Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego budować ściany piwnicy i fundamentów

wukan

Recommended Posts

Pod częścią domu mam piwnicę ok. 50 mkw. a pod resztą zabudowy ok. 90 mkw bez podpiwniczenia.

Wykonawca zaproponował mi wykonanie wszystkich ścian podziemia z cegły budowlanej, układanej w dwie warstwy o całkowitej grubości ściany ok. 38 cm (tzn. 153 cegły/mkw. ściany). Cenowo wychodzi to 53,55 zł/mkw ściany (jedna cegła 0,35 zł).

Słyszałem że takie ściany można też wykonać z bloczków betonowych. Jak wychodzi to cenowo przy grubości muru ok. 38 cm.

Proszę o informacje.

Ja nie wiem, czy dobrze rozumiem- chcecie budować piwnicę (zagłębioną w gruncie) z ceramiki ? Ściany zewnętrzne ? Powodzenia.

Radzę poczytać

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16751&highlight=%B6ciany+fundamentowe+fundament

Niby nie jest to pełna cegła, ale też ceramika.

Pozdrawiam,[/url]

Po tym co wyżej przeczytałem, mam wątpilwości czy budować ściany piwnicy i podmurówki z cegły budowlanej.

Chociaż murarz, ktorego miałem wynająć wszędzie stawiał domy na podmurowce z cegły i mi też w tej technologii chciał zrobić ściany piwnicy. Nadmieniam, że jest to zwykła cegła palona.

Proszę o więcej informacji na ten temat.

Wukan

Sciany piwnic mozna robic z cegly pelnej (tu przyznaje racje twojemu majstrowi) i z bloczkow betonowych lub tez mozna wylewac z betonu (ale do tego trzeba miec dobra ekipe). Pozostale bloczki, pustaki i cegly jesli sa przeznaczoner do wznoszenia murow zewn. to stosuje sie je powyzej 50 cm ponad poziomem terenu.

No i nie nalezy zapominac o izolacji: pionowa i dwie poziome.

Pozdrowiam