TomekM 09.11.2003 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Temet kilka eazy się przewijał ale nie zanalzłem odpowiedzi na to co mnie nurtuje.Mam dom parterowy z poddaszem, w salonie na parterze kominek i tam też wentylację grawitacyjną. Mądre książki mówia, że poddasze oraz pomieszczenia zamknięte (bez okien) takie jak garderoba czy spiżarnia powinny być wentylowane ale w domu z kominkiem nie mozna stosowac wentylacji mechanicznej. Jak to rozwiązaliście u siebie? W końcu większość z nas ma kominki. A może po prostu wstawić tylko w garderobach i spiżarni zwykłe wywietrzniki elektryczne i resztę olać?Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 09.11.2003 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 U mnie w projekcie garderoba na poddaszu miała mieć (bo w ogóle nie mam tam garderoby) wentylację przez dachówkę wentylacyjną (taki kominek) i miało się to kończyć kratką wentylacyjną) - jak znajdę projekt to sprawdzę. Natomiast w spiżarni na parterze mam dwie kratki went. nawiew i wywiew. Sa to po prostu dziury w murze na wylot i w to wstawione kratki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martado 09.11.2003 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 W mojej spiżarni sprawdza się patent z kotłowni (mam gaz więc musi być dopr.powietrza) Jest to dwumetrowa rura (taka od ścieków 10)zamontowana wewnątrz ściany od zewnątrz ma wyjście na wys2,40 a od wewnątrz 40cm nad podłogą ,kratkę wywiewną mam otwartą mniej niż na ćwierć boby mi słoiki porwało.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 10.11.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 jesli kominek ma wklad i doprowadzasz bezposrednio do wkladu odpowiednia ilosc powietrza z zewnatrz to tworzysz swego rodzaju "kominek z zamknieta komora spalania" i wtedy kominek moze pracowac bez zaklocen ze strony wentylacji w budynku. pomieszczenie z kominkiem tez powinno miec wentylacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 10.11.2003 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Dzięki za informacje. Ale pozostaje jeszcze jedna sprawa - czy powinno się wentylować całe poddasze czy tylko pomieszczenia bez okien. W końcu okna dachowe mają nawiewniki i czasami się je otwiera. Jak macie u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 10.11.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 jaka jest roznica czy w pomieszczeniu jest szczelne okno czy go wogole nie ma?Nalezy(!) wentylowac wszystkie pomieszczenia co oznacza ze w kazdym pomieszczeniu powinien znajdowac sie nawiew albo wywiew. Jaki i gdzie okrleslic powinien bilans / projekt wentylacji. Musza(!) byc wentylowane pomieszczenia wilgotne. w innych bedzie tylko smierdziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 10.11.2003 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Tomek właśnie pisał, że okna mają nawiewniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 11.11.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 Tomek właśnie pisał, że okna mają nawiewniki. nie wiem co to dokladnie znaczy "... i sie je otwiera"? wg mnie to nie ma roznicy czy musimy otworzy okno czy otworzyc nawiewnik. Jesli nawiewniki sa odpowiednio dobrane do kubatury kazdego pomieszczenia i sa ciagle otwarte to powinny zdac egzamin jako skuteczny nawiew. To bardzo "eleganckie" rozwiazanie: okna pozostaja szczelne, w razie duzych mrozow mozna przymknac taki nawiewnik (roznica temperatur zwieksza ciag i wymiana zostaje zachowana), koszt niewielki w porownaniu z wentylacja mech. ... wracajac do tematu jesli kominek ma autonomiczny nawiew i nie ma problemow z ciagiem w kominie to nie ma przeszkod aby stosowac mech wentylacje wywiewna w lazienkach, garderobach i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts