kar_kal 05.02.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 To ja też nie będę się kryć, NA ZDROWIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaKuba 05.02.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Publiczne pijaństwo -kasacja a to piwo się już nie nadaje pod ten paragraf? jak to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 05.02.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 dotyczy to Tylko pijacych nałogowo, ale jeżeli nie pije z Gwinta to spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 05.02.2011 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 i jeszcze do malarstwa wracając, bo przykład Mony Lisy banałem trąca, więc może bardziej współczesne czasy. otóż najdroższy obraz świata wygląda tak: to Jackson Pollock. sprzedany 5 lat temu za 140 milionów dolarów, obecna wartość sprzedaży to prawie 150 milionów. czy jest tego warty? czy jest to wartość godziwa? czy jest to good value for money? czy to w ogóle jest sztuka??? i co to właściwie do cholery przedstawia??? nie ma odpowiedzi na te pytania. ktoś chciał i tyle dał. zapewne nie żałuje. i tak kończąc mój przydługi wywód... jeżeli przyjmiemy, że krzesła i buty to też sztuka (użytkowa), a designerzy to twórcy/artyści, zapewne lżej będzie nam zrozumieć to, że niektórzy dają 40 tys za lampę, 150 tys za kuchnię, oraz 10 tys za buty. j Trochę mocno emocjonalnie ( mimo wszystko) wyszło a w takich sytuacjach zacierają się odpowiednie proporcje pomiędzy sacrum a profanum. Masz rację ! Chociaż bardzo pobieżnie ujęłaś i może to nie wystarczyć dla oponentów, traktujących, jak chyba niestety większość , sztukę w definicji średniowiecznej , czyli głównie jako zbiór dydaktyzmów i formalnej harmonii , pojmowanej jedynie przez złoty podział. Dla przypomnienia cytat tak głęboki i przemyślany, że aż śmieszny. Malarze holenderscy malowali ludzi starych i pokurczonych. Nie ukrywali brzydoty swoich modeli, ale pokazywali ich piękno, bo mieli dystans do swego tworzywa. W naszej piramidzie jesteśmy zarazem tworzywem i twórcami. Otóż gdyby ktoś był niedoskonały fizycznie nie wiedziałby gdzie kończy się i gdzie zaczyna się jego brzydota. I nie sposób żeby miał właściwy dystans do samego siebie. To jest powód, dla którego sadzę, że osobiście, nie mogę już dłużej brać udziału w tej gimnastyce. Nie umiem znaleźć dystansu. Dlaczego ? Nie mogę być równocześnie twórcą i tworzywem. Mam chyba prawo wyboru. I jeszcze jeden z tego samego filmu. Z tych naszych rozmów wyłania się idea występów i... jakich jeszcze nie było. Stworzenia czegoś zupełnie nowego. Nowa wartość może powstać jako synteza różnorodnych sprzecznych ze sobą wartości. Jeżeli chcemy osiągnąć nową wartość, musimy doprowadzić do konfliktu między tym, co fizyczne, a tym, co duchowe. Jeżeli natura, więc fizyczność, jest czymś pierwotnym, czyli tezą, to kultura jest jej antytezą, a synteza tym, co pragniemy osiągnąć. Gdy ktoś z nas gimnastykuje się, reprezentuje naturę, więc tezę, jeśli ktoś z nas śpiewa, reprezentuje kulturę, więc antytezę. Chcąc stworzyć sztukę na naszą miarę, musimy zwiększyć w niej udział wysiłku fizycznego, a dla antytezy i duchowego. I to jest nowa strategia syntezy. I to jest nowa koncepcja sztuki. Uprościłbym to i powiedział , że porównanie sztuki użytkowej i warsztatowej jest tutaj tym samym, czym porównanie nawet najciekawszego przewodnika turystycznego po Dublinie do "Ulissesa" Joyce . PS lubię Pollocka jest jedyny , Panton jest sławny , ale był jednym z wielu. I nie mogę znaleźć dystansu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 06.02.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Łooo, ale dyskusja się nawiązała. wiecie na czym polega wielkość tej kuchni? Na tym, ze jeszcze nie zamontowana, a wzbudza juz wielkie "sportowe" emocje. dla mnie to ona wygląda trochę jak futurystyczne rokoko;). Ma elementy, które mi się bardzo podobają-np ścięta wyspa i bardzo ciekawy blat, jak i elementy, które jak dla mnie, do niej nie pasują-np forma łuku na wysokiej zabudowie zestawiona z kanciastą wyspą i trochę przekombinowane zdobnictwo frontów. Jestem bardzo ciekawa Kar-kal jak to sobie wszystko zaaranzujesz. To trochę tak, jak w sklepie gdy przymierza się 10 par butów, które się podobają na wystawie i jedną parę dla świętego spokoju, choć nie wydają się wymarzone. Potem się nagle okazuje, ze te buty mierzone "od czapy" są najtrafniejszym wyborem. Tak samo moze być z kuchnią-wszystko zależy gdzie ją wstawimy. Zazdroszczę posiadania możliwośći realizowania swoich pragnień wnętrzowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 06.02.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 przebrnęłam, czemu nie. zdrowy rozsądek i pojęcia czysto ekonomiczne nie mają zastosowania w sztuce. a design to sztuka. użytkowa. dla mnie wszystko jest kwestią gustu. mam joba na punkcie butów, w życiu nie wydałabym tyle kasy na szpile od Blahnika czy tam Loboutina. bo mi się nie podobają.i tej lampy bym nie chciała tylko dlatego, że mi nie pasuje. nie kupiłabym czegoś dla nazwiska projektanta, gdyby mi się nie podobało. definicja "podobania się" jest tu niezależna od ceny ani projektanta. ale wiem, że są ludzie, którzy wydadzą kupę kasy za metkę, sygnaturę czy coś tam. ale nie można zaprzeczyć, że niektóre przedmioty mają wartość, która pochodzi nie z materiału czy technologii. to są wartości niematerialne, wartośc dodana, która nie ma nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem. Verner Panton to j eden z największych dizajnerów świata. stworzył w latach 60-tych krzesło, które sporo ludzi zapewne kojarzy: http://stores.advancedinteriordesigns.com/catalog/Panton%20chair.jpg najczęściej podrabiane krzesło świata, zapewne, a jednocześnie mistrzostwo projektu - jeden kawałek plastiku idealnie uformowany. to obiektywne przesłanki. a kwestia "czy się podoba" - bardzo subiektywna. mnie tak. i jeszcze do malarstwa wracając, bo przykład Mony Lisy banałem trąca, więc może bardziej współczesne czasy. otóż najdroższy obraz świata wygląda tak: http://www.myicore.com/post_pics/expensive_paintings/expensive_painting_1.jpg to Jackson Pollock. sprzedany 5 lat temu za 140 milionów dolarów, obecna wartość sprzedaży to prawie 150 milionów. czy jest tego warty? czy jest to wartość godziwa? czy jest to good value for money? czy to w ogóle jest sztuka??? i co to właściwie do cholery przedstawia??? nie ma odpowiedzi na te pytania. ktoś chciał i tyle dał. zapewne nie żałuje. i tak kończąc mój przydługi wywód... jeżeli przyjmiemy, że krzesła i buty to też sztuka (użytkowa), a designerzy to twórcy/artyści, zapewne lżej będzie nam zrozumieć to, że niektórzy dają 40 tys za lampę, 150 tys za kuchnię, oraz 10 tys za buty. ps. joliska, nie bij No coś Ty, podpisuję się pod Twoim wywodem rękami i nogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 06.02.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Admin forum to nie czat, wprowadzasz sama bałagan zamiast pilnowac tematu !!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekin 07.02.2011 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Kuchnia lifa jest ładna, jednak niektóre elementy są za ciężkie - nie tylko optycznie. Moje palce przegrały w starciu z szufladami o szerokości 80 cm. Nie udało mi sie jedna ręka otworzyć większych szuflad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 01.03.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Dziękuje bardzo!! Tłumok ze mnie hehe... nie wiem czy dobrze zrobiłam ale zobaczymy... http://img41.imageshack.us/img41/4732/cz12.jpg http://img806.imageshack.us/img806/5855/cz13.jpg Sprzęty od lewej: ekspress do kawy http://www.gaggenau.pl/katalog/ekspressy.html mikrofalówka http://www.gaggenau.pl/katalog/mikrofale.html parownik http://www.gaggenau.pl/katalog/parowniki.html piekarnik http://www.gaggenau.pl/katalog/p%20seria%20200.html A na środku telewizor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts