impressa 21.03.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Czy jeśli kupię nieruchomość to moge oddać jej część komuś w nieodpłatne użytkowanie wieczyste mimo że na całej nieruchomości jest ustanowiona hipoteka?Jeśli tak - jakie się wiążą z tym koszty? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.03.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Nie możesz, bo specyficzna forma własności, jaką jest użytkowanie wieczyste, dotyczy, tylko i wyłącznie, gruntów Skarbu Państwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impressa 21.03.2009 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Dzięki za szybką odpowiedź. A czy jest jakaś alternatywa która wiąże się z minimalnymi kosztami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.03.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Napisz, bo nie wynika to z Twoich wpisów.Co właściwie z ta nieruchomością jest – właściciel nie chce sprzedać całości?Co chcesz osiągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 21.03.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Czy jeśli kupię nieruchomość to moge oddać jej część komuś w nieodpłatne użytkowanie wieczyste mimo że na całej nieruchomości jest ustanowiona hipoteka? Jeśli tak - jakie się wiążą z tym koszty? Pozdrawiam! Użytkowanie wieczyste faktycznie ustanowić można na gruntach Skarbu Państwa, ale także na gruntach jednostek samorządu terytorialnego (art.232 ust.1 Kodeksu cywilnego) : "Art. 232. § 1. Grunty stanowiące własność Skarbu Państwa a położone w granicach administracyjnych miast oraz grunty Skarbu Państwa położone poza tymi granicami, lecz włączone do planu zagospodarowania przestrzennego miasta i przekazane do realizacji zadań jego gospodarki, a także grunty stanowiące własność jednostek samorządu terytorialnego lub ich związków, mogą być oddawane w użytkowanie wieczyste osobom fizycznym i osobom prawnym." Poza tym, jest to prawo majątkowe z natury swej odpłatne, więc nie ma możliwości oddania nieruchomości w użytkowanie wieczyste nieodpłatnie (art.238 KC) : "Art. 238. Wieczysty użytkownik uiszcza przez czas trwania swego prawa opłatę roczną." Ze swej istoty i natury nieodpłatna jest natomiast umowa użyczenia, ale nie przenosi ona prawa własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impressa 21.03.2009 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Napisz, bo nie wynika to z Twoich wpisów. Co właściwie z ta nieruchomością jest – właściciel nie chce sprzedać całości? Co chcesz osiągnąć? Temat jest głębiej opisany w moich postach tu: http://forum.muratordom.pl/podzial-dzialki,t154802.htm oraz tu: http://forum.muratordom.pl/jak-policzyc-wielkosc-udzialu-i-operat-szacunkowy,t155253.htm Właściciel chce sprzedać a ja chcę kupić tylko częśc działki z jednym domem, ale jest zbyt mała aby podzielić ją w gminie (tylko przez kupno udziałów i podział przez sąd), mnie nie stać na całość, a na część muszę wziąć kredyt (więc procedura z kupnem udziałów robi się trudna). Doszliśmy dzisiaj do wniosku że on zgodziłby się na taki układ w którym ja użyczę mu tej części na której on mieszka na kilkadziesiąt lat, zapłacę kwotę za moją część (choć hipoteką będzie obciążona całość), tylko chodzi o sformułowanie takiej umowy która stwierdzi że kiedyś w przyszłości kiedy on będzie chciał się wyprowadzić, ja mu zapłacę resztę pieniędzy. Uff, sprawa nie jest prosta - ale może macie jakiś pomysł jak to najlepiej rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts