Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

agencja ochrony-czy warto?

Recommended Posts

Jak ktoś chce to mogę mu jedna tabliczkę + naklejke na szybe dać.

Ubezpieczenie mam w Solidzie. Jak narazie żadnych włamań nie było ale ja się czuje bezpieczniejszy więc o to głownie chodziło.

Okolice w której się buduje czasem nawiedzają złodzieje - przykład 1/2 palety cegieł sasiadowi z podwórka znikneło.

Niestey mamy kryzys i złodziejstwo powrocilo. Gdy zaczynałem sie w 2006 roku budowac to okoliczni straszyli mnie zlodziejami. Na mojej ulicy nawet kabel energetyczny miedzy 2 slupami ukradli. Szczesciem w nieszczesciu moja budowa przebiegała podczas tzw. hossy czy boomu - kiedy o robote bylo łatwo wiec i żadna kradziez sie nie przytrafiła. Ale przyszedl kryzys, bezrobocie. 500 m ode mnie buduje sie dom. Dom stoi na działce ktora sąsiaduje z działka rodzicow budujacego sie, czyli nie na jakims uboczu ale wrecz "pod okiem" rodziny. I co sie stało? 500 m dalej stojące "w lesie" domy w trakcie budowy ale z alarmem z monitoringiem sa nietkniete, a "bezpieczny" bo pod "okiem" rodziny dom został okradziony.

Nalezy to chyba zapisac jako minus obecnego kryzysu i wzrostu bezrobocia.

Każdy zrobi jak uważa ale moje prywatne doświadczenia mówią że nikogo nie ominie wynajęcie agencji ochrony Uważam tak gdyż sam buduję dom i nie było napadów do póki nie przyjechał przedstawiciel handlowy

Można powiedzieć dziwny zbieg okoliczności no ale niestety prawdziwy Wkońcu mamy wolny rynek i różne metody marketingowe

Witam !

Jeśli mieszkasz za miastem (jak dla mnie) płacenie za ochronę jest bez sensu. Włącz napadówkę i poczekaj spokojnie nie odbierając telefonu za ile przyjadą. A później zadaj sobie pytanie za co płacisz ? Dojazd grupy interwencyjnej zajmuje od 20 minut do 1,5 godziny. Przez ten czas można wszystko wynieść co potrzeba. Można założyć sobie alarm z powiadamianiem na komórkę i dobrego sąsiada który zaglądnie do domu. Nie mniej jednak złodziej zawsze wybierze dom, w którym nie ma alarmu niż taki w którym jest. Na "dobra grupę" nie ma rady. Zastanówcie się jak często zmieniacie o ile zmieniliście kod alarmu. Albo kod administratora. W podczerwieni zawsze widać jakie guziki są wciskane a kolejność w większości jest od góry. Zakłócanie wyjścia sygnału GPS to standard. Ale zawsze na wszawego złodziej wystarczy i lepiej się śpi. Instalacja alarmowa TAK sposób powiadamiania nie koniecznie firma ochroniarska.

Gość SS
Seba### Wysłany: Czw, 26 Listopad 2009 15:39 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Każdy zrobi jak uważa ale moje prywatne doświadczenia mówią że nikogo nie ominie wynajęcie agencji ochrony Uważam tak gdyż sam buduję dom i nie było napadów do póki nie przyjechał przedstawiciel handlowy

Można powiedzieć dziwny zbieg okoliczności no ale niestety prawdziwy Wkońcu mamy wolny rynek i różne metody marketingowe

Ja mieszkam w centrum wsi i nie mam założonego monitoringu i nie przewiduję. Z sąsiadami żyję dobrze i wiem że można na nich polegać (nawet dokarmiają nam psa jak musimy gdzieś wyjechać). Dobry sąsiad jest więcej wart niż niejeden alarm.

Poza tym pracowałem kiedyś przez rok w agencji ochrony w patrolu interwencyjnym i wiem jak jest naprawdę. Przeważnie byliśmy na wezwanie w ciągu umówionego czasu, ale mieliśmy też obiekty oddalone nawet do pół godziny jazdy, to całkowity bezsens, bo da się wszystko przez ten czas wynieść. Z wyjeżdzaniem po raz enty na każdy sygnał czujki ( oczywiście do jednego obiektu), to też bywało różnie, dyżurny wysyłał nas góra 2 razy, gdy nie potwierdzono zgłoszenia, ze względu na oszczędności.

A całkowita lipa to abonament tzw. przeze mnie objazdowy. Na takie patrolowanie mieliśmy 20 km dziennie tj. przez 24 godziny, reszta to wyjazdy na zgłoszenie. Ja osobiście starałem się objechać dane obiekty przynajmniej co drugą, trzecią służbę, częściej się nie dało. A niektórzy koledzy to spali, stojąc samochodem prawie przez cały dzień w jednym punkcie. Ale może są i solidne firmy ochrony.

niestety moi teściowie mają inne doświadczenie z sąsiadmi, mimo że żyją z nimi w doskonalej komitywie. Dom na wsi, sąsiad z psami za płotem, a niestety złodzieje mieli używanie. Nie mam więc reguły, nie zawsze dobry sąsiad uchroni. A utrzymanie dobrych stosónków z sąsiadem też kosztuje :wink:

• 3 weeks później...
Ja mam bardzo złe doświadczenia z agencjami ochrony po tym jak okradli sąsiada dziadka .Owszem przyjechali powiedzmy po tych 5 min , ale stali z przodu domu a z tyłu domu uciekali złodzieje z lupami , mało tego dziadek wzywał ich że uciekają tyłem to ci stali i gwizdali. Miałem pytać czy da się wypisać z agencji ochrony ale z tego co piszecie to widzę ,że ...

• 1 month później...

Witam.

Czy ktoś z Was ma ochronę w Juwentusie? Był u mnie ich przedstawiciel z ofertą, ale nie wiem, czy warto. Najbardziej interesuje mnie to, czy ich moduł mogę podłączyć sobie sam, czy oni muszą to zrobić? Cały system alarmowy w domu robiłem sam od podstaw i niezabardzo mam ochotę, aby ktoś oprócz mnie poznał "co gdzie jest" w systemie.

Witam.

Czy ktoś z Was ma ochronę w Juwentusie? Był u mnie ich przedstawiciel z ofertą, ale nie wiem, czy warto. Najbardziej interesuje mnie to, czy ich moduł mogę podłączyć sobie sam, czy oni muszą to zrobić? Cały system alarmowy w domu robiłem sam od podstaw i niezabardzo mam ochotę, aby ktoś oprócz mnie poznał "co gdzie jest" w systemie.

no właśnie, czy ktoś może wypowiedzieć się na ten temat? Ja również sam robiłem instalacje i nie chciałbym aby osoby trzecie wiedziały co gdzie jest