Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówki wentylacyjne

m.trybulec

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Są to elementy nawiewne wspomagające wentylację połaci. W związku ze zjawiskiem dławienia przepływu wynikającym z długości połaci należy je stosować w przypadku gdy ta długość przekracza 6 m. Miejsce montażu to czwarty rząd od kalenicy. Przy bardzo długich połaciach co kolejne 6 metrów. W przypadku braku możliwości skutecznego wlotu przy okapie można je stosować jako wloty powietrza w 3~4 rzędzie od okapu. W dachach o skomplikowanych kształtach mogą służyć jako wywiewki. O ich lokalizacji i ilości decyduje dekarz. Na wielu dachach są stosowane dla złamania monotonii dachu lub dla ozdoby a czasami bez żadnego logicznego uzasadnienia. Pozdrawiam.

A mnie się zawsze wydawało że dachówki wentylacyjne stosuje się przede wszystkim w wypadku przerwania ciągu wentylacyjnego od okapu do kalenicy połaci np przez okno połaciowe ...

No i oczywiście w przypadku bardzo długich odcinków połaci ...

PS.

Obserwując dachy domów w mojej okolicy zauważam mnóstwo dachów z zastosowanymi dachówkami wentylacyjnymi - szczerze powiedziawszy to chyba na żadnym z nich nie zrobiono tego w jakimś konkretnym / sensownym / celu ... - po prostu zastosowano je - "bo tak się daje panie" ...

Dachowka wentylacyjna w domach jednorodzinnych to jedna wielka sciema marketingowa (koszty) bo kazdy nawet najepiej wykonany dach bedzie mial przewiewy pomiedzy najlepiej przylegajacymi do siebie dachowkami. W moim przypadku dzieki dachowka wentylacyjnym mialem snieg pod dachowkami. Drugim razem bym sie nie zdecydowal, zastanawiam sie nad ich usunieciem.

Pozdrawiam :lol:

kazdy nawet najepiej wykonany dach bedzie mial przewiewy pomiedzy najlepiej przylegajacymi do siebie dachowkami.

to nie zapewni prawidłowej wentylacji ,

najważniejszy jest wlot , nie zawsze w okapie okapie i wylot nie zawsze w kalenicy i tutaj pomocne są dachowki wentylacyjne ,

ale stosuje sie też inne techniki

Dachowka wentylacyjna w domach jednorodzinnych to jedna wielka sciema marketingowa (koszty) bo kazdy nawet najepiej wykonany dach bedzie mial przewiewy pomiedzy najlepiej przylegajacymi do siebie dachowkami. W moim przypadku dzieki dachowka wentylacyjnym mialem snieg pod dachowkami. Drugim razem bym sie nie zdecydowal, zastanawiam sie nad ich usunieciem.

Pozdrawiam :lol:

Popieram w całej rozciągłości, dodam jeszcze, że na starych dachach, gdzie dachówka była uszczelniana zaprawą jak i gąsiory także, nie było tego wynalazku techniki, dachy, stały, stoją i stać jeszcze będą (niektóre mają ponad 100lat) skoro przy blachodachówce można się obejść bez dachówek wentylacyjnych połaci, to przy dachówce tym bardziej. Jak dla mnie jest to zabieg na wyciągnięcie kasy, no może jeszcze jako element dekoracyjny dachu,nic więcej.

ja zamierzam,przez jedna z nich puscic rurki od solara....

niektore modele sa troche za małe ,

ale producenci nie spią w temacie

http://www.heinze.de/hbo/medienpool/04462/images/842785n.jpghttp://www.trost-online.com/de/gr/dachziegel/gifs/rg10_solarziegel.jpg

Mimo wszystko trzeba zabezpieczyć te dziury przed ptakami/owadami ...

Miałem już osy pod dachówką w okolicach kosza w lukarnie - jeszcze nie zdążyłem zrobić podbitki a france już tam sie zalęgły - koszmar - walka trwała prawie 2 miesiące zanim wytrzebiłem to paskudztwo ... - a takie piękne dziury w dachówkach wentylacyjnych to jak zaproszenie ...

Są to elementy nawiewne wspomagające wentylację połaci. W związku ze zjawiskiem dławienia przepływu wynikającym z długości połaci należy je stosować w przypadku gdy ta długość przekracza 6 m. Miejsce montażu to czwarty rząd od kalenicy. Przy bardzo długich połaciach co kolejne 6 metrów. W przypadku braku możliwości skutecznego wlotu przy okapie można je stosować jako wloty powietrza w 3~4 rzędzie od okapu. W dachach o skomplikowanych kształtach mogą służyć jako wywiewki. O ich lokalizacji i ilości decyduje dekarz. Na wielu dachach są stosowane dla złamania monotonii dachu lub dla ozdoby a czasami bez żadnego logicznego uzasadnienia. Pozdrawiam.

a co w przypadku blachodachówki ? ta jest nieporównywalnie szczelniejsza od dachówki, ale o takich wywietrznikach do połaci nie słyszałem......

Jest to tylko imitacja nie posiadająca wszystkich akcesoriów. Nie ma również systemowych kominków wentylacyjnych. Ma natomiast niepotrzebne można nawet powiedzieć, że wręcz szkodliwe uszczelki z gąbki poliuretanowej. Pozdrawiam.

Dachowka wentylacyjna w domach jednorodzinnych to jedna wielka sciema marketingowa (koszty) bo kazdy nawet najepiej wykonany dach bedzie mial przewiewy

Taka głęboko merytoryczna wypowiedź to jedna wielka ściema! Zabierając głos warto czasem łyknąć trochę wiedzy do czego gorąco zachęcam. Pozdrawiam.