Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia bez górnych szafek

Darek1719499676

Recommended Posts

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nnatasza w całym domu wnętrza ma świetnie 'zrobione' - wysmakowane, z lekką nutką nostalgii a przy tym skromne i nie przesłodzone. rzadko widoczna umiejętność łączenia różnych styli. jednym słowem - podoba mi się :lol:

chociaż ja bym dała cieplejsze kolory do kuchni.. :oops: jakiś rudawy może czy cóś.. ale to ja, a kuchnia Nataszy ;)

My również mamy kuchnię bez górnych szafek. Tak sobie wymyśliłam, bo do najwyższych osób nie należę, a kuchnia ma być przede wszystkim wygodna w użytkowaniu, a dosyć już miałam wspinania się na palcach, albo proszenia męża żeby mi coś ściągnął. :wink: :D Teraz mamy tylko jedną wysoką szafę, gdzie „ w wyższych partiach” przechowuję rzadziej używane naczynia. Kuchnię mamy niewielką, ale spokojnie wszystko pomieściłam w szafkach, poza tym mamy też spiżarnię, więc wszelkie większe sprzęty kuchenne tam trzymam. W kuchni większość szafek to szuflady, co bardzo sobie chwalę w użytkowaniu.

Dla chętnych fotki w dzienniku (ostrzegam jednak, że kuchnia jeszcze wciąż nieskończona, przede wszystkim brakuje okapu :-? )

Dziewczyny dziękuję serdecznie za słowa uznania :oops:

lido41 - okap, jak cały sprzęt, jest SIEMENS'a - przy zamawianiu mebli firma, w której je kupowaliśmy miała właśnie promocje na zestawy tej firmy. Gdy zaczęłam porównywać ceny w sklepach, nawet tańszych firm i tak bardziej się opłaciło zamówić wszystko u mnich. A z wyboru jestem bardzo zadowolona - od ponad 4 lat bez problemów.

amarulla -uwielbiam łącznie stylów, ale ciągle się obawiam, że w którymś miejscu z czymś przesadzę. Dom w założeniu miał być minimalistyczny, ale nie czułam się dobrze w takim wnętrzu - no i zapanował eklektyzm :)

Co do koloru ;) to jest trochę oszukany - w świetle wygląda na beżowy, w cieniu wpada w zieleń (zresztą w nazwie miał słowo khaki :)) Przekonałam się, że do tego koloru, o dziwo, prawie wszystko pasuje. Fakt jest trochę chłodny.

Na początku wszystko miało być białe - w poprzednim mieszkaniu miałam mnóstwo kolorów: żółty, pomarańczowy, potem róż i popiel ... w końcu mnie zmęczyły. Teraz znowu dojrzewam do zmian, ale właśnie takich stonowanych

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam serdecznie

Natasza

Śliczne te kuchnie, właśnie moja jest projektowana w 2 wariantach z górnymi 3-ma szafkami lub z jedną górną. Też wolałabym bez górnych ale mam niedużą kuchnię a wpycham jeszcze w nią wysepkę lub półwysep. Ogólnie klimaty ciepłe, beżowo-piaskowo-drewniane preferuję z dodatkami kamienia.

Ta jedna górna szafka potrzebna mi na okap, bo chcę wysuwany podszafkowy właśnie. Jeżeli w projekcie będzie wykorzystany każdy milimetr i wygodne szuflady to od razu odrzucam te dwie górne i ładuję półki na tyle nisko by na nie sięgać bez włażenia na stołek i włożę w nie oświetlenie LED.

a ja własnie tak planuję, na scianę nad blatem płytki , będą się tak po prostu kończyć na ścianie, planuję dac nad nimi takie wykończenie, półwałek taki , u producenta się to nazywa "cygaro" . Dużo tych płytek co prawda nie będzie bo mają vyć tylko trzy rzędy kafelków 11,5x11,5. Oglądałam różne aranżacje w necie, źle to nie wygląda a wręcz przeciwnie , bardzo mi siępodoba! :)

• 2 months później...
Kuchnia bez wiszących szafek to bardzo dobre rozwiązanie.

Najlepiej jeśli masz obok spiżarnie,do której wsadzisz połowę rzadziej używanych gratów.

Wygląda bardzo lekko.

U nas kończy się na wysokości blatu.

Popieram w 100%.

A odnośnie tego co ułożyć na ścianie - myślę, że glazura niekoniecznie...

Może jakaś fajna tapeta a na to szkło, albo panele ze stali nierdzewnej

Albo po prostu dobra farba

Ja też zrezygnowałam o górnych szafek - zostały tylko dwie na malutką suszarkę i kubki :) Po pół roku mieszkania stwierdzam, że sprawdza się znakomicie. Na dole przede wszystkim szuflady, w których jest wszystko, łącznie z talerzami, garnkami itd. Jedna tradycyjna szafka rogowa i druga pod piekarnikiem, do tego dwie wielkie "szafy" w jednej lodówa, w dugiej "spiżarka" - tu jednak zrezygnowałam z wielgachnego cargo (po co mam to wszystko ciągnąć razem z drzwiami) zamiast tego normalne drzwi, a w środku szuflady.

Polecam rozwiązanie bez górnych szafek! Kuchnia sprawia wrażenie większej, jest przestronniej, a dolna zabudowa (oczywiście w odpowiedniej ilości) w zupełności wystarcza.

• 1 year później...
  • 8 months później...

Witam

U mnie również będzie kuchnia bez szafek górnych :) zlew będzie pod oknem. Okno jest na całej ścianie. Mam pytanie jak zrobić i gdzie miejsce na naczynia? gdzie mogę je położyć zaraz po zmywaniu? jakies pomysły, inspiracje mile widziane.

Pozdrawiam

Kuchnia bez górnych szafek jest sensowniejsza, szczególnie jeśli ktoś ma 160 cm wzrostu i z wielkim trudem sięga do drugiej półki. ;)

U mnie górne szafki są jedynie dwie (nie licząc tej, w której schowany jest okap). W jednej trzymam szklanki i kubki, a druga stoi pusta. Za to szuflady uwielbiam! To najlepsze (czyt. najwygodniejsze i najbardziej pojemne) miejsce na do przechowywania rzeczy w kuchni. Choć spiżarni nic nie zastąpi i to z niej jestem najbardziej zadowolona.

monika13!

Twoje piękne okno to dla mnie wystarczający argument by nie mieć górnych szafek.

Dla mnie jedynym zamiennikiem dla szafek górnych jest właśnie piękne okno i oczywiście spiżarnia lub pomieszczenie gospodarcze za ścianą. Ponieważ nie akceptuję żadnych stojących na zewnątrz bibelotówi i innych pierdół to eksponowanie tego na ścianie zamiast szafek górnych nie wchodzi w grę. Nie zapominajcie, że w kuchni będzie zbierał się taki charakterystyczny tłusty kurz i weź to teraz sprzątaj ... feeeee.

Osobiście brakuje mi szuflad - te które mam są bardzo głębokie . Brakuje mi takich, w których można by ustawić np. produkty konserwowe. Szukanie groszku w szafce głębokiej na 60cm jest nieco uciążliwe. Dojrzewam do wymiany półek na jeżdżące kosze