glorka1 20.03.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Czy może ktoś się orientuje jak zmusić oleandra do tego, by zakwitnął? Mój puszcza pączki i nie kwitnie, później te pączki opadają Stoi w słonecznym miejscu, ma dość wody. Znalazłam informacje na forum, ale jest niejasna, jedno obrywają obumarłe pączki, inni-nie. Ja nie obrywam, no i może to dlatego. Nie wiem... Może ktoś coś doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 20.03.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 ja nie obrywam i kwitnie co roku. Ważne jest by zimą dać mu odpocząć w chłodnym miejscu, mój stoi na klatce schodowej, nieogrzewanej, temp 4 - 10 *C.Ale mam inny problem, wdały się tarczniki i nie mogę sobie z nimi poradzić, może ktoś zna skuteczną metodępozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 20.03.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 TINEK tarczniki można usuwać ręcznie za pomocą drewnianej szpachelki,przegladając listek po listku ale to bardzo mozolna praca. Polecam środek firmy SUBSTRAL -Tarcznik,działa na tarczniki,mszyce,wełnowce,czerwce i mączniaki. Można je kupić w pakietach w postaci tabletek.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inez_30 20.03.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Oleander potrzebuje baaardzo dużo słońca. W domu nie kwitną tak jak w lecie słonecznej ścianie. Trzeba je tylko chronić przed deszczami, bo wtedy brązowieją kwiaty. Radzę Ci obciąć teraz kwiatostany, aby krzew się wzmocnił, a w maju wystawić na słońce. Od lipca będzie kwitł aż do końca września.Swoje okazy podcinam raz na dwa lata bardzo intensywnie. Dzięki temu łodygi nie są nadmiernie wydłużone, a krzeew jest gęsty.moje oleandry dwa lata temu:http://images43.fotosik.pl/88/7ae140ebe27b0dbdm.jpghttp://images38.fotosik.pl/84/cd737f269809f890m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inez_30 20.03.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 ja nie obrywam i kwitnie co roku. Ważne jest by zimą dać mu odpocząć w chłodnym miejscu, mój stoi na klatce schodowej, nieogrzewanej, temp 4 - 10 *C. Ale mam inny problem, wdały się tarczniki i nie mogę sobie z nimi poradzić, może ktoś zna skuteczną metodę pozdrawiam TINEK pierwszego oleandra dostałam z tarcznikami, pomogło ściąganie gazą i pałeczki do gleby Substrala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 20.03.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Dziękuję bardzo za rady, spróbuję zastosować polecane sposoby pozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 21.03.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Podlewaj oleanadra w sezonie tylko ciepłą wodą.Mój też miał pełno pączków, a j czekałam i czekłam, aż przyszła jesień i pączki się nie rozwinęły.Wyczytałam w książce właśnie o ciepłej wodzie.Następnej wiosny lałam, tylko ciepła wodę i cały krzew obsypał się kwiatami i tak juz od dobrych kilku lat.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glorka1 24.03.2009 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 dziękuję za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ed-mar 24.03.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 A ja jestem zupełne antytalencie do hodowli kwioatów, aż wstyd się spoytać, ale co tam,.. spróbuję W zeszłe lato dostałam od babci oleandra, który nie zakwitł, i zamiast do ciemnego pomieszczena to ja go zabrałam na zime do domu, wypuścil długawe pędy, jakieś takie dzikie i wygląda w ogóle byle jak (chociaz jeszcze żyje ) Doradźcie co mam teraz zdobić, czy poobcinać te pędy które zimą wybujały, czy co?!?!? Prosze o jakaś poradę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts