tompatrz 22.03.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witam, Szukam w tym internecie i do końca znaleźć nie mogę.Postanowiłem zaciągnąć opinii na forum. Opisze po krótce jak wygląda moja sprawa. Mam na ukończeniu pierwszy etap budowy domu. Jeszcze tylko malowanie i takie tam. W związku z tym że nie zanosi się na kanalizę będe montował szambo. Jak zostanie zamontowane planowane jest wprowadzenie się tam i sprzedaż mieszkania. Nie chciałbym jednak płacić podatku od sprzedaży nieruchomości bo sporo by tego było a mam jeszcze inwestycje w nowym domu. Obecnie poddasze jest przygotowane na cele mieszkaniowe ale bez scianek i projektu. Po prostu duża ilość powierzchni. Będzie to wykończone po sprzedaży mieszkania. Teraz moje pytanie na jakie ustawy itp muszę sie powoływać aby oddać dom do zamieszkania i móc się tam zameldować. A w niedługim czasie po dostaniu pieniędzy za mieszkanie zaadaptować mieszkanie pod cele mieszkaniowe. Czy muszę oddać całą budowę łącznie z oddaniem dziennika budowy i potem procedura od nowa? Czy muszę iść do architekta po projekt poddasza? Czy jak oddam dom będę miał możliwość odzyskiwania części VAT za materiały budowlane?Proszę o wszelkie opinie , rady itp. Dodam że jestem właścicielem mieszkania od lat 90 najpierw zakładowe było potem spółdzielcze, teraz mam spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.Z góry dziękuje za szybką odpwiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 22.03.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 a w którym roku to mieszkanie stało się "spółdzielczym prawem własnościowym"? i jakim dokumentem zostało to przekształcone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tompatrz 22.03.2009 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 W 1994 roku zostało wykupione na własność bez księgi wieczystej. Tylko dokument własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 22.03.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 no to minęło 5 lat, więc z podatku przy sprzedaży jesteś zwolniony. po oddaniu budynku możesz odzyskać VAT z tytułu remontu. masz nowy limit w wysokości ok. 13 tys. zł. i formalnie powinno się to mieścić w zakresie tych robót:http://www.pit.pl/prace-zwrot-vat/index.phpale nie sądzę, żeby ktoś jakoś bardzo w to wnikał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts