cinek2468 20.03.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam wszystkichPrzygotowując się do budowy czytam Was od dłuższego czasu. Rozwialiście większość moich wątpliwośći. Mam jednak jeszcze kilka, na które tu nie widziałem odpowiedzi.Sytuację mam taką: Posiadam działkę z domem. Dom to ruina, nadaje się do rozbiórki. Do domu podłączony jest prąd linią napowietrzną. Wewnątrz jest zaplombowany licznik. Jak odbywa się procedura odłączenia prądu podczas rozbiórki domu? Czy to trzeba zgłaszać do energetyki w związku z tym że licznik jest oplombowany? Czy po takim zgłoszeniu będę musiał zakładać taryfę budowlaną do czasu zakończenia nowej budowy (pewnie potrwa ze 2 lata). Czy mozna jakos budować na starej taryfie? Drugi problem to gaz. Podłączony jest do budynku do ogrzewania i do kuchenki. Napewno przed rozbiórką muszę zgłosić do gazowni celem wyłączenia go. Czy potem muszę się ubiegać o ponowne przyłączenie? poradźcie cośliczę na wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.03.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Tak, musisz zgłosić, żeby odłaczyli.Tak, każą Ci założyć budowlankę.NIe wiem czy na poprzednim liczniku, bo mój licznik rozwalił spychacz ..niechcący... Gazu nie odłączałam... Ale zapewne zakręcą w skrzynce. A potem go podłączysz - ale od ogrodzenia do domu projekt i wykonanie robisz na podstawie pozwolenia na budowę. I tak musisz papiery z instalacji wew. (i od kominiarza) pokazać w gazowni i odkręcą kurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek2468 20.03.2009 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Gazu nie odłączałam... Ale zapewne zakręcą w skrzynce. Tylko, że u mnie ta skrzynka jest "przytulona" do budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 20.03.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Tylko, że u mnie ta skrzynka jest "przytulona" do budynku Może lepiej będzie najpierw wystąpić o przeniesienie gazu i prądu w ogrodzenie (i za to zapłacić). Dopiero później rozbierać budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.03.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Tak myślę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts