YEYO 09.11.2003 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Płyty g-k są fabrycznie fazowane, ale po szerokości. Jeżeli dam je w poprzek rusztu to spoiny wyjdą po długości, które nie są fazowane. Czy fazować ? A może coś pomieszałem z montażem? Jaką szczelinę zostawić między płytami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumek 09.11.2003 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Coś nie bardzo z opisu zrozumiałem szerokość a długość . Więc powiem że są one fazowane po dłuższych bokach więc z długości (wysokości) stelaż należy tak zamontować aby krawędzie płyty wypadły na środku łaty, odległość między łątami nie mo.że być większa jak 50 cm Jeżeli kładziesz je w poziomie i krawędzie są niefazowane to nalezy je sfazować gdyż miejśce styku nalezy zaszpachlować i wzmocnić siatką w celu uniknięcia pęknięć szpachli. Aby uniknąc dodatkowej pracy najlepiej mocować płyty /na ścianie/ w całości mając jedną na wysokośc ściany mają one po 2.60 m.pozostaje zatem szpachlowanie tylko orginalnych sfazowanych krawędzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 09.11.2003 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Może pomyliłem chyba faktycznie fazowane są po długości. Jesze parę wątpliwości. Sufit na poddaszu wychodzi mi 4.05mx2.85m Jak kłaść płyty? Spoiny muszą się mijać. Chyba 1m, a druga 1.85m i na zmianę na mijankę. A może inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumek 09.11.2003 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Łaczenia w pozimie muszą się mijac co druga płyta /ułożenie zebate/ zrób to tak aby stelaż był symetryczny względem ścian bocznych - z każdej strony żbliżona odległość ostatnich łat do ściany. Rozrysuj sobie plan ułożenia z wymiarami powierzchni do kładzenia- to ułatwi montaż. Pamiętaj o maxymalnej odległości łat między sobą 50 cm. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts