Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż mieszkania, pieniądze na cele mieszkaniowe,pytania

tompatrz

Recommended Posts

Witam,

Szukam w tym internecie i do końca znaleźć nie mogę.

Postanowiłem zaciągnąć opinii na forum. Opisze po krótce jak wygląda moja sprawa. Mam na ukończeniu pierwszy etap budowy domu. Jeszcze tylko malowanie i takie tam. W związku z tym że nie zanosi się na kanalizę będe montował szambo. Jak zostanie zamontowane planowane jest wprowadzenie się tam i sprzedaż mieszkania. Nie chciałbym jednak płacić podatku od sprzedaży nieruchomości bo sporo by tego było a mam jeszcze inwestycje w nowym domu. Obecnie poddasze jest przygotowane na cele mieszkaniowe ale bez scianek i projektu. Po prostu duża ilość powierzchni. Będzie to wykończone po sprzedaży mieszkania. Teraz moje pytanie na jakie ustawy itp muszę sie powoływać aby oddać dom do zamieszkania i móc się tam zameldować. A w niedługim czasie po dostaniu pieniędzy za mieszkanie zaadaptować mieszkanie pod cele mieszkaniowe. Czy muszę oddać całą budowę łącznie z oddaniem dziennika budowy i potem procedura od nowa? Czy muszę iść do architekta po projekt poddasza? Czy jak oddam dom będę miał możliwość odzyskiwania części VAT za materiały budowlane?

Proszę o wszelkie opinie , rady itp. Dodam że jestem właścicielem mieszkania od lat 90 najpierw zakładowe było potem spółdzielcze, teraz mam spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.

Z góry dziękuje za szybką odpwiedź.

no to minęło 5 lat, więc z podatku przy sprzedaży jesteś zwolniony.

po oddaniu budynku możesz odzyskać VAT z tytułu remontu. masz nowy limit w wysokości ok. 13 tys. zł. i formalnie powinno się to mieścić w zakresie tych robót:

http://www.pit.pl/prace-zwrot-vat/index.php

ale nie sądzę, żeby ktoś jakoś bardzo w to wnikał.