daggulka 21.03.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 No witam. Pytanko mam. Jak większość wie -mam dom w technologii ściany jednowarstwowej z bk ( i o tym nie zamierzam już dyskutować ). Trza teraz ten przybytek radości otynkować z zewnątrz. Rozważałam tynk cienkowarstwowy akrylowy i silikonowy, i silikatowy ....ale tutaj jest za dużo babrania i kasy (chyba że się myle ) ...no bo najpierw do tych tynków trza siatkę , potem klejem zaciągnąć i dopiero ten tynk np. akrylowy Weber w super promocyjnej cenie na allegro po 3'48zł za 1kg, gdzie na 1m2 wchodzi jakoś 2,8kg .... czyli kalkulując mam jakieś 300m2 , więc za sam tynk byłoby ponad 3000zł + klej, siatka, profile narożne sam materiał to lekką ręką 7.00zeta ... z robocizną to już jakieś 12000zeta . Więc teraz tynki c-w wyjdą mnie połowę taniej , mam ekipę sprawdzonych górali i zrobią mi to tanio, czyli tradycyjnie (piach+cement+wapno). Za całość z robocizną wyjdzie koło 6.000zeta. Wkurza mnie tylko to, że nie bedzie od razu koloru tylko trza bedzie zaś włożyć papierową czapeczkę i samemu pomalować . Więc stąd moje pytanie: czy jest na rynku tynk c-w barwiony w masie? Chyba, że macie jeszcze jakieś inne pomysły jak niedrogo otynkować z zewnątrz chałupę coby toto miało jakiś wygląd i cobym nie zbankrutowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elmeros 21.03.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Zonk Nigdy nie słyszałem o tynkach c-w kolorowych, sa jakies farby do mieszania betonu (np. kostka brukowa) Hmm, jedyne co moge doradzic to otynkowac tradycyjnie, odczekac az wyschnie i malowac... lub jak wczesniej wspomniałas zakupic gotowy tynk dajmy na to silikat i połozyc go na ten c-w, ale taniej wyjdzie farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 21.03.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 daggulka, są jakieś tynki mineralne barwione w masie ale kolorki mają bledziutkie.Połóż normalny tynk cem-wap przeznaczony na beton komórkowy i pomaluj elewację farbą silikonową lub silikatową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.03.2009 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 dzieki za odpowiedzi - no i pewnie tak trza bedzie zrobić, czyli tynk c-w i pomalować tylko na razie jak widzę wałek i farbe to ma mam odruch wymiotny .... jeszcze mi nie przeszło po malowaniu wnętrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 22.03.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Czesc Dagmara Ja już widziałem tynk cem.wap. barwiony , chyba kolor zielony to był, początkowo domek miał kolor zielony ale po jakims czasie jade i kurna widzę że domek tak jakby otynkowany tylko cem.-wap. cała farba znajdująca sie w masie tynku znikła,wypłukała sie , po prostu ulotniła sie tynki cienko warstwowe możesz położyć właśnie na ten tynk cem-wap. bez kleju i siatki , ale mylisz sie że kładąc taki tynk ominie cie malowanie , co prawda przez jakies 5 lat będziesz miec spokój a potem to będziesz miec te ściany brudne że trza będzie i tak pomalować , zwłaszcza u nas na śląsku jak zimą wszyscy za hajcują w piecach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.03.2009 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 chooopie...ja Ci ostatnio wyglądam przez okno a tutaj norrrrmalnie dym jakby się coś paliło ... gały przecieram, patrze dokładniej a tu się okazuje że na sąsiedniej ulicy ludziowi z komina tak leci noż jasna cholera ...jakby opony palił w tym piecu , tak dym wygladał masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts