Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta indukcyjna w bloku

justus25

Recommended Posts

Witam,

Jetem na etapie urządzania kuchni, i jestem zainteresowany zakupem płyty indukcyjnej. W związku z tym mam pytanie do osób, które używają indukcji w bloku, chodzi mi o jedną fazę i 220V. Czy ma sens montowanie takiej płyty w mieszkaniu. Spotkałem się z wieloma opiniami że potrzebna jest siła, ale w instrukcji obsługi są schematy podłączenia płyty pod jedną fazę. Znalazłem w sieci chyba ze dwa komentarze osób, które gotują na jednej fazie i są zadowolone. Jeżeli jest tu osoba, która w ten sposób używa indukcji to proszę o opinie.

Dodam jeszcze, że blok jest z połowy lat 70, ale instalację elektr mam wymienioną (kuchnia osobno podłączona do bezpiecznika 16A)

3faz Ci nie potrzeba, ale w bloku jaka jest instalacja każdy wie, szczególnie z lat 70-80... ja osobiście jak mieszkałem w bloku to po zmianie kuchenki trzeba było ostro kombinować z instalacjami, podłączaniem urządeń itd, żeby sam piekarnik elektryczny korków nie wywalał...nie byo np sznas równocześnie odkurzać i coś piec, a pralka miała na szczęście osobny "korek"...czy indukcja czy ceramika na jedno wychodzi, niestety stare bloki nie były przystosowane na duże obciążanie prądowe..jak ej budowano luksusem był czarno-biały TV, a wszyscy gotowali an gazie..o komputerach i innych pożeraczach kW nie wspomnę...policz sobie dobrze, zobacz jakie masz bezpieczniki itd, ale od razu Ci powiem, nawet jak wymienisz korek w mieszkaniu to w piwnicy wywali i wtedy cała klatka będzie bez prądu przez kilka godzin, aż do przyjazdu pogotowia energetycznego...

Pytanie podstawowe - Jaką moc ma ta kuchnia??

Zabezpieczenie 16A daje Ci ok. 3,7kW mocy dla tego obwodu.

Poproś elektryka o sprawdzenie Twojej instalacji i warunków z ZE: (przydział mocy, zabezpieczenie główne, stan techniczny WLZ...)

Może się okazać konieczne dociągnięcie dodatkowego obwodu od licznika do kuchni przewodem 5x4 mm2 i zabezpieczenie go większym bezpiecznikiem 20A (25A).

Najbardziej pesymistyczny wariant to ciągnięcie nowego WLZ a to wymaga zgody spółdzielni (właściciela budynku) i wydania nowych warunków z Energetyki no i oczywiście wykonania takiego WLZ.

Jeżeli kupowałbym płytę indukcyjną to raczej 5,8 KW, wiadomo taki jest pobór przy włączonych na max polach grzejnych. Tak jak pisałem instalację w kuchni mam podłączoną pod osobny korek 16A.

Nikt nie używa w ten sposób indukcji?

Wydaje mi się że jeśli mają być to 3 fazy i płyta około 8kW to 5x2,5 mm2 powinien wystarczyć.

Przewód 2,5 mm2 (3-fazy) przy ułożeniu pod tynkiem ma obciążalność długotrwałą 17,5A, czyli zabezpieczenie 16A a to daje moc odbiornika 6,3kW.

Dla obciążenia 8kW należy zastosować 4 mm2.

Pomijam pętle zwarcia i spadki napięć, bo nie znamy długości tego przewodu.

justus25: Podłączyć możesz, po prostu w okresie wzmożonego gotowania (Święta, imprezy domowe...) będziesz co chwile biegał podnosić S-ke.

• 10 months później...