Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zafugować takie płytki?

Recommended Posts

Mam mały kawałek takich płytek ułożony w kuchni nad blatem roboczym.

http://tatromaniak.republika.pl/images/dom/9268_pi.jpg

Są to płytki o wymiarach 31,5 x 31,5 imitujące mozaikę 10 x 10 czyli każda płytka składa się z 9 kwadratów. Płytki ułożone są prawie na styk bo wtedy wszystkie rowki wychodziły równej szerokości. (Rowki między kwadratami na jednej płytce miały taką samą szerokość jak między sąsiednimi płytkami).

Przyznaję bez bicia, że nie jestem fachowcem i dopiero teraz po ułożeniu pomyślałem, że trzeba to jakoś zafugować - pytanie tylko jak i czym to zrobić? Czy da się zafugować te rowki? Ich powierzchnia jest praktycznie gładka. Czy ma ktoś podobne płłytki i jak rozwiązaną sprawę fugi?

Nie widze żadnego problemu z fugowaniem, czyli fugujesz tradycyjnie bez względu na szerokosc czy tez gładkosc tych płytek. Jeśli wczesniej fugowałes jakieś płytki to z pewnoscia sobie poradzisz, pozdrawiam.

Hmmmm......

pewnie nie wytłumaczyłem o co chodzi zbyt dokładnie :roll: :roll: :roll:

to co pokazuję na zdjęciu to płytka bez fugi - ona właśnie dokładnie tak wygląda - między kwadratami ma płytkie wgłębienie o całkowicie gładkiej powierzchni - jak ma się trzymać fuga? Na oko będzie to warstwa zaledwie ok 2 mm grubości. Czy ma ktoś podobne płytki i jak i czym udało się je zafugować?

chyba powinieneś dobrać kolor fugi identyczny z tymi pseudofugami wewnątrz płytki i tą identyczna fuga zafugować tylko normalne szczeliny, w tych nibyfugach fuga nie będzie sie raczej trzymała, jeśłi dobrze dobierzesz i wykonasz powinno być zauważalne tylko z b. bliskiej odległości

Nie widze żadnego problemu z fugowaniem, czyli fugujesz tradycyjnie bez względu na szerokosc czy tez gładkosc tych płytek. Jeśli wczesniej fugowałes jakieś płytki to z pewnoscia sobie poradzisz, pozdrawiam.

Hmmmm......

pewnie nie wytłumaczyłem o co chodzi zbyt dokładnie :roll: :roll: :roll:

to co pokazuję na zdjęciu to płytka bez fugi - ona właśnie dokładnie tak wygląda - między kwadratami ma płytkie wgłębienie o całkowicie gładkiej powierzchni - jak ma się trzymać fuga? Na oko będzie to warstwa zaledwie ok 2 mm grubości. Czy ma ktoś podobne płytki i jak i czym udało się je zafugować?

Przecież to ma już imitację fugi więc co Ty tam chcesz jeszcze fugować?

o ilę dobrze kapuję to co pokazano na zdjęciu to cała jedna płytka, jak napisał "Są to płytki o wymiarach 31,5 x 31,5 imitujące mozaikę 10 x 10 czyli każda płytka składa się z 9 kwadratów"

...kolega pyta się jak zafugować fugę pozwstającą pomiędzy tymi płytkami(31,5 x 31,5)...

...powinien wstawić zdjęcie na którym widać więcej :wink: