bobiczek 20.03.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Chciałem Wam podpowiedzieć, żebyście uważali na przyszłość.Ja miałem cała działkę rolną i UM u nas robi tak, że po wybudowaniu zmienia kwalifikację na budowlaną tylko tam gdzie jest budynek .Czyli u mnie dom i garaż.AleAlePo zakończeniu budowy, przy odbiorze, geodeta nanosi również wszystko to co nie jest zielone.Mnie do podatku gruntowego doliczyli 180m2 wybrukowanego placu, ścieżki na ogrodzie, grill i wszystko to co zostało "nie rolne"Z jednej strony wiem że niektóre gminy całość kwalifikują jako budowlaną i nie mają potem problemu.U mnie jest niby lepiej dla posiadacza, bo może płacić niższe stawki-jak za rolę.Ale tam gdzie robią podobnie jak u mnie, proponuję zgłosić odbiór najpierw, a potem brukować i robić resztę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 20.03.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Ale tam gdzie robią podobnie jak u mnie, proponuję zgłosić odbiór najpierw, a potem brukować i robić resztę. Pozdrawiam Pamietając że utwardzenie terenu podlega prawu budowlanemu i nalezy go zgłosić jako roboty budowlane podlegające zgłoszeniu. Oraz pamietać że w przypadku aktualizacji ewidencji gruntów i tak to zostanie zmienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 20.03.2009 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Ja tam żadnego utwardzania nie zgłaszałem wcześniej. Zrobili inwentaryzacje po zakończeniu, geodeci ponanosili i mieszkam. W projekcie nie miałem utwardzonych placów. No ale mozna i tak jak piszesz. Ja dla tych którzy uważają za zbytek. A co do drugiej części, hmmmmmmmmmm Na aktualny nowy plan zagospodarowania i porzadek z gruntami czekamy w mieście od lat to chyba zejdzie jeszcze długo, bo kaski nie ma na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 20.03.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Oraz pamietać że w przypadku aktualizacji ewidencji gruntów i tak to zostanie zmienione. ... a także pamiętać, że organ podatkowy zawsze może przeprowadzić kontrolę w terenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts