m.trybulec 21.03.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Ogólnie wentylacja dachu ceramicznego opiera się na swobodnym przepływie powietrza między okapem, a kalenicą. Jaka jest zasada stosowania dachówek wentylacyjnych na połaci? Kiedy są potrzebne i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.03.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Są to elementy nawiewne wspomagające wentylację połaci. W związku ze zjawiskiem dławienia przepływu wynikającym z długości połaci należy je stosować w przypadku gdy ta długość przekracza 6 m. Miejsce montażu to czwarty rząd od kalenicy. Przy bardzo długich połaciach co kolejne 6 metrów. W przypadku braku możliwości skutecznego wlotu przy okapie można je stosować jako wloty powietrza w 3~4 rzędzie od okapu. W dachach o skomplikowanych kształtach mogą służyć jako wywiewki. O ich lokalizacji i ilości decyduje dekarz. Na wielu dachach są stosowane dla złamania monotonii dachu lub dla ozdoby a czasami bez żadnego logicznego uzasadnienia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.03.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 A mnie się zawsze wydawało że dachówki wentylacyjne stosuje się przede wszystkim w wypadku przerwania ciągu wentylacyjnego od okapu do kalenicy połaci np przez okno połaciowe ... No i oczywiście w przypadku bardzo długich odcinków połaci ... PS. Obserwując dachy domów w mojej okolicy zauważam mnóstwo dachów z zastosowanymi dachówkami wentylacyjnymi - szczerze powiedziawszy to chyba na żadnym z nich nie zrobiono tego w jakimś konkretnym / sensownym / celu ... - po prostu zastosowano je - "bo tak się daje panie" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 22.03.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Dachowka wentylacyjna w domach jednorodzinnych to jedna wielka sciema marketingowa (koszty) bo kazdy nawet najepiej wykonany dach bedzie mial przewiewy pomiedzy najlepiej przylegajacymi do siebie dachowkami. W moim przypadku dzieki dachowka wentylacyjnym mialem snieg pod dachowkami. Drugim razem bym sie nie zdecydowal, zastanawiam sie nad ich usunieciem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 22.03.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 kazdy nawet najepiej wykonany dach bedzie mial przewiewy pomiedzy najlepiej przylegajacymi do siebie dachowkami. to nie zapewni prawidłowej wentylacji , najważniejszy jest wlot , nie zawsze w okapie okapie i wylot nie zawsze w kalenicy i tutaj pomocne są dachowki wentylacyjne , ale stosuje sie też inne techniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 22.03.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Dachowka wentylacyjna w domach jednorodzinnych to jedna wielka sciema marketingowa (koszty) bo kazdy nawet najepiej wykonany dach bedzie mial przewiewy pomiedzy najlepiej przylegajacymi do siebie dachowkami. W moim przypadku dzieki dachowka wentylacyjnym mialem snieg pod dachowkami. Drugim razem bym sie nie zdecydowal, zastanawiam sie nad ich usunieciem. Pozdrawiam Popieram w całej rozciągłości, dodam jeszcze, że na starych dachach, gdzie dachówka była uszczelniana zaprawą jak i gąsiory także, nie było tego wynalazku techniki, dachy, stały, stoją i stać jeszcze będą (niektóre mają ponad 100lat) skoro przy blachodachówce można się obejść bez dachówek wentylacyjnych połaci, to przy dachówce tym bardziej. Jak dla mnie jest to zabieg na wyciągnięcie kasy, no może jeszcze jako element dekoracyjny dachu,nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemasek114 22.03.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 U mnie dachówki wentylacyjne zażyczył sobie hydraulik do podłączenia solarów na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.03.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 (...)no może jeszcze jako element dekoracyjny dachu,nic więcej. Hmmm - trudno nazwać dachówkę wentylacyjną elementem dekoracyjnym połaci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 22.03.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 U mnie dachówki wentylacyjne zażyczył sobie hydraulik do podłączenia solarów na dachu. kabelki do anteny itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 22.03.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 odpowietrzenie kanalizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.03.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 odpowietrzenie kanalizy Nie myl pojęć - dachówka wentylacyjna to całkiem co innego niż dachówka typu kominek wentylacyjny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 22.03.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 miałem na myśli rurkę odpowietrzającą, która wystaje przez tą dachówkę na zewnątrz, taki żarcik z kategorii fuszerki budowlańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 22.03.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 ja zamierzam,przez jedna z nich puscic rurki od solara.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 23.03.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 ja zamierzam,przez jedna z nich puscic rurki od solara.... niektore modele sa troche za małe , ale producenci nie spią w temacie http://www.heinze.de/hbo/medienpool/04462/images/842785n.jpghttp://www.trost-online.com/de/gr/dachziegel/gifs/rg10_solarziegel.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.03.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 ja zamierzam,przez jedna z nich puscic rurki od solara.... niektore modele sa troche za małe , ale producenci nie spią w temacie http://www.heinze.de/hbo/medienpool/04462/images/842785n.jpghttp://www.trost-online.com/de/gr/dachziegel/gifs/rg10_solarziegel.jpg Mimo wszystko trzeba zabezpieczyć te dziury przed ptakami/owadami ... Miałem już osy pod dachówką w okolicach kosza w lukarnie - jeszcze nie zdążyłem zrobić podbitki a france już tam sie zalęgły - koszmar - walka trwała prawie 2 miesiące zanim wytrzebiłem to paskudztwo ... - a takie piękne dziury w dachówkach wentylacyjnych to jak zaproszenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 23.03.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Moje maja fabryczna krateczke plastikowa,jako zaslepke, z plaskimi zaluzyjkami stalymi,wiec poki co,zadne owadziki sie nie tam nie zaroily....ale uszczelnic potem planuje otwor,jednak,poki co,solary odjechaly z planu zakupow...poczekam z rok,dwa...moze gmina cos podotuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.03.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Lookita - a na Twoim dachu dachówki wentylacyjne to w jakim celu - jak można wiedzieć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 23.03.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Są to elementy nawiewne wspomagające wentylację połaci. W związku ze zjawiskiem dławienia przepływu wynikającym z długości połaci należy je stosować w przypadku gdy ta długość przekracza 6 m. Miejsce montażu to czwarty rząd od kalenicy. Przy bardzo długich połaciach co kolejne 6 metrów. W przypadku braku możliwości skutecznego wlotu przy okapie można je stosować jako wloty powietrza w 3~4 rzędzie od okapu. W dachach o skomplikowanych kształtach mogą służyć jako wywiewki. O ich lokalizacji i ilości decyduje dekarz. Na wielu dachach są stosowane dla złamania monotonii dachu lub dla ozdoby a czasami bez żadnego logicznego uzasadnienia. Pozdrawiam. a co w przypadku blachodachówki ? ta jest nieporównywalnie szczelniejsza od dachówki, ale o takich wywietrznikach do połaci nie słyszałem...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.03.2009 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Jest to tylko imitacja nie posiadająca wszystkich akcesoriów. Nie ma również systemowych kominków wentylacyjnych. Ma natomiast niepotrzebne można nawet powiedzieć, że wręcz szkodliwe uszczelki z gąbki poliuretanowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.03.2009 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Dachowka wentylacyjna w domach jednorodzinnych to jedna wielka sciema marketingowa (koszty) bo kazdy nawet najepiej wykonany dach bedzie mial przewiewy Taka głęboko merytoryczna wypowiedź to jedna wielka ściema! Zabierając głos warto czasem łyknąć trochę wiedzy do czego gorąco zachęcam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts