Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deski na podłogę

Gość niebieskooka

Recommended Posts

Gość niebieskooka
Mam pytanie, jak oceniacie podłogi wykonywane z desek. Muszę podjąć decyzję o wyborze rodzaju podłogi i jest to pilne. Oprócz tego jeśli deski - to na legarach czy na klej? Czekam na opinie

Też zastanawialiśmy sie nad deskami, ale za dużo pracy przy ich układaniu ,no i poprzez położenie legarów zmniejsza się wysokość pomieszczeń,

W końcu zdecydowaliśmy się na deskę barlinecką ze złączem na click.

W promocji udało nam się ją kupić po 75zł/m2-buk naturalny.

Teraz leży sobie na poddaszu i czeka na położenie.

deski jak najbardziej. jesli je chcesz przykleic to pamietaj ze klej musi byc do tego specjalny ( wieksze obciazenia ) kosztuje gdzies o polowe wiecej niz zwykly do parkietu. jesli na legarach to pomniejszysz wysokos wnetrza. ale wybor jak najbardziej trafny i na lata dlugie masz spokok - od czasu do czasu jakas renowacja :wink: pozdrawiam

ukladanie podlogi na legarach lub parkietu na "ślepej podłodze" nalezy zaplanowac przed dokonaniem wylewek stosujac w/w slepa podloge zamiast wylewki .desek przyklejać do wylewki nie polecam.skutecznosc klejenia zalezy od dopasowania powierzchni łączonych w tym przypadku długie deski i wylewka ktora nie jest idealna.jezeli juz ktos sie upiera to skutecznosc klejenia zwiekszy sie gdy na czas schniecia obciazymy solidnie deski , klej najlepiej bez zawartosci wody [woda zawarta w kleju musi byc gdzies wchlonieta.czesciowo chlonie ja wylewka czesciowo deski.jezeli deski sa surowe-nie malowane to "oddychaja" i przepuszcza wode ale istnieje ryzyko ze podloga sie "postawi" przy malowanych deskach ryzyko znacznie wzrasta]wylewka musi byc sucha zawartosc wody ok 1,8% wartosc ta dotyczy wszystkich wylewek na ktorych bedzie ukladana podloga z drewna

Ok. Mam pytanko do specjalistow w tym temacie.

Jak nalezy zaplanowac wylewke gdy planujemy deski na legarach. Beda sie laczyc (open space na parterze) z terakota w holu. Ile trzeba by nizej zrobic wylewki pod deski?

I jeszcze jedno: Ile biora przecietnie panowie ukladacze za taka prace?

Pozdrawiam

Jay

legary do podlogi maja wymiar gr 50mm szer 80mm lub zblizone ,deski podlogowe od 22mm do 35mm( napewno sa tez inne)sumujesz grubosc legar+deska +3mm podkladu wyciszajacego(np korek) i otrzymujesz minimalny wym.potrzebny do ulozenia podlogi legary uklada sie bezposrednio na stropach wrazie potrzeby przed ulozeniem legarow uklada sie izolacje zachodzaca na sciany z papy na goraco.legary uklada sie w odstepach ok 450mm i poziomuje na żądany wym podkladkami rozstawionymi co ok 400mm najczesciej z drewna+wyciszenie przestrzen miedzy legarami wypelnia sie izolacja(np.welna min)bardzo solidna jest konstrukcja kratownicy z legarow skrecanych srubami ale tu min wym to 2xlegar+deska+3mm podkladu

• 1 month później...

zatopić w betonie? jeśli mowa tu o podłodze na gruncie to co z izolacją cieplną? poza tym drewno wciągnie masę wody z wiążącego betonu

uśmiechnę się tu do mstrogowa, może zajrzy jeszcze do tego wątku:

czy legary są wtakiej podłodze znaczącymi mostkami cieplnymi? jak tego uniknąć?może ta konstrukcja kratownicowa, o której piszesz, wtedy wełna szłaby wzdłuż i w poprzek

odpowiedziałam sobie sama...a może nie?

Pozdr.Aga

Mnie się wydaje, że nie ma mowy tu o mostkach cieplnych. Wszak na parterze jest podsypka (w domu bez piwnic), chudy beton, styropian, na to końcowa wylewka i ew. w niej można by zatopić legary mocujące deski.

Jeśli chodzi o podłogę to ja z doświadczenia polecam twarde drewno dąb, jesion; sosna u mnie w kuchni nie sprawdziła się.

Pozdrawiam Krzysztof