Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

agencja ochrony-czy warto?

Recommended Posts

no właśnie- jak to jest z tymi agencjami, czy rzeczywiście założenie alarmu z powiadamianiem agencji ma sens,

czy monitorują teren objęty ochroną przejeżdżając co jakiś czas, czy tylko jak się coś dzieje?

czy założyć alarm z powiadamianiem tylko domowników

macie jakieś doświadczenie w tym temacie?

Uważam, że alarm jest spoko z agencja dał bym luz . Jak dostaniesz info o włamaniu i zadzownisz na 997 z info że jest włamanie to na pewno nie odmówia i przyjadą (na koszt podatnika :) ) a kasę masz w kieszeni. Nawet alarmy napadowe się średnio sprawdzają jak się śpi w czasie włamania. Choc róznie bywa z tym czasiem przyjazdu po zgłoszeniu:)

monitorujący teren nie przejeżdzają tamtendy w ogole

sąsiad ma monitoring, ja mam monitoring - są to 2 różne firmy lecz nigdy firmowego samochodu patrolującego teren nie widziałem

monitoring ma z zadanie odstraszac potencjalnych złodziei

złodziej fachowiec nie bedzie sie łakomił dla małoartosciowego łupu jaki może znalesc w przypadkowym domu

złodziej patałach może byc zainteresowany kiepskim łupem

u mnie włamania nie było - było u sąsiada

po włamaniu zarowno on jak i ja założylismy alarm

w ciagu 3 miesiecy od założenia alarmu miałem 2 wzbudzenia alarmu i przyjazd ekipy - potem ucichło i tak jest od prawie roku

podejrzewam, ze ten ktory włamał sie do sąsiada probował wysondowac czy u mnie faktycznie jest alarm z monitoringiem, czy tez tylko tabliczka "obiekt monitorowany"

złodziej tez nie jest głupi i zanim sie włamie, sprobuje wzbudzic alarm i zobaczy po jakim czasie i kto przyjedzie

miesieczny koszt alarmu to mniej niż wydaje na piwo czy internet - place i mam spokoj

na ludzi wchodzacych "na chama" - wybija okno, bierze pierwsza rzecz jaka wpadnie w reke i ucieka raczej mocnych nie ma

majac alarm z powiadomieniem daja duze zniżki przy ubezpieczeniu domu

w moje okolicu jest Auto Trezor i odleglosc jaka maja do mnie jest okolo 8km i powiedzial ze czas rekacji maja:

w nocy 10minut

w dzień 15minut

nie wiem jak to jest rzeczywistosci ale tak twierdza :) i jedyna wymóg to posiadania POWIADOMIENIA za pomoca GPRS

cena za miesiąc to 100zł netto !!

Ja podpisałem Umowę z Solidem.

Czas dojazdu w dzień: 15 minut;

Czas dojazdu w nocy: 5 minut;

Monitoring on-line - radiolinia - abonament 50,00 PLN netto.

Bardziej - tak jak już pisał poprzednik chodzi o spokój - a koszt nie jest duży. Dodatkowo często wyjeżdżam a małżonka lepiej się będzie czuła z świadomością, że jest monitoring.

BTW. Ten Twój Trezor to ma niezłe ceny ...

Dla ciekawości. Ostatnio wyczytałem w instrukcji obsługi mojej klawiaturki, że jak się wpisze inaczej kod rozbrajający, to agencja ochrony dostanie info o "rozbrojeniu pod przymusem" i powinna zaalarmować policję. Ciekawe czy nie mają monitoringu można coś takiego samemu wykombinować.

Dla ciekawości. Ostatnio wyczytałem w instrukcji obsługi mojej klawiaturki, że jak się wpisze inaczej kod rozbrajający, to agencja ochrony dostanie info o "rozbrojeniu pod przymusem" i powinna zaalarmować policję. Ciekawe czy nie mają monitoringu można coś takiego samemu wykombinować.

Oczywiście wyczytałeś czysto teoretyczną informację bo żadna agencja nie zareaguje w ten sposób. Przeczytaj uważnie umowę z agencją. Jeśli będzie faktycznie napad i ty będziesz w środku dostawał po głowie to postoją jedynie pod twoją posesją i tyle.

Być może masz założony sprzęt jakiejś kanadyjskiej firmy np.DSC to jest wszystko prawdą ale nie w Polsce. Tam możesz wezwać policję lub pomoc medyczną. U nas przyjeżdzają zawsze czrne miśki i długo to się napewno nie zmieni. Dopiero jak są ewidentne ślady włamania powiadamiana jest Policji.

A i nstrukcja to instrukcja. Teoretycznie można praktycznie nie zawsze.

Kod pod przymusem oczywiście większość systemów alarmowych posiada taką funkcję ale żeby policję powiadamiać to chyba nikt nie ma takiej opcji.

Poznań

osługa SOLID Sec.

czas dojazdu 5-7 minut ( sprawdzone i przetestowane) , samochód stoi około 2 km od naszego domu

2 razy na przestrzeni 5 lat spłoszyli nieproszonych gości

po aktywacji alarmu otrzymuje telefon z informacją o alarmie i wizycie patrolu

generalnie jak na 50 zł jest ok

• 2 months później...
  • 5 months później...

A ja mam inny problem.

W nowowybudowanym domu (jeszcze nie mieszkam) mam alarm z powiadomieniem do mnie na komórkę.

W okolicy jest kilka domów zamieszkałych, które chroni SOLID i kilka w budowie.

Ostatnio coraz częściej mam do czynienia z marketingiem SOLIDU ze względu na to, że oklejają mi dom (ogrodzony) naklejkami z ofertą a przed drzwiami wymownie zostawiają ulotkę przytwiredzona dość dużym kamieniem.

I co robić?

Skusić się czy nie.

Dodam, że sąsiadowi ktoś dwukrotnie w garażu powywalał rzeczy i za każdym razem na drugi dzień miał tel. czy życzy sobie monitoringu - i się skusił.

tak się właśnie zastanawiam, czy nie jest problematyczna rezygnacja z takich usług. czy to decyzja nie na całe życie.

Ogólnie koncepcja ochrony podoba mi się tylko gdyby ich usługi nie przypominały czasem zwykłego wymuszania haraczy.

Dziwnym zbiegiem tam gdzie funkcjonują te firmy to jest dużo prób włamania, a tymczasem w innych miejscach nie, czyżby panowie nakręcali troszkę swój biznes?

PS:

I co robić?

Skusić się czy nie.

Ubezpieczyć się dobrze, założyć alarm z powiadomieniem i tyle.

Znam jednego cwaniaka, co zeskanował logo lokalnej firmy ochroniarskiej i obrobił na komputerze. Potem ponaklejał na szybach okien i drzwi. Ważne jest przestawienie dwóch liter np Solid na Soilid, Secret na Sercet itp. aby nie być posądzonym o podszywanie się. Oko ludzkie, a tym bardziej złodziejskie w przeważającej większości wypadków nie dostrzega różnicy, rozpoznając charakterystyczne logo znanej firmy. Złodziej zostaje odstraszony, a pieniądze w kieszeni. Polak, Szkot dwa bratanki!

synkopa Wysłany: Sro, 25 Listopad 2009 10:11 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Znam jednego cwaniaka, co zeskanował logo lokalnej firmy ochroniarskiej i obrobił na komputerze. Potem ponaklejał na szybach okien i drzwi. Ważne jest przestawienie dwóch liter np Solid na Soilid, Secret na Sercet itp. aby nie być posądzonym o podszywanie się. Oko ludzkie, a tym bardziej złodziejskie w przeważającej większości wypadków nie dostrzega różnicy, rozpoznając charakterystyczne logo znanej firmy. Złodziej zostaje odstraszony, a pieniądze w kieszeni. Polak, Szkot dwa bratanki!

Ciekawe czy też przyczepił na elewacji takie małe białe pudełko z czerwonym światełkiem, hehe.

Dla mnie od razu jedynym sensowym rozwiązaniem podczas zakładania instalacji alarmowej było powiązanie jej z monitoringiem.

Do firmy z której korzystam nie mam najmnijeszych zastrzeżeń, przynajmniej raz dziennie robią objazd. Najważniejsze - gdy wyjeżdżamy na kilka dni śpię spokojnie i nie zamartwiam się, jak to miało wcześniej miejsce nim zrobiliśmy alarm+monitoring.

Ha, ha, ha.

Myslicie, ze złodzieje az tak sa głupi?

Ze "wchodzą" do domu z ulicy bez rozeznania.

Ja tam zlodziejskiego fachu nie znam, ale (jak to jest w filmach) "porzadny" zlodziej to najpierw zobaczy kiedy mieszkancy sa w domu a kiedy ich nie ma.

Jak zobaczy "karteczke" firmy ochroniarskiej to stara sie wzbudzic alarm i czeka aby zobaczyc czy faktycznie ekipa przyjedzie czy karteczka to tylko sciama.

Zapewne sa tez inny zlodzieje, ktorzy wchodza "na chama", kamien w okno, biorą co w reke wpadnie i spadaja - ale ich to wali czy karteczka to sciema czy prawda, po 2 minutach juz ich nie ma niezaleznie czy z lupem czy bez.