Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile bedzie kosztował remont

askol

Recommended Posts

witam, jestem pierwszy raz na tym forum, sporo przeczytałam ale jeszcze nie wszystko wiem:)

Czy bylby ktos w stanie wycenic ile bedzie kosztowala wymiana dachu, wymiana okien,hydraulika, ocieplenie domu itp

Mam na oku dom do remontu i przed ewentualnym kupnem chcialabym sie dowiedziec ile wyniesie mnie wlasnie remont czy ten zakup bedzie oplacalny. Dlatego prosze o wycene lub jakies porady, niestety jeszcze mnie nie stac na kapitalny remont, ale chociaz taka renowacje ktora pozwoli na zamieszkanie.

Jest to nieduzy dom z kamienia, parterowy + poddasze, czesciowo podpiwniczony.

Pow. całkowita [mkw] 80, Pow. użytkowa [mkw] 42,to jest dwa pokoje kuchnia, łazienka,przedpokuj, dach skośny,dwuspadzisty,strop drewniany, okna drewniane starego typu.

Prosze o odpowiedzi :roll:

Wiem, ze nie pomoge ale powiem ci jak to u nas bylo.

Tez nam sie wydawalo, ze nie bedzie tak zle, a pozniej:

nowe okna (30.000) ale zaszalelismy, duze okna tarasowe przesowne itd (opklacalo sie wizualnie :lol: )

Instalacja co+kanalizacja (34.000)

i stanelismy :lol:

a jeszcze: elektryka :o

To takie podstawy.

Do tego koszt parapetow, drzwi, glazury, tynkow + sprzet agd + + +

Z mezem juz sie troche zalamalismy, ale jak sie powiedzialo A trzeba i do C dojsc :p

To sie tylko tak wydaje, ze mozna zrobic maly remoncik, ale jak sie zacznie to bez sensu odlkadac cokolwiek i miec bajzel w domu za 2-3 lata :D

• 2 weeks później...

• 1 month później...

Najlepiej licz ile musisz miec minimum.

Wg mnie

ocieplenie+elewacja tynk 10 tys materiał+robota około 8 tys

dach ( wiezba+blachodachowka, okna dachowe ok 5 sztuk) 16 tys+ 10 robota

wymiana okien ok 10 tys ( albo tylko malujesz)

pogłogi 30zł/m2( najtansze panele+materiały dodatkowe)

elektryka min 2-3 tys

hydraulika 5 tys

piec gazowy lub eko, grzejniki, rurki ok 14 tys

Do tego musisz doliczyc koszty rozbiórki starego pokrycia, wiezby itp.

Jesli dojdzie do tego projekt+konstrukcja to około 6 tys minimum.Bardzo ułatwia zycie,ale jesli tylko remontujesz bez zmian konstrukcyjnych nie musisz tego miec

Wydaje mi sie ze na poczatek musisz miec min 70 tys. Jesli dodasz do tego schody, wykonczenie wnetrz, kuchnie. łazienkie to kolejne 30 .

To jest takie moje bardzo minimum liczenie. Taniej chyba sie nie dachyba ze bedziesz pracował sam i przy pomocy darmowej rodziny wtedy zaoszczedzisz jakies 20 tys