josephine 29.03.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Zresztą ładny kominek to duży koszt - wolałam zainwestować w podłogówkę i rekuperację. Czyli poszłaś za reklamą Podłogówka czy grzejniki w kosztach ogrzewania mogą podobnie wypaść a rekuperacja to zyski ok. 10kWh/m2*rok (10kWh ~ 1m3 gazu ziemnego) Pamiętaj, że nic nie jest wieczne i to dotyczy podłogówki i tzw. rekuperacji. Możliwe, ale grzejników szczerze nie cierpię po latach zamieszkiwania z nimi. Fakt, że wszystko się zużywa, ale to nie znaczy, że mamy nie jeść, bo przecież i tak ... wydalimy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 29.03.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 podam przykład moich rodziców, bo mają gaz ziemny od lat i w miarę stałe rachunki, dom z lat 80-tych, typowa kostka, budowała spółdzielnia z czego miała podpiwniczony z garażem, rozbudowany z 114m2 do 180 m2, ocieplony wełną 10 cm, poddasze ocieplone 20 cm wełny na połaciach i 10 w stropie drewnianym, ocieplony styropianem cały sufit w piwnicy i fundamenty ogrzewanie wyłącznie gazowe + gotowanie i woda , w miesiącach zimowych rachunki nie przekraczają 650 zł/mc, przy najniższych temperaturach na zewnątrz, temperatura nocna ok. 17-18 stopni, w ciągu dnia gdy ich nie ma taka sama, gdy są do 21 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 29.03.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Harissa Twój post nastroił mnie optymistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 29.03.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 w tym roku rodzice zakupili kominek i postawią go w salonie, żeby sobie dogrzewać dom w miesiącach jesienno-wiosennych, jestem ciekawa jak się im zmienią rachunki PS. aha, w domu mieszka 5 osób, więc ciepłej wody też trochę zużywają, w piwnicy są grzejniki, ale nie ogrzewają jej, poza pomieszczeniem pralni, piec mają Junkersa, jakiś 2 funkcyjny ten sam od co najmniej 5 lat, więc żaden wypasiony model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts