Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

masa skd Schiedel

Recommended Posts

czy ta masę uszczelniającą komin można stosować na zewnątrz komina w domu?

mam na myśli brązowe plamy na kominie i niemiły zapach w pokoju:(

wcześniej skułem tynk do cegły i zamalowałem szkłem wodnym ale nie zdało to egzaminu. może ktoś ma inny pomysł na walkę z tym dziadostwem?

Witam.

Jedyne rozsądne wyjście - przemurować komin.

Jeżeli "wykwity już się pokazały, to każde inne rozwiązanie skutkować będzie tym samym - po pewnym czasie i tak wyjdą znowu.

Ewentualnie - uszczelnić go od wewnątrz. Są firmy, które to robią (jest ich mało, ale można znaleźć), ale nie każdy komin da się w ten sposób naprawić.

Ważna sprawa - nie mylić uszczelniania komina od wewnątrz z wytynkowaniem jego wnętrza zwykłą zaprawą !!! Niektórzy murarze tak próbują - jest to prawnie zabronione (grozi oderwaniem się kiedyś płatów zaprawy, zatkaniem przewodu kominowego i nawet zaczadzeniem).

Rozwiązaniem radykalnym, aczkolwiek najbardziej skutecznym i działającym zawsze w 100 procentach, jest włożenie wkładu kominowego z INOX'a.

Pozdrawiam.

Witam.

Ale wkład z inoxa można wkłada do komina tylko pod warunkiem że będziemy palic tylko suchym drewnem a jeżeli chcemy palic paliwem mieszanym np, drewno , węgiel to już tylko wymurowanie nowego komina systemowego. Jeżeli zle napisałem to prosze o poprawe bo też własnie mam ten problem.

pozdr :wink: