Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga na podatek od nieruchomości

bobiczek

Recommended Posts

Chciałem Wam podpowiedzieć, żebyście uważali na przyszłość.

Ja miałem cała działkę rolną i UM u nas robi tak, że po wybudowaniu zmienia kwalifikację na budowlaną tylko tam gdzie jest budynek .

Czyli u mnie dom i garaż.

Ale

Ale

Po zakończeniu budowy, przy odbiorze, geodeta nanosi również wszystko to co nie jest zielone.

Mnie do podatku gruntowego doliczyli 180m2 wybrukowanego placu, ścieżki na ogrodzie, grill i wszystko to co zostało "nie rolne"

Z jednej strony wiem że niektóre gminy całość kwalifikują jako budowlaną i nie mają potem problemu.

U mnie jest niby lepiej dla posiadacza, bo może płacić niższe stawki-jak za rolę.

Ale tam gdzie robią podobnie jak u mnie, proponuję zgłosić odbiór najpierw, a potem brukować i robić resztę.

Pozdrawiam

Ale tam gdzie robią podobnie jak u mnie, proponuję zgłosić odbiór najpierw, a potem brukować i robić resztę.

Pozdrawiam

Pamietając że utwardzenie terenu podlega prawu budowlanemu i nalezy go zgłosić jako roboty budowlane podlegające zgłoszeniu. Oraz pamietać że w przypadku aktualizacji ewidencji gruntów i tak to zostanie zmienione.

Ja tam żadnego utwardzania nie zgłaszałem wcześniej.

Zrobili inwentaryzacje po zakończeniu, geodeci ponanosili i mieszkam.

W projekcie nie miałem utwardzonych placów.

No ale mozna i tak jak piszesz.

Ja dla tych którzy uważają za zbytek.

A co do drugiej części, hmmmmmmmmmm

:)

Na aktualny nowy plan zagospodarowania i porzadek z gruntami czekamy w mieście od lat to chyba zejdzie jeszcze długo, bo kaski nie ma na razie :(