Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzgodnienie budowy ogrodzenia działki od strony ulicy

matthet

Recommended Posts

Witajcie

Czy gmina może nie pozwolić mi ogrodzić działki przeznaczonej w planie zagospodarowania przestrzennego na drogę?

Gmina nic nie robi w sprawie realizacji drobi przez moją działkę i pewnie taki stan się utrzyma.

Czy ewentualny brak zgody można obejść np. odsuwając się z ogrodzeniem od drogi gminnej.

........działka ......................|rezerwa

........budowlana.................|na drogę

--------planowane ogrodzenie------------

droga gminna

No i dostałem pismo z gminy w sprawie ustalenia ogrodzenia.

W sprawie działki budowlanej – nic odkrywczego nie napisali,

ale akapit o działce przeznaczonej w planie pod zaprojektowaną drogę dojazdową wygląda następującą.

Działka nr ew. XXX/X przeznaczona jest w planie pod zaprojektowana drogę dojazdową 4KDD.

W związku z powyższym ogrodzenie należy zrealizować tak, aby uwzględnić wszystkie zapisy planu, w szczególności:

- ogrodzenie od strony drogi publicznej winno być zlokalizowane w linii rozgraniczającej działkę prywatną od działki drogowej, przy czym całość ogrodzenia powinna się znaleźć na działce prywatnej,

- należy uwzględnić projektowaną drogę – działka o nr ew. XXX/X nie powinna być ogrodzona,

- należy przewidzieć narożne ścięcie o minimalnej wielkości 5x5m przy włączeniu istniejącej drogi na działce YYYY-1KDD do projektowanej drogi 4KDD.

Działka XXX/X jest szerokości drogi.

Czy mieliście podobny przypadek?

• 5 weeks później...
Teoretycznie, jak się bardzo uprzesz, to możesz postawić ogrodzenie po aktulnych granicach działki. ALE, kiedy gmina przystąpi do wykupu terenu pod planowaną inwestycję, to nie przysługuje odszkodowanie za postawiony płot - co więcej gmina może nakazać jego rozbiórkę na Twój koszt.

Nakazać rozbiórkę to by chyba by mogła w przypadku samowoli?!

Działka drogowa ma jeszcze dwie granice (nie wymagające zgłoszenia) i tu też rozbiórka na mój koszt.

W gminie nie planują drogi (brak środków) przez najbliższe 10 lat. Na poczcie niestety leży pismo ze starostwa – ciekawe co napisali.

Szkoda. że przedostatniego dnia list przyszedł a już liczyłem, że sobie odpuszczą.

• 2 weeks później...

Starostwo zmusiło mnie do korekty zgłoszenia budowy ogrodzenia (działka drogowa była jedną z działek, które chciałem ogrodzić).

Opis dalszych bojów w temacie (wydawać by się mogło prostej) rzeczy jaką jest zgłoszenie ogrodzenia znajdziecie w wątku „co można na działce przeznaczonej pod drogę„

http://forum.muratordom.pl/post3343755.htm#3343755

Nadal czekam na Wasze opinie/doświadczenia/pomysły w temacie.