Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fast baranek na elewacji - ktoś robił?

Recommended Posts

jak temacie

http://www.fast.zgora.pl/index.php?a=pl&b=1&c=prod&d=prod&e=167

mam pytanie czy na tynki cementowo-wapienne jest to dobra koncepcja?

może powinnam poszukać czegoś innego,

mam dom z pth44 i na to tynk cementowo-wapienny, niestety jest miejscami dość nierówno i chciałabym teraz wykończyć elewację

macie jakieś ciekawe pomysły?

Fast to fatalnie słaby materiał.

Tynk cementowo- wapienny to dobre, standardowe wykończenie - pomalowac farbą silikonową.

Oczywi ście pod mineraly tynk fakturowy - trzeba wyrównać cienkowarstwowo podłoże, np. klejem do zbrojenia ociepleń.

• 1 month później...
Fast to fatalnie słaby materiał.

Tynk cementowo- wapienny to dobre, standardowe wykończenie - pomalowac farbą silikonową.

Oczywi ście pod mineraly tynk fakturowy - trzeba wyrównać cienkowarstwowo podłoże, np. klejem do zbrojenia ociepleń.

Powiedz czy grozi czymś takie wykonanie: tynk cementowo wapienny 5 letni, grunt caparola, baranek 2mm silikatowy??

po 4 letnim doświadczeniu z tynkiem cem-wap na elewacji stwierdzam, że w kolejnym domu już bym takiego nie zrobiła

problemem jest, że pęka :( są rysy

dlatego postanowiłam zrobić na nim tynk silikonowy lub silikatowy

klej, siatka, narożniki, tynk- robocizna z materiałem Weber (Terranova) 65 PLN za m2

co sądzicie na ten temat??

Weber jest lepszy od FAST??

Tak. Jest też droższy.

a co jest najlepsze z silikatów bądź silikonów??

Ja za radą experta Sp5es z tego forum wybrałem silikat Caparola (na silikon nie było mnie stać), dobre opinie ma też STO i Baumit, Weber ma opinię średniaka Atlas, Fast, Ceresit, Kreistel mają niskie opinie. Dla mnie specjalnie barwiono ten silikat w fabryce w Niemczech.

problem w tym, że nasi wykonawcy mają dobre ceny na FASTA

z tego też względu wpychają nam tą markę

jeden gość powiedział mi nawet, że FAST jest lepszy od Webera :)

ale ma w zaprzyjaźnionej hurtowni bardzo dobre ceny na FASTA :roll:

no i że jak weźmie się wszystko z tej firmy (kleje, tynki itp) to dają 5 lat gwarancji

KABE ponoć też jest kiepski

a jaka jest różnica cenowa między silikatem a silikonem??

jakiego rzędu mniej więcej na m2??

i czy faktycznie warto robić silikon??

Fast i kabe akryl "miałem w ręku" i wiem jaka jest różnica podczas wykonania tynkowania i wygląd na ścianie po 2 latach.

To samo z mozaikowym .

Jeden daje 30% wypełniacza a drugi 70% , a ceny porównywalne.

Ja mam u siebie tynk cementowo-wapienny, na to baranek drobny (0,5 ), też cementowo- wapienny z tej samej zresztą zaprawy co pierwsza warstwa tynku. Za tydzień będzie położony podkład i dwa razy malowanie.

Ściany również Poroterm 44. Świadomie wybrałem taką technologię, uważam, że nie ma jak to stare sprawdzone materiały a co najważniejsze trwałe.

• 3 months później...
  • 2 weeks później...