monikaitomek 21.03.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam! Proszę mi doradzić jaką grubość ma mieć położony tynk gipsowy,Tynk maszynowy KNAUF MP 75 [zwykły] lub Tynk maszynowy KNAUF MP 75 L [lekki] Parametry techniczne:średnia grubość tynku: 10 mm[grubość minimalna: 8 mm]Mamy dom z silikatów 24cm a działówki 12cm,nasz tynkarz mówi nam,że będzie u nas 6mm jak dla mnie to chyba za mało,jak to wyglądało u Was.Proszę o opinięPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 21.03.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 6mm nie przykryje ci przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaitomek 21.03.2009 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Przewody elektryczne mam położone podtynkowo nie na zewnątrz,ale i tak wydaje mi się ,że chyba tynkarz,chce mnie oszukac,liczy nam za robocizne z materiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.03.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Powinien mieć około 10 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaitomek 21.03.2009 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Dziękuję za opinię Będę walczyć z tynkarzem o 9-10 mm a jak nie to będę musiała go zmienić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.03.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam! Proszę mi doradzić jaką grubość ma mieć położony tynk gipsowy,Tynk maszynowy KNAUF MP 75 [zwykły] lub Tynk maszynowy KNAUF MP 75 L [lekki] Parametry techniczne:średnia grubość tynku: 10 mm[grubość minimalna: 8 mm] Mamy dom z silikatów 24cm a działówki 12cm,nasz tynkarz mówi nam,że będzie u nas 6mm jak dla mnie to chyba za mało,jak to wyglądało u Was. Proszę o opinię Pozdrawiam Pytanie tendencyjne. Przeczytaj swój posta i masz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elmeros 21.03.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Dziękuję za opinię Będę walczyć z tynkarzem o 9-10 mm a jak nie to będę musiała go zmienić Pozdrawiam Zycze powodzenia z uwiarygodnieniem grubosci tynku, za nie długo ludzie bedą oczekiwac od wykonawców odpowiedzi typu "proponuje tynk o grubosci 8,786mm, w razie pomyłki o 0,674 zwracam koszty" to jakis obłed. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 21.03.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam! Proszę mi doradzić jaką grubość ma mieć położony tynk gipsowy,Tynk maszynowy KNAUF MP 75 [zwykły] lub Tynk maszynowy KNAUF MP 75 L [lekki] Parametry techniczne:średnia grubość tynku: 10 mm[grubość minimalna: 8 mm] Mamy dom z silikatów 24cm a działówki 12cm,nasz tynkarz mówi nam,że będzie u nas 6mm jak dla mnie to chyba za mało,jak to wyglądało u Was. Proszę o opinię Pozdrawiam Normy zakladaja 10 mm tynki wewnetrzne i 20 mm tynki zewnetrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elmeros 21.03.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam! Proszę mi doradzić jaką grubość ma mieć położony tynk gipsowy,Tynk maszynowy KNAUF MP 75 [zwykły] lub Tynk maszynowy KNAUF MP 75 L [lekki] Parametry techniczne:średnia grubość tynku: 10 mm[grubość minimalna: 8 mm] Mamy dom z silikatów 24cm a działówki 12cm,nasz tynkarz mówi nam,że będzie u nas 6mm jak dla mnie to chyba za mało,jak to wyglądało u Was. Proszę o opinię Pozdrawiam Normy zakladaja 10 mm tynki wewnetrzne i 20 mm tynki zewnetrzne Mozesz mi wierzyc ze normy dużo zakładają ale mało kto ich przestrzega i życze Tobie i nie tylko aby znalazł sie ktos kto potrafi położyc tynk o grubosci np 10mm. Nie twierdze ze to nie możliwe, bo można użyc listw prowadzących podtynkowych i ustawic je tak aby było te 10 mm ale wiem z doświadczenia jak kłopotliwe bedzie to do wykonania. Z reszta ja nie martwiłbym sie zbytnio ze ktos zrobił mi tynki o 1mm grubsze tylko o jakosc tych tynków oraz jak są wykonane, mam tu na myśli czy są wykonane prosto tj. po przyłożeniu powiedzmy poziomicy 2,5m wszystko dolega jak powinno. A co wazne zeby zachowac pion, wychodzi to dopiero kiedy zamierzamy ustawic jakies meble... itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 21.03.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 widze kolejny przyklad po co listwy przeciez trzeba byc konkurencyjnym cenowo. z tynkarzy lubie tych co na poddaszach nawet membrany i wiezbe tynkuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 21.03.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 widze kolejny przyklad po co listwy przeciez trzeba byc konkurencyjnym cenowo. z tynkarzy lubie tych co na poddaszach nawet membrany i wiezbe tynkuja To masz dobrze - nie musisz dawać płyty K-G, ewentualnie tylko gładź - na gotowo pod malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 21.03.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Dziękuję za opinię Będę walczyć z tynkarzem o 9-10 mm a jak nie to będę musiała go zmienić Pozdrawiam duzo zależy od tego jak równe są ściany. Często tynkarze zakłądają że będzie wszędzie 1,5 cm a potem na niektórych ścianach wychodzi dwa razy tyle... pozdrawiam Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 22.03.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Browar ma racje to nie apteka 9 a8 mm jaka to roznica ja bym dal 15mm i pamietaj o dobrym zagruntowaniu bo inaczej kazda fuga bedzie widoczna robie to na codzien i wiem ze grubosci nie ustalisz przed tynkowaniem dopiero w trakcie montowania katownikow zobaczysz ile tynku bedzie potrzebne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.03.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 widze kolejny przyklad po co listwy przeciez trzeba byc konkurencyjnym cenowo. z tynkarzy lubie tych co na poddaszach nawet membrany i wiezbe tynkuja To masz dobrze - nie musisz dawać płyty K-G, ewentualnie tylko gładź - na gotowo pod malowanie. nom lubie ulatwienia. szczegolnie otynkowane sciany za geberitami ktore beda zabudowywane albo scianki kolankowe na ktore kleje plyty macie najlepsza robote na budowie "jeszcze nie skonczone" a klient juz placi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 22.03.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 macie najlepsza robote na budowie "jeszcze nie skonczone" a klient juz placi fajnie byc tynkarzem lekko i latwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.03.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Jestem świeżo po tynkach gipsowych, na 345 m2 poszło 3450 kg czyli dokładnie 10 kg na m2! Co do grubości tynku to w jednym miejscu jest 8 mm a w innym 20mm Ma być prosto i tyle ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.03.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Normy dopuszczają min 10 mm w środku i 8 mm na sufitach (betony). Na zewnątrz min 15 mm (oczywiscie nie gips). Im cieniej - ty większe szanse na pękanie - zwłaszcza przy przejściach / zmianach materiału na podłożu. Każdy 1 mm mniej - to kasa - tyle materiału co nie da Tobie , zostawi sobie w kieszeni. Nie daj się zbyć "Będzie dobrze !", "panie - 10 lat tynkuję " itp. Chyba, że zostawi na 3 lata zabezpieczenie gwarancyjne. Typowe cwanienie wykonawcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaitomek 23.03.2009 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Dziękuję wszystkim za opinię i rady Nasz tynkarz został dziś odesłany do domu,jak nie ten to następny,na szczęście jest dużo fachowców i jest w czym wybierać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts