03.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 No ja akurat wolę cieszyć oko Ja wolę kuchni używać niż na nią patrzeć W sypialni też nie mam kaloryfera pod oknem (bo nie mam okna tylko drzwi balkonowe) i jest tam tak ciepło że czasem zakręcam go całkowicie. Pojęcie "jest ciepło" jest pojęciem bardzo względnym... Wydaje mi sie że w dzisiejszych czasach przy tak szczelnych oknach i dociepleniu jakie się stosuje nie ma aż takiego znaczenia czy grzejnik jest pod oknem czy nie. Hmmm. A tyle się mówi, żeby nie robić aż tak szczelnych okien... Producenci nawet fragmenty uszczelek wycinają. więc w gre wchodzi podłogówka albo kaloryfer na scianie kaloryfer pod blatem schowany w szafki jest mniej wydajny niz kazdy inny ustawiony gdziekolwiek Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Kaloryfer kanałowy zamontowany w blacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamamichał 08.03.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 kanałowy zamontowany w blacie?słyszałam o kanałowych w podłodze,a w blacie?a coz wydajnoscia ktora jest dla ciebie najwazniejsza?aokruchy wpadające w kratke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamamichał 08.03.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 jesli chodzi o te szczelne okna..porównujac stare,rozkrecane a dzisiejsze plastiki czy drewniane..nie musze pisac o różnicach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 08.03.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Ja wolę kuchni używać niż na nią patrzeć Sugerujesz że osoba która nie ma kaloryfera pod oknem "gorzej" jej używa? Poza tym jak ktoś dużo korzysta z kuchni nie musi mieć jej super dogrzanej (garnki na kuchni też grzeją ) Nie wspomne już że nieprzegrzane pomieszczenia są zdrowsze niż te super ciepłe Moim zdaniem autorka może zrobić kaloryfer na innej ścianie niż pod oknem jeśli tak jej pasuje bardziej i dużo na tym nie straci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.03.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 kanałowy zamontowany w blacie?słyszałam o kanałowych w podłodze,a w blacie? A czym to niby się różni? Grzejnik kanałowy nadaje się do zamontowania wszędzie tam gdzie pozioma powierzchnia sąsiaduje bezpośrednio z powierzchnią okna. Wszystko jedno czy to będzie podłoga i drzwi balkonowe, czy blat kuchenny i okno. I na pewno taki grzejnik będzie miał większą wydajność niż grzejnik umieszczony gdziekolwiek indziej na ścianie. To wynika z podstawowych praw fizyki jakie żądzą ruchem zimnego i ciepłego powietrza. a okruchy wpadające w kratke? I na to można znaleźć sposób. A o złej baletnicy przysłowie znasz? Moim zdaniem autorka może zrobić kaloryfer na innej ścianie niż pod oknem jeśli tak jej pasuje bardziej i dużo na tym nie straci Przy takim układzie to już lepiej go w ogóle nie robić. Efekt będzie bardzo zbliżony, a ściana będzie bardziej czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamamichał 08.03.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 to napisz jeszcze o cenie grzejnika kanałowego -doprawdy świetne rozwiązanie,a po drugie kratka od grzejnika kanalowego byłaby na pół blatu wiem cos o tym poniewaz mam dwa takie w podłodze-gdzie najlepiej sie sprawdzają.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.03.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 to napisz jeszcze o cenie grzejnika kanałowego -doprawdy świetne rozwiązanie,a po drugie kratka od grzejnika kanalowego byłaby na pół blatu wiem cos o tym poniewaz mam dwa takie w podłodze-gdzie najlepiej sie sprawdzają.. Ale przecież chodzi o efekt wizualny (pełen ciąg szafek), a nie o praktyczny. Tak przynajmniej zrozumiałam autorkę wątku. Poza tym to jest propozycja do rozważenia dla niej Poza tym to, że Ty masz takie wielkie grzejniki pod oknem to nie znaczy, że nie ma węższych A tak nawiasem mówiąc, dlaczego twierdzisz, że grzejniki kanałowe sprawdzają się najlepiej na podłodze a gdzie indziej to już nie? Jestem ciekawa argumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamamichał 08.03.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 grzejnik kanałowy daje o wiele mniej ciepła niz zwykły.jest niziutki dlatego powinien byc długi..poczytaj sobie charakterystyke tych grzejników.najlepiej sprawdza sie pod drzwiami balkonowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.03.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 grzejnik kanałowy daje o wiele mniej ciepła niz zwykły.jest niziutki dlatego powinien byc długi..poczytaj sobie charakterystyke tych grzejników.najlepiej sprawdza sie pod drzwiami balkonowymi Ale dlaczego Twoim zdaniem najlepiej sprawdza się pod oknem balkonowym. Tak bo tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamamichał 08.03.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 widze ze jestes osobą kłutliwą-ja nie.wanna od grzejnika kanałowego moze byc umieszczana tylko w betonie.czyli jak bys chciala ja umiejscowic w blacie?na 99%jestem pewna ze nie stosuje sie takich grzejników w blatach.jesli chodzi o to ze ja mam szeroki pod oknem-bo wąski daje mało ciepła-proste i logicznebez sensu sie zrobiło,mielismy pomóc autorce a sie sprzeczamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.03.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 wanna od grzejnika kanałowego moze byc umieszczana tylko w betonie. Dlaczego? na 99%jestem pewna ze nie stosuje sie takich grzejników w blatach. Parasol też został wymyślony do ochrony przed słońcem a nie przed deszczem. Na szczęście ktoś dostrzegł jego potencjał Wycieczki osobiste pominę milczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamamichał 08.03.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 mój 3letni synek jest teraz na etapie..dlacego?a cemu?a dlacego? co bym nie napisała i takznajdziesz jakąś"swoją mądrość"..z mojej strony walka z wiatrakami mam nadzieje ze w jakims stopniu pomoglismy autorce i podejmie słuszną decyzje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 09.03.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 mój 3letni synek jest teraz na etapie..dlacego?a cemu?a dlacego? co bym nie napisała i takznajdziesz jakąś"swoją mądrość"..z mojej strony walka z wiatrakami mam nadzieje ze w jakims stopniu pomoglismy autorce i podejmie słuszną decyzje pozdrawiam Słuchaj, ale ja naprawdę chcę się dowiedzieć dlaczego uważasz tak a nie inaczej. A póki co dochodzę do wniosku, że nie masz argumentów na potwierdzenie tez, które głosisz. A ja miałam nadzieję, że naprawdę się na tym znasz i co nieco mi wytłumaczysz. Jestem z wykształcenia fizykiem i nie przyjmuję argumentów typu jest tak bo tak jest. Za to zawsze skłonna jestem przyjąć solidną porcję wiedzy od kogoś kto ją posiada, stąd moje pytania. Dlaczego? Dlaczego grzejnika kanałowy ma większą wydajność pod drzwiami balkonowymi a w blacie pod parapetem to już nie? Dlaczego może być montowany jedynie w betonie? Chcę wiedzieć ot i wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 10.03.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 my mamy kuchnię częściowo połączoną z "pokojem dziennym" i nie ma w niej kaloryfera (ani ogrzewania podłogowego). I tak jest dobrze Mymyk, u mnie też tak wypada... a dokładnie rzecz biorąc tak: kuchnia otwarta na pokój dzienny, okna w wykuszu oraz zaznaczone prostopadłymi do obrysu kreseczkami. Czerwone pole to zabudowa kuchni, zielone kreski to grzejniki oraz kominek (z DGP). http://images36.fotosik.pl/77/1134431821e93533med.jpg Z doświadczenia sądzisz, że styknie? Powierzchnia kuchni z salonem to ok. 30m2. Miejsce na ewentualny dodatkowy grzejnik to na przeciwko szerszej części czerwonej, ale i beznadziejnie to będzie wyglądać i tracę ścianę lub zrezygnować z części zabudowy na lewo od wykuszu i tam dać kaloryferek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwka2007 10.03.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Tak wyglada moja kuchnia na projekcie, kaloryfer chciałam przenieść na ścianę z kominem (po drugiej stronie ściany jest kominek). I co o tym myślicie?http://images37.fotosik.pl/77/36dbe2ba2118d31fmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 10.03.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 my mamy kuchnię częściowo połączoną z "pokojem dziennym" i nie ma w niej kaloryfera (ani ogrzewania podłogowego). I tak jest dobrze Mymyk, u mnie też tak wypada... a dokładnie rzecz biorąc tak: kuchnia otwarta na pokój dzienny, okna w wykuszu oraz zaznaczone prostopadłymi do obrysu kreseczkami. Czerwone pole to zabudowa kuchni, zielone kreski to grzejniki oraz kominek (z DGP). http://images36.fotosik.pl/77/1134431821e93533med.jpg Z doświadczenia sądzisz, że styknie? Powierzchnia kuchni z salonem to ok. 30m2. Miejsce na ewentualny dodatkowy grzejnik to na przeciwko szerszej części czerwonej, ale i beznadziejnie to będzie wyglądać i tracę ścianę lub zrezygnować z części zabudowy na lewo od wykuszu i tam dać kaloryferek.... Sądzę że styknie. U nas jest w sumie 36 m2 (salon+kuchnia+kawałek holu) i wystarcza koncertowo. W sumie to 'kuchnio-salon" jest chyba najcieplejszym pomieszczeniem w domu. W kuchni zawsze jest jakieś dodatkowe źródło ciepła - gotuje się w garach na gazowej płycie, piecze w piekarniku. U nas jeszcze jeden plus - w słoneczne dni dodatkowo łapiemy słonce bo okno kuchenne jest od południowego wschodu a salonowe od południowego wschodu i południowego zachodu - i zima bywa że na piętrze mamy +18'C a na dole +23'C... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts