Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebuje waszej rady

Recommended Posts

Jestem mieszkancem Niemiec i mam zamiar kupic domek z 1979 roku 2 pietrowy o powierzchni 145m2.

Zastanawiam sie od jakiegos czasu czy zamontowac dodatkowo do ogrzewania gazowego ( 8 grzejnikow ) Kominek z plaszczem .

Okna beda wymieniane na 5 komorowe plastiki w calym domu.Bedziemy mieszkac w 3 osoby i w domu bedzie dopiero ktos od godziny 15 dlatego zastanawiam sie czy kupic poprostu zwykly kominek i konkretnie ocieplic dom czy zdecydowac sie na wklad z plaszczem bez ocieplenia poniewaz na wszystko na razie niestarczy finansow.

Jak czesto trzeba palic w takim kominku z plaszczem by taka inwestycja sie szybko zwrocila ?

Pozdrawiam i z gory bardzo dziekuje

Krzysiek

Ty, jako mieszkaniec Niemiec, kupujący domek z 1979 roku, dwupiętrowy o powierzchni 145m2, wymieniajac okna na 5 komorowe plastiki, mieszkając w domu w 3 osoby i przebywając w nim od godziny 15

by ta inwestycja się zwróciła

to wydaje mi się, że

jak najrzadziej... :roll:

Jestem mieszkancem Niemiec i mam zamiar kupic domek z 1979 roku 2 pietrowy o powierzchni 145m2.

Zastanawiam sie od jakiegos czasu czy zamontowac dodatkowo do ogrzewania gazowego ( 8 grzejnikow ) Kominek z plaszczem .

Okna beda wymieniane na 5 komorowe plastiki w calym domu.Bedziemy mieszkac w 3 osoby i w domu bedzie dopiero ktos od godziny 15 dlatego zastanawiam sie czy kupic poprostu zwykly kominek i konkretnie ocieplic dom czy zdecydowac sie na wklad z plaszczem bez ocieplenia poniewaz na wszystko na razie niestarczy finansow.

Jak czesto trzeba palic w takim kominku z plaszczem by taka inwestycja sie szybko zwrocila ?

Pozdrawiam i z gory bardzo dziekuje

Krzysiek

ZXdecyduj się na ocieplenie i brak kominka.

tyle sie juz naczytalem o tych kominkach ze juz jestem calkiem zielony i naprawde niewiadomo kogo sluchac czy warto ten kominek z plaszczem kupowac czy tez zwykly ale jak to wszedzie jest sa ludzie za i przeciw dlatego postanowilem zapytac was o rade.A jak myslicie ile trzeba bylo by tego drzewa nazwocic na podworko by starczylo na sezon grzewczy tzn jak bym dajmy na to od tej godz 15 zaczynal z paleniem w kominku.

I jeszcze ostatnie pytanko bym mial do was .Czy ogien w taki kominku z plaszczem trzeba mocno palic by temperatura wody na grzejnikach byla odpowiednia ?