czarnypimp 20.03.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 WitamJakie uprawnienia musi posiadać spawacz aby mógł spawać stal zbrojeniową konstrukcyjną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 20.03.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 a po co ja spawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnypimp 20.03.2009 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 a po co ja spawać? zalecenia konstruktorów ( dorabianie dodatkowych balkonów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 20.03.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Co to znaczy "zalecenia", jak jest w projekcie?To jest budowa czy modernizacja?bip.um.swinoujscie.pl/bip_download.php?id=6827 str52Nie ma możliwości zrobienia na zakład? , tak jest prościej i pewniej, robisz odpowiednią długość i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 20.03.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Dodam że pręt zbrojeniowy żebrowany niestety jest poza jakąkolwiek klasą jeśli chodzi o skład stali bo jego skład to totalna mieszanka wszystkich odpadków z huty. Pospawanie tego pręta nawet przez spawacza z uprawnieniami nie zapewnia jakości połączenia spawanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.03.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Dodam że pręt zbrojeniowy żebrowany niestety jest poza jakąkolwiek klasą jeśli chodzi o skład stali bo jego skład to totalna mieszanka wszystkich odpadków z huty. Pospawanie tego pręta nawet przez spawacza z uprawnieniami nie zapewnia jakości połączenia spawanego. A mi się wydawało, że prawidłowo wykonane połączenie spawane będzie mocniejsze od materiału rodzimego? A może źle zrozumiałem to zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 20.03.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Praktycznie kazdy spawacz majacy uprawnienia na dana technologie i spawajacy w tej technologii sobie poradzi i zrobi to dobrze.Jak rozumiem, bedzie to dospawanie do istniejacego zbrojenia, wiec pewnie metoda 111 (elektroda otulona). A stal zbrojeniowa nie jest pozaklasowa, To przewaznie st3s, ktora jest spawalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 20.03.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 A mi się wydawało, że prawidłowo wykonane połączenie spawane będzie mocniejsze od materiału rodzimego? A może źle zrozumiałem to zdanie? Nie do końca jest to prawda Dodam że pręt zbrojeniowy żebrowany niestety jest poza jakąkolwiek klasą jeśli chodzi o skład stali bo jego skład to totalna mieszanka wszystkich odpadków z huty. Pospawanie tego pręta nawet przez spawacza z uprawnieniami nie zapewnia jakości połączenia spawanego. Totalna bzdura Jakie uprawnienia musi posiadać spawacz aby mógł spawać stal zbrojeniową konstrukcyjną Na pewno uprawnienia spawalnicze do danej metody plus plus.. Chyba budowlane dla konstrukcji spawanych, – ale tu nie dam sobie głowy urwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 20.03.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Najważniejsze to dobranie odpowiednich elektrod do danej stali a następnie spawacz z praktyką przy konstrukcjach stalowych. Spawacz z taką praktyką będzie wiedział czym spawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.03.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 no to na szczęście już wiemy, że jednak spawać można tylko dalej Autor tematu, a z nim ja i pewnie jeszcze kilku Forowiczów, nie wiemy jakie uprawnienia powinien posiadać spawacz ... są jakieś konkretne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 20.03.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Dodam że pręt zbrojeniowy żebrowany niestety jest poza jakąkolwiek klasą jeśli chodzi o skład stali bo jego skład to totalna mieszanka wszystkich odpadków z huty. Pospawanie tego pręta nawet przez spawacza z uprawnieniami nie zapewnia jakości połączenia spawanego. Gdzie takich bzdur uczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 20.03.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 No właśnie toż to nóż w kieszeni się otwiera Według tej teorii to połowa wyrobów z mojej firmy powinna się roz...ć A co dopiero te linie technologiczne w których wykorzystywałem hutniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 20.03.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 kiedys na budowie mialem przypadek spawania stali zbrojeniowej slupow w rurach stalowych zalewanych B60, nie pamietam jakie papiery koles posiadal ale mowil ze moze spawac stal zbrojeniowa do 16mm srednicy jedynie, takze musza to byc jakies dodatkowe uprawnienia (ukonczone kursy). Spawanie bylo wykonywane metoda reczna elektrodowo,byly to spoiny dwustronne przerywane ,tj. 10cm od gory plyty (stropu) bez,potem 15cm spawu,10 przerwy i kolejny spaw 15cm. oznaczenia spoin nie pamietam ;/ a5 #300 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 22.03.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Jeśli ktoś jest pewien że kupił pręt zbrojeniowy z st3s to nie ma dyskusji tylko spawać i spaś spokojnie. Jeśli kupił w składzie budowlanym z niewiadomego pochodzenia to możliwe że kupił z Ukrainy to w tym przypadku też nie ma dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 22.03.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Tylko uważajcie na te małe, złośliwe, gorące iskry! Mają one głupi zwyczaj wpaść do buta albo w portki, no a wtedy...tańczymy makarenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_sp 22.03.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Jak ma wyglądać to spawanie:1) Połączenie spawane pretów zbrojeniowych przed zalaniem betonem ?2) Spawanie prętów zbrojeniowych jako element konstrukcji nośnej ? W pierwszym wypatku to dopuszczalne - uprawnienia zwykłae podstawowe w metodzie np 111 lub 135 (elektroda otulona lub MIG/MAG ) W drugim przypadku zmienił bym konstruktorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.03.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 ... W drugim przypadku zmienił bym konstruktorów a ja zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.03.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 ... W drugim przypadku zmienił bym konstruktorów a ja zdanie... Popieram. Opinia arek_sp jest zupełnie bez pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts