wukan 10.11.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Pod częścią domu mam piwnicę ok. 50 mkw. a pod resztą zabudowy ok. 90 mkw bez podpiwniczenia.Wykonawca zaproponował mi wykonanie wszystkich ścian podziemia z cegły budowlanej, układanej w dwie warstwy o całkowitej grubości ściany ok. 38 cm (tzn. 153 cegły/mkw. ściany). Cenowo wychodzi to 53,55 zł/mkw ściany (jedna cegła 0,35 zł).Słyszałem że takie ściany można też wykonać z bloczków betonowych. Jak wychodzi to cenowo przy grubości muru ok. 38 cm.Proszę o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.11.2003 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2003 No właśnie z czego taniej ściany piwnicy, z cegły budowlanej czy bloczków fundamentowych M-6 (wliczajac koszt rocizny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OKuba 12.11.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Taniej jak sadze bedzie z bloczkow. Nie znam dkoladnych cen wiec nie podam konkretow, ale juz sama robocizna jest zdecydowanie tansza (bloczek betonowy ma wiekszy gabaryt wiec jego ukladanie jest mniej pracochlonne) a ceramika byla zawsze drozsza niz beton.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 12.11.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Przykładowa cena bloczka fundamentowego o wymiarach 24x20x31 - 3,30 zł.Wchodzi 15 sztuk na m.kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 12.11.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Ja nie wiem, czy dobrze rozumiem- chcecie budować piwnicę (zagłębioną w gruncie) z ceramiki ? Ściany zewnętrzne ? Powodzenia.Radzę poczytać http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=16751&highlight=%B6ciany+fundamentowe+fundamentNiby nie jest to pełna cegła, ale też ceramika.Pozdrawiam,[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 13.11.2003 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Po tym co wyżej przeczytałem, mam wątpilwości czy budować ściany piwnicy i podmurówki z cegły budowlanej.Chociaż murarz, ktorego miałem wynająć wszędzie stawiał domy na podmurowce z cegły i mi też w tej technologii chciał zrobić ściany piwnicy. Nadmieniam, że jest to zwykła cegła palona.Proszę o więcej informacji na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OKuba 13.11.2003 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 WukanSciany piwnic mozna robic z cegly pelnej (tu przyznaje racje twojemu majstrowi) i z bloczkow betonowych lub tez mozna wylewac z betonu (ale do tego trzeba miec dobra ekipe). Pozostale bloczki, pustaki i cegly jesli sa przeznaczoner do wznoszenia murow zewn. to stosuje sie je powyzej 50 cm ponad poziomem terenu.No i nie nalezy zapominac o izolacji: pionowa i dwie poziome.Pozdrowiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregreg 14.11.2003 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Witam! Niedawno budowałem ściany fundamentowe z bloczków betonowych 38x25x14 (bloczki dobrej jakości z atestami) cena za sztukę 2,30 zł z transportem gratis. Musisz sprawdźić ceny u siebie w regionie, bo jak widać są bardzo różne na terenie kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.11.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2003 myslalem ze sciany piwnic robi sie tylko z betonu a tu tyle alternatywnych rozwiazan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts